svētdiena, 2011. gada 18. decembris

10 dziesmas 2011.gada Ziemassvētkiem - 1.daļa

Šoreiz piedāvājumā desmit Ziemassvētku dziesmas, kas nav tradicionālās, bet šajā un iepriekšējā, 2010.gadā, radītās. Pastāv iespēja, ka tieši šīs šogad radīs lielāku "svētku" noskaņu kā visas citas iepriekš jau nodrilllētās. Desmit Ziemassvētku dziesmas būs kā savdabīgs pretmets pirms gada publiskotajam Grinča svētku dziesmu topam. 23.decembrī - otrs šāds pats izlaidums šeit pat! Tikai ar citām dziesmām, saprotams...

Neliels brīdinājums - "Grooveshark" nedaudz niķojas, ievietojot šeit dziesmas "strīmošanai", tāpēc lielāka iespēja visam aiziet būs tad, ja ziņa tiks lasīta, uzklikšķinot uz tās nosaukuma zem datuma. Ja arī tad neiet atsevišķās dziesmas, dziesmu listei raksta apakšā noteikti vajadzētu aiziet. Atvainojos par neērtībām, ja tādas rodas.

1. "The Deer Tracks" - "Christmas Fire"
Jau drīz pēc iepriekšējiem Ziemassvētkiem atklāju šo zviedru dueta dziesmu un pie sevis nosirdījos, ka neesmu to pamanījis agrāk. Toreiz apalvoju, ka jau gada sākumā esmu uzgājis sev 2011.gada mīļāko Ziemassvētku dziesmu. Un tā arī ir.


2. "Fitz & The Tantrums" - "Santa Stole My Lady"
2008.gadā dibinātais soul/indie/pop ansamblis no ASV dzied un spēlē dzīvespriecīgu mūziku, par to parūpējies grupas līderis Maikls Ficpatriks. Viņš pa lielam arī sacer savam sekstetam dziesmas un raksta tekstus. Ja pieņem, ka liriku viņš rada patiesu savu pārdzīvojumu iespaidā, visticamāk, ka Santa Klauss, apciemojot namus svētku naktī, ne tikai izdzer kaķim nolikto pienu, bet savāc savās kamanās arī pa kādai namamātei.


3. "The Polyphonic Spree" - "It's Christmas"
"Psihedēliskā popa" un "simfoniskā roka" kolektīvs "The Polyphonic Spree" vairāk atgādina amerikāņu filmās redzētos gospeļu dziedātāju korus baznīcās, kur normāls cilvēks dievkalpojuma laikā nemaz nevar pasnaust kā pie mums. "It's Christmas" ir akurāt šādā stilā ieturēta dziesma, un man patīk šī kolektīva galvenā vīra Tima Delautera attieksme pret šo svētku mūziku.
It's Christmas by The Polyphonic Spree on Grooveshark

4. "Army Navy" - "Stay In"
Kalifornijas trio "Army Navy" dzied vieglu indie-popu; mūzikas žurnāls "Spin" viņu mūziku nodēvējis par "tīru popu tagadnes cilvēkiem". "Stay In" ir grupas sveiciens šā gada Ziemassvētkiem.


5. "Roman Candle" - "It's Christmas. Go On And Say Hello"
Ir Ziemassvētki. Vāķieties prom un sakiet visiem: "Čau! Tev bikses nav!" Aptuveni šādi pasauli šajā trako skrējienu pa bodēm laikā aicina rīkoties grupa "Roman Candle" savā īpašajā svētku singlā.


6. "Diamond Rugs" - "Christmas In a Chinese Restaurant"
Lai arī apvienībā "Diamond Rugs" muzicē seši cilvēki, viņu singls par Ziemassvētkiem ķīniešu restorānā skan kā vientuļa, noskumuša pianista priekšnesums piesmēķētā bārā laika sprīdī starp pēdējā apmeklētāja došanos mājup un apkopējas ierašanos uzpost piemēsloto iestādījumu. Tomam Veitam, domāju, šie patiktu.
Christmas In A Chinese Restaurant by Diamond Rugs on Grooveshark

7. "Woods" - "Christmas Time is Here"
"Lo-fi" folkgrupa no Brūklinas (ASV) pa savam sapratusi slavenā džezmeņa Vinsa Guaraldi savulaik sakomponēto dziesmu "Christmas Time is Here".


8. "Summer Camp" - "Christmas Wrapping"
Dueta "Summer Camp" versija par Ziemassvētkiem ir atbilstoša šā gada noskaņai - ne sniega, ne sala, ne noskaņas. Bet varbūt, ņemot vērā globālās sasilšanas draudus, tieši tādi būs nākotnes Ziemassvētki?... Cool!


9. "The Barr Brothers" - "Dear Mrs. Claus"
Kanādiešu kvartets "The Barr Brothers" ķeras vērsim tieši pie ragiem - raksta vēstuli nevis Santa Klausam, bet viņa kundzei.
Dear Mrs. Claus by The Barr Brothers on Grooveshark

10. "Chamberlin" - "In the Bleak Midwinter"
Šo, visticamāk, svētvakarā klausās Ādamsu ģimene. Iespējams, piedziedājumā pievienojas arī Roka. Viena no labākajām 2011.gada Ziemassvētku dziesmām! Nopietni.


Klausies visas dziesmas vienā listē:


Foto raksta ievadā no www.indierockcafe.com.

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com




Nav komentāru: