ceturtdiena, 2012. gada 12. aprīlis

"Feist" - "The Bad In Each Other" (video), "Metals" (2011, pilns albums)

"Es nekad neizskaidroju savas dziesmas. Kāpēc jūs nepogājat vaļā mēteli un visu priekšā nerādiet savu kailo ķermeni?" savas dziesmas ar cilvēka organismu salīdzina kanādiešu komponiste un dziedātāja Leslija Feista jeb vienkārši "Feist". Trīsdesmit sešus gadus vecā Feista uz skatuves jau ir krietni sen - savu debijas albumu "Monarch" viņa izdeva 1999.gadā, pirms gada izdotais "Metals" bija viņas jau ceturtais albums.

Feistas abi vecāki bija mākslinieki, taču, vēl viņai zīdainim esot, tie izšķīrās. Viņa ar māti un brāli pārvācās pie vecvecākiem Kanādas pilsētā Kalgarī, kur, kā zināms, 1988.gadā notika Ziemas Olimpiskās spēles. Feista bija viena no vairāk kā tūkstoša dejotāju, kas uzstājās spēļu atklāšanas ceremonijā. 1991.gadā, 15 gadu vecumā, Feista nodibināja savu pirmo grupu un turpat Kalgarī arī šur tur uzstājās. Desmit gadus vēlāk viņa kļuva par vienu no Kanādas populārās indīmūzikas grupas "Broken Social Scene" dalībniecēm.

Uzsākot solokarjeru, debijas plate "Monarch" bija vien tāda taustīšanās - tāds kā tilts no "Broken Social Scene" uz "Feist". Bet tas bija pietiekami iespaidīgs, lai līgumu ar Feistu noslēgtu ierakstu kompānija "Interscope", un jau nākamā plate "Let It Die" (2004) ieskaloja Feistu tajā okeānā, ko sauc par mūzikas tirgu, - dzimtajā Kanādā tā sasniedza Platīna diska statusu. Tomēr vislielāko popularitāti Feista ieguva ar 2007.gada plati "The Reminder" un konkrēti ar dziesmu "1234", kas arī ir viņas līdz šim visu laiku veiksmīgākais hits. Tiesa, savos koncertos viņa šo dziesmu vairs nedzied. ""1234" vairs nav koncertu "setlistēs". Tai nav iemesla tajās būt - tā neiederas, tāpēc tā netiek aicināta uz ballīti!" savā stilā komentē Feista.

Pagājušā gadā iznākusī plate "Metals" ir Feistai personīgi ļoti smaga - tā tapa laikā, kad viņa sēroja par divu savu radinieku - vecmāmiņas un onkuļa - neseno aiziešanu mūžībā. "Kāpēc es nosaucu albumu par "Metals"? Man bija sajūta, ka esmu kapā," viņa atklāj un norāda, ka albums ir tapis, balstoties uz ļoti personiskām emocijām. "Es gribēju mūziku, kas būtu sarakstīta fiziskās un smagās grūtībās, un esmu ar to apmierināta, jo šīs dziesmas man palīdzēja ieraudzīt lietas, kādas tās ir."

"Viņas visu laiku labākais līdz šim izdotais albums," par Feistas plati "Metals" sajūsmā ir mūzikas žurnāls "Uncut", kam piebalso daudzgalvains fanu pūlis un kritiķi. Šī plate ir līdzvērtīga biezai, emocionālai un dzīvesgudrai grāmatai. Tā iekļaujama sarakstā "Albumi, kas dzīves laikā noteikti jānoklausās". "Labi, labi, esmu izdevusi savu "lūzuma punkta" albumu," pēc nelielas stīvēšanās plates "Metals" īpašo nozīmi apstiprina arī pati Feista. Un, domājams, tas daudziem arī būs lūzuma punkts attiecības ar "Feist" mūziku - kas viņu iepazīst pirmo reizi tieši ar šo plati, tie iemīlēs šo mūziku uz mūžiem, bet, kas jau sen viņu pazina, no jauna sapratīs, ka šajā dzīvē nav spēcīgāku emociju izteiksmju veidu kā mūzika. Un turpinās mīlēt un cienīt Feistu jo vairāk.





Papildus resursi:
http://www.listentofeist.com
http://www.facebook.com/feist
http://www.myspace.com/feist
http://itunes.apple.com/us/artist/feist/id13453308

Foto raksta ievadā no "Feist" profila portālā "Facebook".

2012, www.musicstories.lv




Nav komentāru: