svētdiena, 2011. gada 11. decembris

10 dziesmas, suminot Hugo Pereti 95.dzimšanas dienā

Vārds Hugo Pereti, esmu pārliecināts, 99% mūzikas baudītāju neizsaka neko. Viņš bija "melnā darba" darītājs - viņš komponēja, lai slavas starmešos, izdziedot viņa dziesmas, gozētos citi. Pereti ir dzimis 1916.gada 6.decembrī Ņujorkā (ASV), mūziķa karjeru aizsākot tīņa gados spēlējot trompeti. Bet radošuma viņā bija vairāk kā var noturēt sevī, "pūšot metāla taurītē". Un Pereti sāka komponēt. Viņš gan ātri saprata, ka veiksmi kaldināt ir vieglāk, ja strādā komandā ar citiem autoriem - gan dzejniekiem, gan komponistiem, un 1950.gadā Pereti kopā ar savu brālēnu Liuidžī Kreatori nodibināja komponistu tandēmu "Hugo & Luigi".

Pereti panākumu kontā ir sadarbība ar tādām zvaigznēm kā Elviss Preslijs, Džimijs Rodžers, Vans Makkojs, grupa "The Stylistics" un daudzi citi. Komponists nomira 1986.gada 1.maijā 69 gadu vecumā.

Šeit turpinājumā desmit dziesmas, kuru tapšanā dalību ņēmis Hugo Pereti - viens no visu laiku veiksmīgākajiem popmūzikas komponistiem.

1. Jimmie Rodgers - "Are You Really Mine" (1958)
Šo dziesmu duets "Hugo & Luigi" sacerēja kopā ar Elu Hofmanu un Diku Meningu. Dziesma popularitāti ieguva, pateicoties Džimija Rodžera iedziedātajai versijai, kura 1958.gada ASV "Billboard" topā uzkāpa līdz desmitajai vietai.


2. "The Stylistics" - "Can't Give You Anything (But My Love)" (1975)
Septiņdesmitajos gados "Hugo & Luigi" iegādājās ierakstu kompāniju "Avco/Embassy Records", kuras paspārnē savus ziedu laikus piedzīvoja soulmūzikas vokālā grupa "The Stylistics". "Can't Give You Anything (But My Love)" bija pirmais un pēdējais "Nr.1" valstu topos, un tas viņiem izdevās nevis dzimtenē, bet Apvienotajā Karalistē.


3. Elvis Presley - "Can't Help Falling in Love" (1961)
Iespējams, šī ir vispopulārākā komponistu dueta dziesma, kas savu pirmo spozmi ieguva, pateicoties rokenrola karaļa Elvisa Preslija samtainajai balsij. Šī, domājams, ir arī visvairāk "kaverētā" "Hugo & Luigi" dziesma, kas lieliski skan gan regeja ritmos grupas "UB40" izpildījumā, gan folkroka manierē ģimenes ansambļa "Blackmore's Night" versijā.


4. Sarah Vaughan - "Make Yourself Comfortable" (1954)
Pereti sieva bija bērnu rakstniece, kas reiz komponistu tandēmam palūdza "muzikāli paturpināt" kādu viņas sarakstītu stātu. Tieši šis gadījums saveda kopā "Hugo & Luigi" un ierakstu kompāniju "Mercury Records". Tās boss, novērtējot abu talantu, uzaicināja viņus sadarboties. Sāra Vougana bija pirmais "slīcināmais kucēns", kurš ne tikai nenoslīka, bet, pateicoties Pereti un Kreatores dziesmām, sāka gozēties popmūzikas topos. "Make Yourself Comfortable" 1954.gadā bija viņas pirmā veiksme.


5. Solomon Linda/"The Tokens" - "Mbube"/"The Lion Sleeps Tonight" (1939/1961)
Vēl viena dziesma, kuru būs dzirdējis ikviens, kurš kaut reizi mūžā ieslēdzis radio un kuru komponējis Pereti un Kreatore. Tiesa, arī viena no strīdīgākajām dueta autorības apliecinājuma ziņā. Dziesmas otrais nosaukums ir "Mbube, un to jau 1920.gadā sarakstīja lielākās Dienvidāfrikas etniskās grupas zulu pārstāvis Solomons Linda. Vēlāk no viņa oriģinālversijas tapa "Hugo & Luigi" variācija, atstājot šo to no oriģināla. Linda radiniekiem, protams, šķita, ka viņš autoratlīdzībā novērtēts par zemu un iesūdzēja jaunās versijas izdevējus tiesā, kuru uzvarēja. Nu visi ir laimīgi, bet pats Linda nomira jau 1962.gadā.



6. Jimmie Rodgers - "Make Me A Miracle" (1958)
1959.gadā Džimijs Rodžers izdeva plati "Jimmie Rodgers… His Golden Year". Tas tiešām bija viņa zelta gads, jo tajā viņš laida klajā veselus četrus albumus. "Zelta gada" albumā bija arī "Hugo & Luigi" kopdarbs ar Elu Hofmanu un Diku Meningu - "Make Me A Miracle".


7. Shareefa - "Need A Boss" (ft. Ludacris) (2006)
Droši vien, dzirdot šo, gan Pereti, gan Kreatore savos zārkos met salto bez apstājas. Iespējams, pat ne aiz dusmām, bet prieka, jo visādi R'n'B eksperimenti jau viņiem patika. Katrā ziņā šis arī ir veids, kā atdzimst senas dziesmas. Dziedātāja Šarīfa savam daiļdarbam "Need A Boss" izmantojusi arī abu vīru komponētās dziesmas "Let's Put It All Together" (1974) motīvus. Ja kāds tos modernajā versijā atradīs, apsolos izdarīt... Pat nezinu ko. Vienalga ko!



8. Jimmie Rodgers - "Secretly" (1958)
1958.gadā šī dziesma iekļuva uzreiz divos ASV dziesmu topos - popa un kantrī, pakāpjoties attiecīgi līdz trešajai un piektajai vietai. Vēlāk to "aizņēmās" daudzi, tostarp amerikāņu vīriešu popgrupa "The Lettermen". Viņiem gan tik labi neveicās.


9. Elvis Presley - "Wild in the Country" (1961)
Preslija biogrāfijas un dzīves pētnieki ir pārliecināti, ka rokenrola karaļa lēmums sākt aktiera karjeru bija viņa muzikālās karjeras beigas. Tā vienkārši esot izlēmis Preslija mantrausīgais menedžeris Toms Pārkers ar iesauku Pulkvedis. "No mākslas viedokļa tā [aktiera karjeras uzsākšana] bija liela kļūda. Līdz 1963.gadam viņa filmas bija ne vien ņēmušas virsroku pār mūziku, bet arī inficējušas to ar savu tukšību. Lielais novators Elviss bija sācis pārvērsties apaļīgā banalitātes pudiņā. Tā bija īsta dāvana viņa agrākajiem sekotājiem, Bītliem un "The Rolling Stones", kuriem vairs nebija nekādu grūtību viņu apsteigt," raksta mūzikas žurnālists Rejs Konolijs, kurš savulaik Presliju arī intervējis (visu rakstu var izlasīt žurnāla "Intelligent Life" Latvijas versijas 1.numurā). "Wild in the Country" bija viena no šīm filmām, kas minētas citātā. Lai arī kāda būtu filma, bet mūziku tai vajag. Un klāt ir atkal komponistu duets "Hugo & Luici".


10. Peggy March - "I Wish I Were a Princess" (1963)
Principā Pegija Mārča tiek uzskatīta par "viena hita" zvaigzni - slavu viņai 1963.gadā atnesa dziesma "I Will Follow Him". Tas ir arī viņas vienīgais "Nr.1" dzimtenē. Nākamā dziesma "I Wish I Where a Princess" nāca jau ar krietni piezemētākiem panākumiem - vien 32.vieta ASV. Bet dziesma dzīvo arī mūsdienās, piemēram, izmantota kā filmas skaņu celiņš. Viena no tādām ir 1996.gadā uz ekrāniem iznākusī romantiskā komēdija "Wedding Bell Blues".


No visa šī var secināt, ka laba mūzika vienmēr atrod ceļu kā atgriezties atkal un atkal, un atkal. Kādam iepazīšanās, bet kādam pārsteiguma pilna atkalsatikšanās - ceru, tāds bija šis muzikālais stāsts. Lai tas top papildināts ar rakstā izmantoto dziesmu audio listi šepat turpinājumā.



Foto raksta ievadā Elvis Preslijs no blogshopr.com.

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: