sestdiena, 2011. gada 10. decembris

Annie Lennox - "A Christmas Cornucopia" (2010, albuma apskats)

Enijas Lenoksas balss nav sajaucama ne ar vienu citu. Var tikai pabrīnīties, kā viņa, gadiem ejot, dzied akurāti tā kā astoņdesmitajos - savas slavas gados duetā "Eurythmics". Pagājušā gada nogalē viņa izdeva savu nodevu mūzikas industrijai - Ziemassvētku albumu "A Christmas Cornucopia".



"A Christmas Cornucopia" ir Lenoksas piektais studijas albums kā solomāksliniecei. Un pirmais Ziemassvētku dziesmu albums. Un tas ir dīvaini - Lenoksa patiesībā ir diezgan ekspresīva persona, viņas dzimšanas diena ir 25.decembrī, Ziemassvētku dienā, un tikai tagad mēs sagaidām šai dienai veltītu albumu!

No Skotijas nākusī dziedātāja mūzikas lauciņā sāka rosīties jau tālajos septiņdesmitajos - viņa atbilda visiem tā laika standartiem: blondi, stingri ieveidoti mati, melnas ādas bikses un žakete, kuras pavērtajā priekšā gozējas tikai sarkans krūšturis. Toreiz viņa to varēja atļauties. Savā pirmajā grupā "The Tourists" Lenoksa iepazinās ar Deivu Stjuartu - vīru, ar kuru kopā viņa kļuva par patiešām lielu zvaigzni. 1980.gadā tapa viņu duets "Eurythmics". "Sweet Dreams", "Love Is a Stranger", "Thorn in My Side" astoņdesmitajos dārdināja deju zāles pat pie mums. Nemaz nerunājot par lirisko mīlas balādi "The Miracle of Love", kura nereti bija disko pasākuma pēdējā dziesma, kuras laikā varēja paspaidīties tie pārīši, kas to tajā vakarā vēl nebija paspējuši.

1990.gadā šis duets pašķīrās, un abi mākslinieki uzsāka solokarjeras. Un abi to dara pietiekami veiksmīgi vēl šobaltdien. Tiesa, deviņdesmito gadu beigās "Eurythmics" atkal apvienojās, izdeva plati "Peace" un... atkal katrs aizgāja savu ceļu, 2005.gadu mūzikas annālēs atzīmējot kā otro dueta "izbeigšanās" dienu. Un tāpēc Lenoksa ir šeit ar savu Ziemassvētku albumu, jo, baidos, "Eurythmics" laikos viņa diez vai atļautos ko šādu:



Bet Enija Lenoksa jau nebūs viņa, ja arī šīs tradīcijām bagātās dziesmas nepārveidos pa savam prātam. Dziesmās daudz izmantotas Āfrikas tautu bungas un perkusijas, cilvēkēdāju cienīgi rituālie bļāvieni, dejojot ap ugunskuru, kurā vārās kāds nomedīts misionārs. Komplektā ar Lenoksas neatkārtojamo balsi, šis tradicionālo svētku dziesmu albums ir pat klausāms.

Tomēr albumā ir arī kāda pašas Lenoksas sacerēta dziesma, un tā ir "Universal Child" - dziesma, kura, šķiet, varētu piebiedroties citām mūsdienās radītām Ziemassvētku dziesmām, kas skan ilgāk kā vienus, albuma iznākšanas gada, Ziemassvētkus. Vai tā būs, var ievērtēt jau šogad. Par cik es radio neklausos, nezinu, vai to drillē. Ja nedrillē, nu tad neko - šī paliks viena no tām skaistajām Ziemassvētku dziesmām, ko nenodrillēs līdz riebumam.



Albuma vērtējums: 6/10
Citi vērtējumi:
Allmusic: 4/5
BBC Music: ļoti pozitīvi
The Guardian: 4/5
Slant Magazine: 3,5/5



2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com


Nav komentāru: