ceturtdiena, 2011. gada 15. decembris

"Hjálmar" - "Hjálmar" (pilns albums, audio)

Īslandes slavenie muzikālie kolektīvi jau ir labi zināmi. Paši īslandieši, protams, ar tiem lepojas, un viņu mākslinieku piederību šai pasaku zemei var noteikt jau pēc pāris nospēlētām taktīm. Pieci vīri no Reikjavikas, protams, ir lieli savas tautas īpatnējās mūzikas fani, taču nespēj arī slēpt simpātijas pret klasisko Jamaikas regeju. Bet kāpēc viena dēļ būtu jāatsakās no otra, ja tos tīri labi var sintezēt vienā veselumā?

Kvintets "Hjálmar" izrīkojās tieši tā - 2004.gadā kādā vasaras dienā viņi savu kaisli uz regeju nolēma ietērpt īslandiskās mūzikas skaņās, un šī formula nostrādāja. Rezultāts ir nu jau pieci albumi, kuru mūzikas stilu tā arī var nosaukt - par Ziemeļatlantijas regeju. "Hjálmar" muzikālās kvalitātes var nomērīt ļoti pārliecinoši, jo ja vien cilvēks nepārvalda īslandiešu valodu, viņš visas savas maņas var veltīt melodijai vien, jo grupa dzied tika savā dzimtajā valodā. "Bobs Mārlejs kažokā un ar no aukstuma pilošu degunu," ar šādām vīzijām var nākties sastapties, "Hjálmar" mūziku cenšoties pārlieku vizualizēt. Mūsu klimats daudz neatšķiras no klimata Īslandē, tāpēc visiem vasarmīļiem šie puikas un viņu mūzika būs gaužām piemērota šajos drēgnajos ziemas/rudens/pavasara mēnešos.

Īpaši neiedziļinoties "Hjálmar" diskogrāfijā, šeit pievienots grupas vārdā nosaukts albums, kam pēc loģikas vajadzētu būt debijas, bet, iespējams, ka tā tas nav. Un tas arī nav svarīgi. Galvenais - sajust to dīvaini vieglo noskaņojumu, ko dod šo īslandiešu dziesmas, tajā pašā laikā vismaz nojaušot caur katru noti vēsu, miglainu un vulkānu putekļiem piebārstītu gaisa malku.



Papildus resursi:
http://www.hjalmarband.com
http://www.facebook.com/hjalmarband
http://www.myspace.com/hjalmarmusic

Foto raksta ievadā no "Hjálmar" profila portālā "Facebook".

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com




Nav komentāru: