sestdiena, 2011. gada 3. decembris

"Pink Martini" - "Joy to the World" (2010, albuma apskats)

Lai nerastos pārpratumi, nekas nav mainījies: mans uzskats - Ziemassvētki reāli sūkā! Paldies onkulim ar garo, balto bārdu, ka uzsūtīja mums krīzi makos un kaut nelielai daļai sabiedrības - saprātu un mērenību tēriņos par bezjēdzīgām dāvanām. Savādāk, pirms gadiem trim četriem decembra vidū uz plaukta RIMI veikalā varēja nolikt svaigi izspiestu suņa sūdu un, 100%, - pēc piecām minūtēm tas būtu nopirkts! Šo svētku būtība jau sen ir paslaucīta zem tepiķa. Ja kāds šo būtību neatceras, atgādināšu, jo es to zinu ļoti labi, - pieēsties radu saceptus speķaraušus, piparkūkas, izpušķot egli un iztukšot mucu karstvīna!

Tomēr kaut kas jau, gadiem ejot, no šīs Ziemassvētku jezgas pielīp, ar kaut ko jau šie godi asociējas. Un tās ir Ziemassvētku dziesmas. Tur nu neko nevar padarīt - tās katru gadu, dzirdamas decembrī, zināmu noskaņu ievieš. Un arī tracina - lielākā daļa to versiju, sevišķi latviešu jodelētāju interpretācijā (izņemot kora un klasiskās mūzikas), ir pilnīgi nebaudāmas. Un ar katru gadu vairāk pieķeru sevi pie domas, ka mūsdienu jaunās Ziemassvētku dziesmas, ko rada dažādi alternatīvie kolektīvi, ir gana labas. Bet šoreiz gan - albums ar tradicionālajām Ziemassvētku dziesmām - trīspadsmit cilvēku "mazā orķesta" grupas "Pink Martini" svētku albums "Joy to the World"!



Pianists Tomas Lauderdāls ir vaininieks tam, ka 1994.gadā ASV Oregonas štata Portlandas pilsētā radās šis mazais orķestris ar nosaukumu "Pink Martini". Esot profesionāli izglītoti akadēmiskajā mūzikā, šie grupas dalībnieki bez pūlēm savā spēlē prata un joprojām prot savietot visdažādākos mūzikas stilus, ieskaitot klasisko mūziku, džezu un dažādu tautu etniskos ritmus. Dalībnieku skaits kolektīvā pastāvīgi mainās, bet grozās ap 12-13. Viņu instrumentu arsenālā ir gan pūšamie (trompete, trombons), gan stīgu (vijoles, ģitāras, čells), gan visādi grabināmie. Savu pirmo plati "Sympathique" kolektīvs izdeva 1997.gadā, "Joy to the World" ir grupas piektais albums, pēc kura, šajā 2011.gadā, raženie amerikāņu malači izdevuši vēl divas plates, bet šajā reizē ne par tām.

"Joy to the World", tātad, ir Ziemassvētku dziesmu albums. Tradicionālo dziesmu - "White Christmas", "Santa Baby", "Little Drummer Boy", "Sailent Naight" utt. Šajā tradicionālajā kompānijā iztrūkst vienīgi viena no visu laiku tizlākajām Ziemassvētku dziesmām "Jingle Bells" jeb "Zvaniņš skan!" Un ar to arī šo ieskatu varētu noslēgt, ja vien šī albuma sakarā nebūtu sakāms kas vēl svarīgs. Un tas ir - šīs tradicionālās Ziemassvētku dziesmas platē ir iedziedātas dažādās valodās - japāņu, ukaiņu, arī ivritā un vācu valodā. Tas nedaudz atsvaidzina šīs nodrillētās dziesmas.



Kopumā ņemot tas izskatās tā - katram sevi cienošam kolektīvam pastāvēšanas laikā ir jāizdod vismaz viena plate ar Ziemassvētku dziesmām, un "Pink Martini" to nolēmuši izdarīt ar glanci - ne kā visi pārējie. Tas, kas spēj saistīt uzmanību viņu izpildītajās tradicionālajās Ziemassvētku dziesmās, ir profesionalitāte izpildījumā un paskatīšanās tālāk par savu smilšu kasti, kas, kā zināms, amīšiem ne vienmēr labi padodas. Ja vajag un gribās tradicionālo Ziemassvētku mūziku nedaudz īberīgā skanējumā, "Pink Martini" plate "Joy to the World" šogad būs tas, ka vajadzīgs. Ja ir vienalga, kas fonā skan, tad var iztikt arī ar pirms pāris gadiem iegādāto kaseti "Peļu Ziemassvētki".





Albuma vērtējums: 6/10
Citi vērtējumi:
Allmusic: 4/5

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: