sestdiena, 2011. gada 17. decembris

Tori Amos - "Night of Hunters" (2011, albuma apskats)

Gads nu jau ir gandrīz izskanējis, tāpēc atlicis pavisam nedaudz laika, lai ielūkotos vēl pāris labās šajā gadā iznākušās platēs. Torijas Emosas "Night of Hunters", neapšaubāmi, ir viena no tādām. Turpinot iepriekšējā albuma "Midwinter Graces" (2009) tradīcijas, jaunā plate arī ir ieturēta tādās, varētu teikt, ziemiskās noskaņās - apcerīgās, mierīgās un pārdomu pilnās.



Emosa auga kristīgā ģimenē, jo viņas tēvs bija mācītājs. Bet viņš ātri saprata, ka meita savu muzikālo talantu neliks lietā, spēlējot psalmus viņa vadītajos dievkalpojumos. Jau četrpadsmit gadu vecumā Emosa spēlēja dažādos bāros, izklaidējot apmeklētājus ar savu klavierspēli, un tēvs allaž bija viņai līdzās. Gods un slava šim vīram! Jo, ja viņš būtu viens no tiem apmātajiem baznīckungiem, kas nekur neredz neko citu, kā baušļu pārkāpšanu un katrā neticīgajā - inkvizīcijas upuri, droši vien mēs par tādu Emosu vispār neko nezinātu. Bet tagad zinām.



"Night of Hunters" ir Emosas divpadsmitā studijas plate, bet savu pirmo albumu "Little Earthquakes" viņa izdeva 1992.gadā. Ir lietas, kas Emosas daiļrade ir mainījušās. Pirmā un galvenā - viņas mūzika, salīdzinot ar deviņdesmitajiem, ir kļuvusi izteikti nosvērtāka. Vēl šā gadsimta mijā viņa mēģināja kļūt roķīgāka, popsīgāka, "saprotamāka", taču Emosas ampluā ir pavisam cits - viņa ir klasiski izglītota klavierspēlē, kompozīcijā, un viņa vienkārši, pat gribot, nespēj radīt tukšas dziesmas. Katrā albumā varbūt ir pa kādai topu dziesmai, taču īstenā un patiesā Emosa slēpjas aiz pārējam dziesmām.

Par šo savu vājību - būt un darīt to, kas pašam patīk un sagādā prieku, Emosa ir arī samaksājusi. Ja vien par "samaksu" var uzskatīt vietu zaudēšanu albumu un dziesmu tipos. Pēdējā dziesma Nr.1 Emosai bija ASV 2002.gadā ar dziesmu "A Sorta Fairytale". Albums "Midwinter Graces" vispār neguva nekādu ievērību - bet tas ir viens no labākajiem Emosas albumiem "ever"!!! Cerams, arī šī plate negūs plašu popularitāti, jo pretējais, acīmredzot, nozīmētu, ka Emosa savā daiļradē kaut kur šauj greizi. Pie "Night of Hunters" vēl ir jāpierod, taču šaubu nav - šis ir viens no šā gada labākajiem albumiem.



Albuma vērtējums: 9/10
Citi vērtējumi:
All Music Guide: 4/5
The Daily Express: 5/5
London Evening Standard: 4/5
Los Angeles Times: 3/4
Uncut: 8/10
Spin: 7/10
The Guardian: 3/5



2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com




Nav komentāru: