piektdiena, 2011. gada 16. decembris

Matthew Sweet - "She Walks the Night" (video), "Under the Covers, Vol. 1" (pilns albums, audio)

Astoņdesmito gadu beigas un deviņdesmito gadu sākums ir Metjū Svīta ziedu laiki uz skatuves, taču šis vīrs nespēj būt vienaldzīgs pret mūzikas valdzinājumu arī šobrīd. Tā viņu vajā no bērnības - jau tīņa vecumā Svīts mājas apstākļos ierakstīja savas dziesmas kasetēs. Viņš bija neatlaidīgs un dzīvoja visnotaļ muzikālā vidē - viņš iekļāvās tā sauktajā Atēnu (to, kas Džordžijas štatā ASV) mūzikas skatuvē, kurā tolaik toni noteica grupas "R.E.M." un "The B-52's".

Svīta pirmā grupa, kurā viņš ņēma dalību, saucās "The Specs". Tomēr spēcīgs grūdiens no aizmugures, kā rezultātā Svīts nonāca uz patiešām lielās skatuves, bija sadarbība ar "R.E.M." basgalvaino līderi Maiku Staipu. Staips un Svīts 1983.gadā zem nosaukuma "Community Trolls" ierakstīja trīs dziesmas - "Tainted Obligation", "Six Stock Answers" un "My Roof to Your Roof". Tas bija noslēpumains projekts, par kura pārējiem dalībniekiem nekas nav zinām. Bet Svītam tas bija atspēriena punkts.

1991.gadā Svīts izdeva savu komerciāli veiksmīgāko plati "Girlfriend" - tie arī bija viņa slavas laiki. Tagad, 2011.gadā, Svīts jau ir izlaidis savu 17.studijas albumu "Modern Art" un joprojām spēj pulcēt fanu pūļus savos koncertos. Ar ko šis stāsts ir īpašs? Laikam ne ar ko. Vienkārši reizēm ir patīkami paklausīties cilvēku, kam mūzika nav nauda, bezierunu slava vai kaprīze. Kaut gan kaprīze, iespējams, tā Svītam ir - lai ko arī saka albumu pārdošanas tabulas, viņam ir vienalga, kurā vietā tajās atrodas viņa plates. Viņš vienkārši dara to, kas patīk - spēlē ģitāru un dzied!

Šī stāsta turpinājumā neliels ieskats Metjū Svīta daiļradē - viņa zināmākā dziesma "Girlfriend", tad no jaunākā albuma video dziesmai "She Walks the Night" un, visbeidzot, Svīta sadarbībā ar Sūzanu Hofu iedziedātā 2006.gada plate "Under the Covers, Vol. 1" - "The Beatles", Bobs Dilans, "The Who" nedaudz citādākās skaņās. Bet, ja gribās dzirdēt "R.E.M." versiju 2.0, Svīta "Facebook" profilā jānoklausās viņa jaunā plate "Modern Art"!







Papildus resursi:
http://www.matthewsweet.com
www.facebook.com/iammatthewsweet

Foto raksta ievadā no Metjū Svīta profila portālā "Facebook".

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com




Nav komentāru: