svētdiena, 2011. gada 25. decembris

10 dziesmas, kuras vajadzēja noklausīties 2011.gadā

Pamazām jānorēķinās ar šo, jau aizejošo, 2011.gadu. Visi, kam nav slinkums apkopo savus dziesmu un albumu Top20, Top40 vai pat visus Top100. Šeit tikai desmit dziesmas, kuras liks atcerēties 2011.gadu, pie kam - dziesmas sakārtotas bez jebkādas topu hierarhijas: vienkārši desmit dziesmas, ko vajadzēja noklausīties šajā 2011.gadā. Atzīšos, viegli tas nebija - izvēlēties tikai desmit dziesmas. Jo labas mūzikas šajā gadā netrūka. Šīs dziesmas varētu nosaukt par 2011.gada mūzikas glazūras sastāvdaļu, bet ne visu glazūru - tā dzīvi šajā gadā saldināja ar vēl daudzām un daudzām citām dziesmām. Bet atvieglojumu sniedza doma, ka daļa no tām noteikti tiks iekļauta 2011.gada albumu desmitniekā, kurš šogad noteikti bijis jādzird. Tas gada pašā izskaņā.

Un tad man sanāca šādi...

1. "First Aid Kit" - "Ghost Town" ("The Big Black & The Blue", 2010)
Ar zviedru māsām Zoderbergām praktiski aizsākās mūzikas plūdums šajā vietnē. Viņu "Fleet Foxes" dziesmas "Tiger Mountain Peasant Song" kaverversija, nofilmēta mežā, abām sēžot uz celma un dziedot, pāršalca pasauli 2008.gadā. Dueta debijas plate "The Big Black & the Blue" nāca klajā 2010.gada janvārī, bet, redz, runā par to vēl šodien.


2. Ian Axel - "Waltz" ("This Is the New Year", 2011)
Jana Aksela mūzika aizrauj. Viņa debijas plati "This Is the New Year" var klausīties atkal un atkal. Viņš ir popsīgs, interesants. Un pati aizraujošākā ir Aksela dziesma "Waltz" - lai arī tās nosaukums liecina par piemērotību šīberēšanai uz nebēdu, tā gluži nav. Aksels ar savām iepauzēšanām to ir padarījis deju grīdām nepiemērotu, bet dzirdei un citām maņām ļoti tīkamu.


3. "Útidúr" - "Fisherman`s Friend" ("This Mess We've Made", 2010)
Divpadsmit jauniešu kolektīvs, kas pūš, grūž un stumj, kopā radot kolosālu mūziku, bija viena no pirmajām Īslandes grupām, kas še nāca priekšā. Patiesībā ar viņiem arī sākās joprojām nevīstošā interese sekot līdzi mūzikai no šīs vulkānu zemes. Pati grupa "Útidúr" turpina muzicēt joprojām un joprojām ar daudz mūzikas instrumentiem, un joprojām ar pēc ķēma vai lētas klases mammīšu mājas darbinieces izkrāsotu solisti, kas dziedot kustas kā paralizēta vista. Bet skan tas viss kopā labi.


4. Lykke Li - "Sadness Is a Blessing" ("Wounded Rhymes", 2011)
Šī zviedru jaunkundze šogad uzrunāja pa divi lāgi - pirmo reizi ar "I Follow Rivers", otro ar šo "Sadness Is a Blessing", un tās abas ir no viņas otrās plates "Wounded Rhymes", kas ir viens no šā gada izteiksmīgākajiem albumiem.


5. "Baron Bane" - "My Slow World" ("LPTO", 2011)
"Es esmu dzimis kādā attālā ciemā, kura nosaukumu vairs neatceros. Tāpat es neatceros savus vecākus, pieņemot, ka tādi man ir bijuši. Vienīgās atmiņas no tiem laikiem man ir garās naktis, kurās pa ielām klīda ciema iedzīvotāji bez sejām," šāda ir zviedru kvinteta "Baron Bane" leģenda. Noslēpumaina grupa, jo uzstājas tikai maskās un neatklāj savus vārdus. Bet dziesma "My Slow World" - šī pavasara lielākais grāvējs viennozīmīgi!


6. "Ivan & Alyosha" - "I Was Born To Love Her" ("Fathers Be Kind", 2011)
Fjodora Dostojevska "Brāļu Karamazovu" galveno varoņu Ivana un Aļošas vārdā nosauktais kolektīvs no Sietlas ASV ar šo dziesmu "I Was Born Yo Love Her" nez kāpēc vasaras ieskaņā nespēja iziet no galvas. Laikam tāpēc, ka tā ir skaista dziesma.


7. Brandi Carlile - "The Story" ("The Story", 2007)
Nav daudz tādu cilvēki, kurus es apskaustu. Patiesībā tāda nav neviena. Pareizāk, nebija. Tagad ir. Saucās Brendija Kārlaila , jo viņas daudzveidīgās balss spējas un komponistes talantu uzteicis neviens cits kā mans Eltons. No otras puses - Eltons par mūzikas ģēniju uzskata Lēdiju Gāgu... Bet tam ir izskaidrojums - vecums nenāk viens! Savukārt Kārlaila tiešām ir meistars uz goda. Par to lai liecina fakts, ka vēl 2011.gadā nav iespējams apnikt viņas četrus gadus vecajai dziesmai "The Story".


8. Christina Perri - "Jar of Hearts" ("Lovestrong", 2011)
Atļaušos apgalvot, ka Kristīna Peri ir viena no 2011.gada labākajiem atklājumiem popmūzikā. Par to viņai, protams, bija šis tas no sava goda jāziedo, atvēlot dziesmu "A Thousand Years" tiem "Krēslas" filmu murgiem, bet visādi citādi, domāju, viņai konkurences šajā lauciņā šogad nav.


9. John Grant - "I Wanna Go To Marz" ("Queen Of Denmark", 2010)
Zāle, šņabis un apziņa, ka esi gejs - šie kādu laiku bija bijušās grupas "The Czars" līdera Džona Grānta dzīves sabiedrotie. Neviena nesaprasts, ar bailēm no tā, ka citi nepieņems viņa "novirzes", Grānts, acīmredzot, galā ir ticis. Un visa šī iespaidā Grānts ir radījis lielisku plati "Queen Of Denmark". Viņa "I Wanna Go To Mars" ir viena no pirmajām dziesmām, ko, izmantojot iespēju arī pie mums iepirkties "iTunes" veikalā, tur iegādājos. Laikam jau taisnība ir tiem, kas apgalvo - radošam cilvēkam ir jādzīvo mokās, tikai tad viņš spēj radīt ko īpašu.


10. "Arches" - "Like Fireworks" (2011)
Šie skoti vēl nav tikuši pie pirmās plates, izdod pa kādam singliņam laiku pa laikam. "Like Firework" - tas nav vienkāršs singliņš, tā ir Dziesma! Cerams, nākamgad šo grupu jau varēsim ievietot albumu apskatos un topos.




Foto raksta ievadā "First Aid Kit" no lapetitechoue.blogspot.com.

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com




Nav komentāru: