trešdiena, 2010. gada 8. decembris

Grinča Ziemassvētku dziesmas




Runā, ka Ziemassvētku noskaņu veido visāda tur labestība, līdzcietība un viss cits tas bla bla bla, kaut arī mēs zinām, ka mūsdienās šo noskaņu veido un uztur lielveikali un radiostacijas ar Ziemassvētku dziesmām, kuras sāk skandināt jau tūlīt, kā nosvinēta Latvijas dzimšanas diena 18.novembrī. Gadu gaitā esmu pārvērties par Grinču, kaut arī kādreiz vismaz tradicionālās Ziemassvētku dziesmas kaut kādu noskaņu varēja radīt. Tagad no tām ne silts, ne auksts. Bet es saņēmos, pakasīju sava zaļām spalvām klāto Grinča cirksni un sakopoju vienviet desmit Ziemassvētku dziesmas, kuras kaut ko vismaz līdzīgu svētku noskaņai varētu manī mēģināt radīt. Sākšu ar apakšgalu un būšu komentāros lakonisks, jo man tāpat kā Ginčam darba dienās plkst. 16.00 ir ieplānota stunda sevis žēlošanai un plāna izstrādei, kā pabarot visu pasauli, un tad to nevienam neteikt.

10. Bon Jovi - "Please Come Home For Christmas" (1994)

Klasiska dziesma mūsdienīgās skaņās. Īpaši sajūsmina Bon Džovi kunga ieradums ostīt Santa Klausa sarkano cepuri. Un man liekas, arī tā tante ar pinni virs lūpas ir kaut kur jau redzēta.




9. Cliff Richard - "Mistletoe and Wine" (1988)

Klifs Ričards - vīrs, kurš izdod pa divām plātēm gadā, katros Ziemassvētkos vairumam asociējas gan tikai ar šo vienu šai svētku tematikai veltīto dziesmu. Konkrētajā klipā dziesmas beigās mazais zēns no oriģinālās versijas ir pārtapis par skaistu dāmu sarkanā kleitā. Kam negadās...




8. "Band Aid" - "Do They Know It's Christmas?" (1984)

Ļaudis, kuru ienākumi gadā kopā sastāda lielāku summu, nekā visu Āfrikas valstu budžeti kopā ņemti, sanākuši, lai iedziedātu labdarības Ziemassvētku dziesmu, kuras pārdošanas ienākumi tika ziedoti šo valstu bērniem. 2004.gada versija gan patika labāk.




7. "Wham!" - "Last Christmas" (1984)

Nemaz neticās, ka mākslinieks, kurš savā pusmūža krīzē publiskās tualetēs citiem čaļiem pret viņu gribu demonstrē savu "gailīti", reiz dziedājis šādi...




6. Bryan Adams - "Christmas Time" (1985)

Viena no "nedžingelbellīgajām" Ziemassvētku dziesmām, kas kādreiz varēja radīt noskaņu.




5. "Coldplay" - "Christmas Lights" (2010)

Nenoliedzami šā gada Ziemassvētku dziesma Nr.1. Gadiem ejot, domāju, klasikas statuss tai ir garantēts.

Coldplay - Christmas Lights from scostar on Vimeo.




4. "Twisted Sister" - "Oh Come All Ye Faithful" (2006)

"Twisted Sister" 2006.gada Ziemassvētku plate "A Twisted Christmas" ir vienīgā, kurā var klausīties, tā sauktās, tradicionālās Ziemassvētku dziesmas. Īsts saldais ēdiens jebkuram sevi cienošam Grinčam!

Twisted Sister Oh Come All Ye Faithful from john suta on Vimeo.




3. Shakin' Steven - "Marry Christmas Everyone" (1985)

Vienkārši jautra dziesmiņa. Ar visiem zvaniņiem pie kam. Klips arī - 80.to klasika...:)




2. John Lennon & Yoko Ono - "Happy Xmas (War Is Over)" (1971)

Klasika! Un viennozīmīgi simboliski šajā Lenona 70.jubilejas un 30 gadu bojāejas atceres gadā.




1. "Blues Traveler" - "Christmas" (1997)

Nekad, nekur un neviens nav uzrakstījis labāku Ziemassvētku dziesmu par šo! Āmen!




Lai svētkos katram piparkūkā gadās pa kādam ieceptam matam!




Nav komentāru: