trešdiena, 2011. gada 28. decembris

Taavi Peterson & "Üdi" - "Tibet Ocean" (video), "I See Ladies" (audio)

Izrādās, leģendārās grupas "Guns'n'Roses" tik pat leģendārais solists Aksels Rouzs ir ne tikai dzimis mums kaimiņos Igaunijas pilsētā Tartu, bet turklāt ir tikai 24 gadus vecs... Vismaz tā varētu padomāt, dzirdot un redzot igauņu jauno talantu Tāvi Petersonu. Viņš ir mūsu kaimiņu republikas viena no talantu šovu finālistiem, tas notika 2007.gadā - "Eesti otsib superstaari" saucās šis konkurss igauņu valodā. Latviskojot sanāk laikam kaut kas līdzīgs "Igaunija meklē superzvaigzni!" Jāatzīst, latviešiem šāds pārambiciozs šova nosaukums būtu pašā laikā, par igauņiem - mazliet jāpabrīnās.

Konkursā Petersons neuzvarēja, var noprast, ka palika tikai trešais. Tomēr visa tā popularitātes jezga, acīmredzot, ir bijusi pietiekama, lai iegrūstu, tā teikt, kustībai. 2008.gadā igauņu Aksels Rouzs nodibināja grupu "Üdi", kuras plakātus, ja viņš izdomātu koncertēt Latvijā, vajadzētu izlīmēt pietiekamā augstumā, lai mūsu vietējie prātvēdēri nesadomātu uz tiem palabot grupas nosaukumu, pierakstot priekšā burtu "S". Bet vispār tulkojumā no igauņu valodas tā nozīmē "kaulu smadzenes". Bet tam jau nav nozīmē. Kā vēsta igauņu mūzikas portāls "Popop" (droši vien portāla izveidotājs igaunis nevarēja apstāties, spaidot uz klaviatūras taustiņus "p" un "o"... Šis bija spontāns joks par igauņiem...: ) ), grupas "Üdi" dalībnieki "ir atstājuši savas sirdis sešdesmitajos, bet prāts atrodas mūsdienās, un viņi raksta velnišķīgi labu mūziku!"

"Vai vienai grupai ir iespējams ko mainīt?" turpina "Popop". Un pats atbild: "Tieši to viņi vēlas noskaidrot." Ko un kāpēc mainīt, nav zināms. Un droši vien tas nav svarīgākais. Svarīgākais ir tas, ka mums kaimiņos patiesībā mīt laba mūzika, bet kopumā pat ar savu šķidro piedāvājumu, šķiet, mēs igauņiem tomēr šajā jautājumā "ieliekam". Un tā viņiem vajag! Nav ko te "vipendrivatsa" ar tiem eiro un budžeta pārpalikumiem...

Šķiet, plates šim projektam vēl nav, bet dažas dziesmas ir ievērtējamas tā "MySpace" profilā, un ir arī viens video dziesmai "Tibet Ocean".



I See Ladies

Papildus resursi:
http://www.myspace.com/ydigrupp
http://www.facebook.com/pages/Taavi-Peterson-Üdi

Foto raksta ievadā no grupas profila portālā "Facebook".

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com




Nav komentāru: