svētdiena, 2011. gada 22. maijs

Snorri Helgason - "Ólán" (video), "I'm Gonna Put My Name On Your Door" (pilns albums, audio)

Ja kādam ļoti patīk īslandiešu dīva Bjorka un gribās to paklausīties, bet līdzi nav mūzikas atskaņotāja, var vienkārši uzkāpt uz astes kādam kaķim, un tad šī nabaga brēcienā gan jau kādu Bjorkas dziesmu varēs saklausīt. Bet Īslandes mūzika, kā mēs to jau zinām, nesākas un nebeidzas ar pieminēto ekstravaganto skatuves mākslinieci (un te nav domāts tas kaķis). Īslandē labas mūzikas ir daudz. Arī Snori Helgasons nāk no Īslandes, un šodien stāsts būs par viņu.

Vairākus gadus šmucīgo vulkānu zemē laurus plūca "indie-pop" grupa "Sprengjuhöllin", kuras sastāvā kopā ar saviem bērnības draugiem spēlēja arī Helgasons. Viņi izdeva divus Īslandē brīnišķīgi pirktus albumus un daudz koncertēja, kļūstot par vienu no savas valsts populārākajām grupām. Pats Helgasons tā pa īstam mūzikai pievērsās deviņpadsmit gadu vecumā, kad izlēma - vienīgā lieta, kas viņu jelkad patiesi interesējusi, ir mūzika.

Kad 2009.gadā grupa uz laiku paņēma pārtraukumu, Helgasons devās studijā, lai ierakstītu savu debijas solo plati "I’m Gonna Put My Name On Your Door", kuras dziesmās dzirdama viņa nepārprotamā ietekme no Amerikas folkmūzikas. "Pēdējā laika vistalantīgākais komponists šajā zemē," Helgasona sniegumu slavēja Īslandes mūzikas portāls "Icelandreview". "Fantastiska debija!" piebalsoja šīs pašas zemes izdevums "The Newspaper".

Pats Helgasons augstu vērtē un, atzīst, arī ietekmējies no tādiem "grandiem" kā Pols Saimons, Herijs Nilsons un Nīls Jangs, bet šobrīd viņš dzīvo un savu karjeru veido Londonā, kur strādā pie sava jaunā albuma, kuram dienasgaisma būtu jāierauga šā gada beigās. "Jūs gribat klausīties šo albumu vēl un vēl," par plati "I'm Gonna Put My Name On Your Door" pēc tās iznākšanas rakstīja "Icelandreview". Nu ko, zem šī raksta tāda iespēja ir visiem, pirms tam ievērtējot aktuālākā Helgasona garadarba dziesmas "Ólán" videoversiju.





Papildus resursi:
http://snorrihelgason.com/
http://www.myspace.com/snorrihelgason
http://www.facebook.com/helgasonsnorri?sk=info

Foto raksta ievadā no Snori Helgasona profila portālā "MySpace".

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: