otrdiena, 2011. gada 31. maijs

Peter Gabriel - "Sledgehammer", "Don't Give Up" (šī diena mūzikas vēsturē, 1986)

Divdesmit piecus gadus atpakaļ šajā dienā, 31.maijā, Pīters Gebriels otro un pēdējo reizi sava radošā mūža laikā iekaroja Apvienotās Karalistes albumu topa augstāko pakāpienu ar savu tobrīd aktuālāko plati "So". 1986.gada "So" bija jau piektais Gebriela studijas albums un komerciāli visveiksmīgākais - dzimtenē tas ieguva trīskāršu Platīna diska statusu, bet ASV pat pieckāršu. Neviens Gebriela albums nedz pirms, nedz pēc tam šādus panākumus vairs neguva.

Albuma "So" panākumi acīmredzot bija Gebriela nelielā piekāpšanās publikas priekšā - atšķirībā no iepriekšējiem albumiem viņš nolika otrajā plānā savus eksperimentus mūzikā un radīja vairākas popmūziku patērējošai auditorijai piemērotas dziesmas. Skaļākās no tām albumā "So" ir "Sledgehammer" un duets ar Keitu Bušu "Don't Give Up".

Šobrīd Gerbiels joprojām veido muzikālus projektus, pēdējais no kuriem bija viņa 2010.gada plate "Scratch My Back", kuras ideja - Gebriels iedzied citu pazīstamu mākslinieku, piemēram, "Radiohead" dziesmas un tie, savukārt, viņa - palika realizēta tikai virzienā no Gebriela puses.

Ja kādam nav skaidrs, kāpēc astoņdesmitos mēdz dēvēt par "saldajiem", Gebriela ""Don't Give Up" duets ar Bušu videoversijā viesīs skaidrību šajā jautājumā. Tāpat kā progresīvais video dziesmai "Sledgehammer" - nav statistikas, bet, iespējams, tas ir pirmais mūzikas video vēsturē, kurā visā augumā un lokanumā parādās spermatozoīds...





2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: