pirmdiena, 2016. gada 4. aprīlis

Iggy Pop - "Post Pop Depression" (2016)

Džeimss Ņūvels Osterbergs Jaunākais jeb Igijs Pops (68) ir kā lakrica. Vieni no melnā kāruma ir sajūsmā un ir gatavi to laizīt caurām dienām, savukārt citiem tā atgādina kaltētus puņķus, kuriem staipīguma uzlabošanai pievienota izkausēta pieaugušo veikalā nopērkama gumijas lelle. 2016.gads, iespējams, lietas mainīs. To palīdzēs nupat klajā nākušais Popa septiņpadsmitais solo albums "Post Pop Depression", kuru producējis "Queens of the Stone Age" līderis Džošs Homme.

Liktos, ka Popa fani ir īpaša komūna, kuru vieno mīlestība pret savu elku, un paraustīt viņu aiz garajām matu cirtām šīs komūnas dalībniekiem ir kas līdzīgs nonākšanai paradīzē 17 jaunavu aplenkumā. Taču, izskatās, "Post Pop Depression" šo komūnu vai nu ir dramatiski paplašinājis, vai arī šis albums ir vienkārši pārlaicīgs. "Post Pop Depression" ir uzspridzinājis "Billboard" topus! Plate ir Nr.1 "Top Rock Albums" un "Alternative Albums" topos, turklāt, pēc "Nielsen Music" uzskaites, ar 18 tūkstošiem pārdoto kopiju nedēļā šis albums kļuvis par paša Popa personīgo rekordu (tiesa, dati pieejami tikai no 1991.gada). Lielajā "Billboard 200" albumu topā Pops nedēļā, kura beigsies 9.aprīlī, ar savu "Post Pop Depression" ieņem 17.vietu (viņa šī topa līdzšinējais rekords - 72.vieta - bija 1977.gadā ar debijas plati "The Idiot", kura tapšanā piedalījās arī Deivids Bovijs). "Post Pop Depression" ir Nr. 1 arī "Billboard" "Vinyl Albums" un "Tastemakers Albums" topos.

Kur slēpjas plates popularitātes noslēpums? Varbūt viss ir pateikts nosaukumā, kurā vārdu "Pop" var tulkot divejādi - gan kā Pops no Igija, gan kā pops no popmūzikas? Varbūt tādi vīri kā Pops, Homme, viņa grupas biedrs Dīns Fertita un "Arctic Monkeys" bundzinieks Mets Helders ir īstie vīri, kam atkal spodrināt nobružātās roka žaketes apsūbējušās pogas? Lai kāda arī būtu atbilde, "Post Pop Depression" ir albums, kuru klausoties nevis skudriņas pa muguru tipina, bet ezīši, biksēs salīduši, šūpojas visā, kas nokarājas gar cisku. Vasarā Salacrgrīvā lai izdotas sajust ezīšus un varbūt pat paraustīt Popu aiz peisākiem!


2016, www.musicstories.lv.

Nav komentāru: