sestdiena, 2011. gada 28. maijs

"The Ghost of a Saber Tooth Tiger" - "Acoustic Sessions" (2010) (albuma apskats)

Slavenu, īpaši leģendāru vecāku bērniem dzīve droši vien nav tik rožaina, kā no malas liktos. Sevišķi, ja tev ir uzvārds Lenons un tavi sejas vaibsti ir ļoti līdzīgi planētas Zeme vēsturē vispopulārākās un ietekmīgākās grupas "The Beatles" dibinātāja Džona Lenona vaibstiem. Un šo vaibstu īpašnieks ir Šons Lenons - Džona Lenona un Joko Ono dēls. Viņš duetā ar Šarloti Kempu Mūlu veido projektu "The Ghost of a Saber Tooth Tiger", kuram pagājušā gada oktobrī iznāca plate "Acoustic Sessions".



Diez vai Šons Lenons būtu baigi priecīgs lasīt šī raksta ievadu, kurā, kāds brīnums!, atkal viņu asociē ar leģendāro tēvu. Domājams, viņš labprātāk gribētu sev uzslavas pelnīt ar savu darbu un muzikālo talantu. Un tāds viņam, nenoliedzami, piemīt. Dziesma "Lavender Road" ieskandina "Zobenzobu tīģera spoka" albumu un principā tādā garā Lenons un Mūla turpina visas deviņas albuma dziesmas. Arī dziesmā "Jardin du Luxembourg".



Šons Lenons laikam jau tomēr ir "viss mammā" - Joko Ono. Viņam patīk dažādi eksperimenti mūzikā un mākslā, bet no tēva viņš, acīmredzot, mantojis vēlmi radoši izteikties kopā ar savu mīļoto cilvēku, jo, cik var noprast, divdesmit četrus gadus vecā amerikāņu modele un aktrise Mūla ir Šona Lenona tuvāka draudzene. Lai atceramies Džona un Joko publisko vārtīšanos gultā, cīnoties par mieru pasaulē. Piedod, Šon, atkal tavs tēvs...:)



Ja paskatās un salīdzina abu pusbrāļu - Šona un Džuliana - karjeras, abi bijuši samērā raženi. Bet vairāk tomēr dzirdams ir Šons. Iespējams, te saknes meklējamas pagātnē. Kad Džons Lenons atstāja savu sievu Sintiju ar viņu dēlu Džulianu, tad viņam dēls sāka kļūt svešs. Kā savas mammas Sintijias sarakstītajā autobigrāfijā "Džons" atzīst Džulians, tad, kopš tēvs ģimeni atstāja, viņš par to nav rūpējies, viņam bijis vienalga, vai dēlam ir, kur dzīvot vai ko ēst. Un, iespējams, tāpēc Džulians savā daiļradē ir daudz patstāvīgāks un ne tik ietekmējies no citiem. Šonam, savukārt, bija šie abi vecāki, ko viņš mīlēja un kas mīlēja viņu, bez tam tāda mamma, kāda ir viņam, nevarētu neatstāt nekādu iespaidu uz dēla radošo garu. Tāpēc, ja kādam ir svarīgāk saklausīt kaut ko no Džona Lenona turpinājuma, laikam jau priekšroka jādod Šonam. Kaut Džulians arī raksta un izpilda labu mūziku. Un tieši viņam neviens un nekad neatņems tēva veltījumu dziesmu "Beautiful Boy".



"The Ghost of a Saber Tooth Tiger" pārītis satikās 2004.gadā kādā mūzikas festivālā ASV. Cik nu var ticēt Lenona apgalvojumiem laikrakstam "The Daily Telegraph", tad Mūla brīdī, kad viņi satikās, nekad nebija dzirdējusi "The Beatles" dziesmu "Strawberry Fields Forever". "Un viņa neko nezināja par manu mammu," turpina apgalvot Lenons. Un tas ir interesanti, mazliet neiespējami un nedaudz mulsinoši - septiņpadsmit gadu vecumā mūsdienu jaunietis nezina vienu no slavenākajām Bītlu dziesmām un neko nav dzirdējis par sievieti, kura pielika roku pie "The Beatles" likteņa lemšanas. Jāpieņem, ka tā ir tikai poza presei un nekas vairāk.



Tomēr, atmetos visu, kas saistās ar Šona slaveno ģimeni, jāatzīst, ka viņa projekts "The Ghost of a Saber Tooth Tiger", lai arī (un par to varētu likt galvu ķīlā) ne ilgdzīvotājs, tomēr ir jauks laika pavadīšanas kompanjons - gan pašiem dziesminiekiem, gan klausītājiem. Lenona multiinstrumentālista talants un Mūlas nepieradinātā un vēl nenoslīpētā balss rada tādu kā dabiskuma sajūtu - bez samākslotības un liekiem krāmiem. Vai Dženiferes Lopesas apģērbu līnijas "seja" Mūla spēs turēt līdzi Šona radošajiem tempiem, tas gan ir labs jautājums. Bet šobrīd un tagad "The Ghost of a Saber Tooth Tiger" ir baudāma mūzika, ko no sirds arī iesaku.

Noslēdzot šo nelielo apskatu, pievienošu vēl divus video. Pirmais ir manai favorītdziesmai no šī albuma "Dark Matter, White Noise" un manu līdzšinējo Šona Lenona dziesmu dziesmu Nr.1 "Parachute" no viņa 2006.gada plates "Friendly Fire".






2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: