svētdiena, 2012. gada 8. aprīlis

10 dziesmas, ko šovasar gribētos dzirdēt mūzikas festivālos Latvijā

Viens pēc otra Latvijas festivālu turētāji paziņo savu šīs vasaras pasākumu galvenos un pārējos māksliniekus. Kā jau parasti, ārpus konkurences ir "Positivus" festivāls, piedāvājot ko sapnim līdzīgu - britu trio "Keane". Pārējie vēl birdina pa kādai vietējai vai tepat blakus kaimiņos esošai grupiņai, bet, domājams, viņiem manevru iespēju vairs nav diez ko daudz. Ja vien pretī neliek "Coldplay" vai "U2"...

Bet nedzīvosim pa mākoņiem. Pārsvarā jau viss pārējais "vietējais fons" ceļo no viena festivāla uz otru, tur tās dažādības maz. Taču arī ne vienmēr festivāla "hedlaineri" izrādās pasākuma naglas - tiem tur vienkārši ir jābūt masas nodrošināšanai. Daudz interesantāks izpētes objekts ir tā sauktās jaunās grupas. Šajā rakstā piedāvājam desmit dziesmas no desmit šādām grupām, ko patiešām gribētos dzirdēt Latvijas ārēs un pludmalēs notiekošajos mūzikas festivālos šajā vasarā. Divus tādus - "King Charles" un "Niki and The Dove" -, ko būtu likuši šajā sarakstā, "Positivus" atkal ir nocēluši. Apsolām būt prātīgi izvēloties.

Un tātad, festivālu turētāji, tauta prasa šos:

1. "Bengtsarvet" - "Slutet" (Zviedrija)
Par cik "Positivus" sevi pozicionējis kā festivāls, kurš "atklāj mums rītdienas zvaigznes", zviedri "Bengtsarvet" būtu pašā laikā. Vēl bez albumiem, vēl bez fanu tūkstošiem, bet AR KĀDU mūziku! Šajā vasarā ir paredzēts izdot grupas debijas albumu.


2. "The Shins" - "Simple Song" (ASV)
Tikai pāris nedēļas atpakaļ Džeimss Mersers ar kolēģiem izdeva savu ceturto studijas plati "Port of Morrow" - brīnišķīgu ierakstu. Grupa var spēlēt gan pirms, gan pēc "hedlaineriem" - cilvēkiem viņi patiks.


3. "Delta Spirit" - "California" (ASV)
Mums ļoti patīk kaimiņpuikas "Ewert And The Two Dragons", tos aicinām visos festivālos spēlēt. Viņu lielākais hits "(In The End) There's Only Love" iekarojis ne tikai radio topus, bet arī daudzu skaudīgo latviešu ("atkal tie igauņi mums priekšā") sirdis. Un te "ot kuda ņebiris" uzrodas amerikāņu kvintets "Delta Spirit", kura dziesma "California" ir kaut kas nu ļoti līdzīgs igauņu slavenajai dziesmai. Tāds pa lielam otrais studijas albums, kas nosaukts grupas vārdā, klajā nācis burtiski nupat - tā ir viena no labākajām līdz šim šajā gadā iznākušajām platēm. Tad, festivālu turētāji, kāpēc tā nevarētu rast vietu jūsu programmās?


4. "First Aid Kit" - "Emmylou" (Zviedrija)
Šis ir īstais laiks, kad zviedru māšeles Zoderbergas varētu nodēvēt par "jaunām un daudzsološām", taču viņu vieta noteikti būtu uz kādas no lielajām skatuvēm. Lielā skatuve un celms mežā, uz kura Džoannu un Klāru iepazina visa pasaule, ir divas dažādas lietas. Taču "First Aid Kit" varētu būt viens no emocionālākajiem priekšnesumiem - viņas ir vienkāršas meitenes: nevajadzēs nedz specefektus, nedz transvestītus - fona dejotājus. Bet lēti, domājams, viņas vairs nemaksā...


5. "Grouplove" - "Lovely Cup" (ASV)
Jautro dziesmu skumjie izpildītāji, kā viņus reiz nodēvēja kāds "BBC" mūzikas apskatnieks, jo amerikāņi "Grouplove" tiešām prot pat izteikti jautru dziesmu nodziedāt tā skumji nedaudz... Viņi derēs lielajai skatuvei, koncertu iesildot pašā sākumā.


6. "Perfume Genius" - "Hood" (ASV)
Maiks Hedrīss jeb "Perfume Genius" ir radījis vienu no pēdējā laika dvēseles stīgas visraustošākajām platēm "Put Your Back N 2 It". Visticamāk, dziesmu "Hood" Hedrīsam nevajadzētu dziedāt, vizuāli 1:1 atkārtojot klipā redzamās epizodes, taču ir skaidrs - uz kādas nelielas, bet mājīgas skatuvītes šis puisis radītu emocionālu orkānu.


7. "Fun." - "We Are Young" (ASV)
Piedaloties dziedātājai Žanelei Monē, trio "Fun." ir radījis vienu no brīnišķīgākajām akustiskajām versijām kādai dziesmai, ko nācis vispār dzirdēt. Protams, Monē kundze vienas dziesmas dēļ jau šurp nebrauktu, taču iemesls aicināt puišus ir gan - februārī viņi izdeva savu otro studijas plati "Some Nights". Viņi ir labi!


8. "InWhite" - "Море" (Krievija)
Jūliju Krjukovu ar visu grupu vajadzētu aicināt nevis tāpēc, ka latviešiem un krieviem būtu jāintegrējas vienam otrā, bet gan tāpēc, ka "InWhite" ir, iespējams, labākais, kas pēdējā laikā parādījies krievu mūzikā. Jēziņ, viņa taču ir galvastiesu pārāka par visiem mūsu gačo-smačo un kas tik vēl tur nelien uz skatuves! Puikas, nu saņemās un paaiciniet Jūliju!


9. "The Hawk In Paris" - "Put Your Arms Around Me" (ASV)
Ja šie vīri uzstāsies jūsu festivālā, garantēju - vienalga, vai tas notiek mežā, vai jūras krastā, - vienaldzīgo nebūs! Mežā pie dziesmas "Put Your Arms Around Me", droši, cilājot gaisā ķepas, skatuves priekšā fanotu vietējo lāču ģimene, bet jūras krastā šīs pašas dziesmas laikā pat mencas mestos aizraujošā sinhronās peldēšanas priekšnesumā.


10. "Blackfield" - "Far Away" (UK, Izraēla)
Viens no šā gada atklājumiem - britu/izraēļu kopprojekts "Blackfield". Pirms gada iznākusī plate "Welcome to My DNA" slēpj sevī daudz pārsteigumu, tai skaitā dziesmu "Far Away", kas, baigi iespringstot, varētu kļūt par strīdus objektu autortiesību prāvā no grupas "Linkin Park" puses. Šiem vīriem vajadzētu rezervēt vietu teltī "Tiem, kas iekšā vēl ieiet var paši...".




Foto raksta ievadā no www.guardian.co.uk.

2012, www.musicstories.lv




Nav komentāru: