trešdiena, 2016. gada 16. marts

Koncertu organizētāji sāk iekarot Kubu

Kopš 1962.gada, kad ASV noteica sankcijas pret Kubu, šī Karību reģiona komunisma valsts ir dzīvojusi starptautiskā izolācijā. 2008.gadā par savu atkāpšanos no prezidenta amata paziņoja aizrautīgais Kubas revolucionārs Fidels Kastro, valsts stūri nododot brāļa Raula rokās. Rauls Kastro valda savādāk - viņš ir atvieglojis ceļošanas noteikumus, ar likumu definējis privātīpašumu - lietas, kas Fidela laikā nebija pat iedomājamas. Kuba ir kļuvusi pārējai pasaulei atvērtāka kā nekad agrāk. To novērtējušas ASV, pērn būtiski mīkstinot pirms vairāk kā pusgadsimta ieviestās sankcijas. Un acis uz Kubu kā uz jaunu tirgu sākusi mest ne viena vien kompānija.

Acīgas ir ne tikai finanšu un tirdzniecības korporācijas - skatus uz jaunajām iespējām met arī koncertu rīkotāji. Pēc 2012.gada skaitīšanas datiem Kubā dzīvo mazliet vairāk par 11 miljoniem iedzīvotāju, kubiešu izplatītākā piekoptā reliģija ir katolicisms - tātad savā būtībā viņu mentalitāte īpaši neatšķiras no daļas Rietumvalstu iedzīvotāju mentalitātes, protams, ņemot vērā Kubas īpašo vēsturi. Koncertu organizētājiem šī valsts šķiet perspektīva, un maisam gals ir vaļā.

6.martā ar vērienīgu bezmaksas brīvdabas koncertu Kubas galvaspilsētā Havanā uzstājās deju grupa "Major Laser", pulcējot ap 450 tūkstošiem klausītāju. "[Valstu] attiecības kļūst siltākas, taču joprojām ir milzums daudzums šķēršļu," koncerta organizatorisko pusi žurnālam "Billboard" atklāj grupas aģents Sems Hants. Skaidrs, ka šāda mēroga pasākumi Kubā notiek ar tiešu valdības līdzdalību, nekāda pašdarbība pieļauta netiek. Taču tas nebaida rokerus "The Rolling Stones", kuri ar bezmaksas koncertu kubiešus aplaimos 25.martā. Plānots, ka koncerts Havanā pulcēs ap 600 tūkstošus klausītāju. "Šorīd mēs esam aculiecinieki vēsturiskai kubiešu un starptautiskās mūzikas sabiedrības saplūšanai," par jauno tirgu un tā potenciālu saka koncertaģentūras "AEG Live" vecākais viceprezidents Adams Vilkess, kurš pārrauga arī šī "The Rolling Stones" koncerta organizēšanu. 

61 jūras konteiners un 350 cilvēku komanda - šādi nodrošinājušies, Karību reģiona salā ieradīsies "The Rolling Stones", raksta "Billboard". Un koncerts visiem būs bez maksas. "Nebūs nekādu VIP pakešu un tādas lietas," atzīst vēl viens no koncerta organizētājiem "Concerts West" līdzpriekšsēdētājs Džons Meglens. "Grupa vēlas šo koncertu [dāvināt] Kubas cilvēkiem, un, ja jūs esat Kubā, jūs varat [uz to] iet." Tas būs lēns ceļš, par Kubas turpmāko atvērtību šādiem pasākumiem prāto Vilkess, "bet "The Rolling Stones" [koncerts Kubā] ir katalizators tam, ka tuvojas aizraujoši laiki."



Foto raksta ievadā no saites.

2016, www.musicstories.lv.

Nav komentāru: