sestdiena, 2011. gada 17. septembris

Taylor Swift - "Speak Now" (2010, albuma apskats)

Pirmo savā vārdā nosaukto plati Teilore Svifta izdeva 16 gadu vecumā. Pagājušā gadā iznākušais albums "Speak Now" ir trešais šobrīd 21 gadu vecās amerikāņu "country-pop" dziedātājas karjerā, kura, šķiet, nupat sāk iet kalnup, kaut gan, iespējams, vajadzētu būt pavisam citādāk...



"Speak Now" jau pilnībā ļāva Sviftai izbaudīt sava otrā albuma "Fearless" augļus (ja atceramies, no šīs plates bija dziesma "Love Story", kura pirmā patiesi uznesa slavas zenītā šķietami trauslo meiteni) - plati pirmajā nedēļā pēc iznākšanas pārdeva vairāk kā miljons kopijās, kas pat nedaudz pārsniedz mūsu dueta "Hameleoni" labāko dziesmu izlases tirdzniecības rādītājus. Un neviļus rodas jautājums: "Kas liek cilvēkiem pavilkties uz ko šādu?"

Skaidrs, ka Amerikā kantrī noiets būs garantēts vienmēr, bet platei bija panākumi ne jau šajā zemē vien. Iespējams, pēc Šenijas Tveinas klusēšanas šī sieviešu "country-pop" niša stāvēja tukša pārāk ilgi, un Svifta parādījās pie apvāršņa kā jauns, nevainīgs bērns, kuru uz skatuves iznesa ģitāra, kas ir aptuveni vienā augumā ar viņu pašu.



Ko nevar noliegt - Svifta pelna lielu cieņu, jo visas "Speak Now" dziesmas ir komponējusi un aranžējusi viņa pati. Tam likti kārtīgi pamati - viņas vecmāmiņa bija operdziedātāja, bet jau desmit gadu vecumā ģimenes datormeistars, kurš, izrādās, bija liels mūzikas fans, ierādīja mazajai Teilorei ģitārspēles pamatus. Paralēli Svifta aizrāvās ar poēmu rakstīšanu un tas viss kopā mūsu priekšā šodien ir radījis absolūti pašpietiekamu mākslinieku, kuras muzikālo gaumi noteica jau pieminētā Tveina, gan Liana Raima, Tīna Tērnere un kantrī leģendas "Dixie Chicks".

Mums, latviešiem, Sviftas albums, protams, ir nozīmīgs arī cita iemesl dēļ - dziesmas "Back To December" video klipā filmējies puika no Latvijas - Guntars Ašmanis.



Albuma nosaukums "Speak Now" (Runā tagad) esot radies no teksta un domas, ko kāzu ceremonijās parasti saka mācītājs pēdējā mirklī pirms pāra salaulāšanas: "Ja kādam ir kas sakāms, lai tas runā tagad vai klusē mūžīgi!" Es parasti šajā momentā, lai nepiepildītos mācītaja draudi, kādam blakusstāvētājam vismaz apjautājos, cik ir pulkstenis. Kad pats neprecos, protams. Teilore Svifta ir runājusi un pateikusi, lai ko arī bilstu mūzikas prese, kritiķi un visi pārējie snobi, viņa turpinās radīt mūziku, kas patīk pašai un ko novertē daudzi. Vai ar trīs daudzmaz vienādām platēm pietiek, lai cilvēkiem apniktu un būtu jāsāk domāt par kādām novitātēm savā daiļradē? Man jā, bet varu likt galvu ķīlā, ka arī vismaz pāris nākamās šādas pašas plates turpinās Teilori nest debesīs. Bet tad jau gan bez manis.





Albuma vērtējums: 5/10
Citi vērtējumi:
Allmusic: 4/5
The Guardian: 4/5
Los Angeles Times: 3/4
Rolling Stone: 4/5
Slant Magazine: 3/5
Spin: 7/10

2011, www.vilniskronbergs.blogspot.com

Nav komentāru: