otrdiena, 2013. gada 29. janvāris

No arhīviem: "T. Rex" - "Electric Warrior" (1971)

1977.gada 16.septembris mūzikas pasaulei bija traģisks - vienā dienā aizsaulē aizgāja divas spožas zvaigznes. Parīzē 53 gadu vecumā sirdslēkme pārsteidza grieķu izcelsmes amerikāņu soprāni Mariju Kallasu, bet Londonā bez divām nedēļām 30 gadu vecumā autoavārijā bojā gāja britu rokmūziķis Marks Bolans. Abas šīs nāves atstāja pēdas un sekas. Par Kallasu šoreiz ne, bet līdz ar Bolana aiziešanu vairs tikai vēstures grāmatu lappusēs savu vietu rada viena no sešdesmito septiņdesmito gadu raženākajām angļu roka apvienībām "T. Rex". 

Lktenīgo avāriju dzērumā izraisīja Bolana draudzene dziedātāja Glorija Džounsa, kas, starp citu, izdzīvoja un plates izdod joprojām. Pārējie "T. Rex" dalībnieki pēc līdera nāves nolēma grupas vēsturei likt punktu. Taču turpmākie notikumi dažādiem mistikas, sazvērestību teoriju un vienkārši "interesantiem" cilvēkiem lika izvirzīt dažādas versijas. 1980.gadā bijušais grupas dalībnieks Stīvs Peregrīns Tūks nosmaka pēc ķiršu kokteiļa iedzeršanas, jo iepriekš lietotais morfīns un kādas "maģiskās sēnītes" neļāva pilnvērtīgi funkcionēt viņa kaklam un visai norīšanas sistēmai. Gadu vēlāk autoavārijā Portugālē 33 gadu vecumā bojā aizgāja arī "T. Rex" basģitārists Stīvs Karī, bet 2003.gadā pēc ilgas aknu cīņas ar alkohola izraisītajām sekām pēdējās ņēma virsroku, un 55 gadu vecumā "aizsaules orķestrī" iesauca bundzinieku Mikiju Finnu. Vai šeit darbs būtu mistisko lietu pārzinātājiem vai pietiktu ar vienkāršu narkologa skaidrojumu, nav šī stāsta mērķis un būtība. Būtība ir "T. Rex" mūzika.

1971.gada albums "Electric Warrior" ir otrais grupai ar nosaukumu "T. Rex", pirms tam trīs plates iznāca kā apvienības "Tyrannosaurus Rex" veikums. Platē ir dažas "visu laiku populārākās" "T. Rex" dziesmas, piemēram, "Get It On" un "Hot Love". Ja bērnību meitenes atceras ar piņķerīgo bižu pīšanu, zēni ar nobrāztiem ceļgaliem, spēlējot kariņus, tad "Electric Warrior" ir spilgta pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu izjūtu vizītkarte, izteikta mūzikā. Septiņdesmitie, bez šaubām, bija rokmūzikas un vispār populārās mūzikas uzplaukuma gadi. Šajā laikā radītās muzikālās vērtības ir pamatā lielākajai daļai mūsdienu stilu un novirzienu. Šī "T. Rex" plate ir apliecinājums tam, ka labai mūzikai pat četrdesmit divi gadi ir nieks - "Electric Warrior" skan bez mazākās naftalīna vai pelējuma smakas. Patiesībā, ja ieklausās, vai tik daudzi mūsdienu kolektīvi neatgriežas pie "T. Rex" skanējuma un muzikālās noskaņas? Ja mājās ir CD plauktiņš ar uzrakstu "Labākie no labākajiem!", "Electric Warrior" tajā ir jābūt acu augstumā - redzamam un sasniedzamam vienmēr!




Papildus resursi:

2013, www.musicstories.lv

Nav komentāru: