trešdiena, 2013. gada 9. janvāris

Markéta Irglová - "Anar" (2011)

Reizēm, klausoties kādu plati, pēc kāda laiciņa tev sāk šķist, ka esi pavisam pliks. Dzirdētā mūzika izģērbj - no drēbēm, no domām - smagām un grūtām -, no dzīves un visa, kas saistās ar tās prozaisko pusi. Čehu dziedātāja un komponiste Marketa Irglova ir šāds "izģērbējs". Kad ausīs melodiski ielīgojas Irglovas debijas albuma "Anar" skaņu viļņi, paiet aptuveni divdesmit minūtes, varbūt pusstunda, un tu jau sāc just, ka no nez kurienes uzradies pavisam maigs Dienvidu vējš, kas kā metronomu uz klavierēm vienotā ritmā šūpo arī to, kas nu kuram pēc dzimuma pienākas. Kailuma sajūta nepamet, arī klausoties albumu atkal un atkal. Tieši otrādi - pat ja kaut kādu iemeslu dēļ pirmajā reizē būtu palicis kāds apģērba gabals, pēc otrās, trešās un ceturtās albuma nospēlēšanas reizes, visi stāvēs rindā kā no mātes miesām nākuši.

24 gadus vecā Irglova izskatās māksliniece no sērijas: "Kas uz sirds, tas uz nošu papīra!" No malas raugoties, Irglova varētu būt visai emocionāla būtne. 13 gadu vecumā viņa satika īru mūziķi Glenu Hansardu, ar ko pēc tam kopā muzicēja grupā "The Swell Season" un vienā brīdī ielaidās arī romantiskāka rakstura attiecībās. Kad 2011.gadā Irglova strādāja pie sava debijas albuma "Anar", sirds nespēja palikt vienaldzīga pret studijas skaņu ierakstu inženieri Timu Izeleru. Šī fluīdu lēkme vēlāk izrādījās maldīga - pēc gada šīs attiecības bija sevi izsmēlušas, kaut abi paspēja arī apprecēties. Viens ar otru, protams. 

Tagad Irglova atkal ir brīva. Vismaz juridiski. Un laikam gan tikai juridiski, jo jābūt absolūtai nejēgai, lai, klausoties Irlovas dziesmās, nesaprastu, ka viņas sirds vienmēr piederējusi un piederēs mūzikai. Šī Torijas Emosas muzikālā līdziniece, iespējams, mūs pārsteigs vēl ar kādu pagriezienu savā dzīvē - varbūt vēl trim četrām attiecībām, pat laulībām. Jo tā vien liekas, ka mūsu priekšā stāv komponiste un dziedātāja, kuras muzikālais ģēnijs izpaužas, vien esot iemīlēšanās agrīnajā stadijā vai sastāvot nevēlamās un grūti turpināmās attiecībās, kas dod cerību gaišākai nākotnei, tā radot motīvus šīm Marketas Irglovas izģērbjošajām dziesmām.




Papildus resursi:

Foto raksta ievadā no www.vibetothis.com.

2013, www.musicstories.lv

Nav komentāru: