ceturtdiena, 2013. gada 17. janvāris

No arhīviem: "The Blue Nile" - "Hats" (1989)

Skotu trio "The Blue Nile", no malas raugoties, dzīvo ļoti lēni. Kaut arī Pols Bukanans, Roberts Bells un Pols Džozefs Mūrs savu muzikālo apvienību dibināja jau tālajā 1981.gadā, tam šo trīsdesmit divu gadu laikā iznākuši vien četri studijas albumi. Pie kam - ne visi kaut kad sākumā, bet tā vairāk vai mazāk izkliedēti šajā gandrīz trešdaļas gadsimta laika nogrieznī. Tiesa, aktuālākajam "The Blue Nile" veikumam platei "High" ir jau teju desmit gadu gara bārda. "Hats" ir grupas otrais albums, kas iznāca 1989.gadā. Pēc debijas plates "A Walk Across the Rooftops", kurā puiši eksperimentēja gan ar skaņu, gan dziesmu radīšanu vispār, "Hats" jau tiek dēvēts par "lielāku un siltāku" ("Uncut"). Tas droži vien izskaidrojams ar vairākiem apstākļiem. Pirmkārt, visi pieaug, visi nobriest (cits vairāk, cits mazāk). Otrkārt, pati dzīve piespiež mainīties - uzsākot darbu pie "Hats", grupas dalībnieku psiholoģiskais fons, maigi sakot, bija nekāds. Bukananam nesen bija izšķīrušies vecāki, bet Mūrs apglabājis tēvu. 

Albuma tapšana prasīja ļoti lielas pūles - trio vairs nespēja sastrādāties, katram bija galvā savi "putni". Sākās konflikti, tika radītas dziesmas, kuras, puiši jau tad zināja, nekad neieraudzīs dienas gaismu. "Mēs visi toreiz bijām jauni un karstgalvīgi," tagad atceras Bells un piebilst: "Mums tās [ierakstītās dziesmas] likās tik ellišķīgas, ka mēs nemaz negribējām tās vēlreiz dzirdēt. "Lērums lietu bija zudušas. Mīļu, jauku lietu," savu iekuru atmiņu ugunskuram piemet "The Blue Nile" skaņu inženieris Kulums Malkolms. Iestājās pauze trīs gadu garumā, un tad, gan ierakstu kompānijas "Linn" skubināšanas iespaidā un laikam jau arī tāpēc, ka varēja visam atkal pieķerties svaigu skatu, atlikušais "Hats" albums tapa ierakstīts "mērkaķa ātrumā". 

Lai arī kopš albuma iznākšanas pagājuši jau 24 gadi, joprojām "Hats" tiek uzskatīts par vienu no 80.to gadu labākajiem albumiem vispār! 2000.gadā mūzikas žurnāls "Q", kas "Hats" ir novērtējis ar augstāko iespējamo punktu skaitu (5/5), ievietoja plati sevis veidotā topa "Visu laiku labākie britu albumi" 92.vietā... Nu labi, varbūt šis nebija labākais piemērs, taču jebkurš tops ir subjektīvs. Tas, ko cilvēks no 2010.ajiem gadiem atradīs platē "Hats", ir pārdomu un secinājumu palete. Džeziski vieglā "Let's Go Out Tonight", 80./90.to gadumijai tik raksturīgā popa manierē ieturētās "Headlights On the Parade" un "Saturday Night" ļauj šo albumu baudīt ne tikai, grimstot nostaļģijā, kam nu tāda saistībā ar "The Blue Nile" pastāv, bet arī secinot, cik sasodīti mūsdienīgi skan šis gandrīz gadsimta ceturtdaļu senais albums! 




Papildus resursi:

2013, www.musicstories.lv

Nav komentāru: