piektdiena, 2013. gada 11. janvāris

"Pet Shop Boys" - "Elysium" (2012)

Nīla Tenanta un Krisa Lova sadarbības projekts "Pet Shop Boys" nesen nosvinēja savu trīsdesmitgadi, liekot filozofiski aizdomāties, ka neviens nav pasargāts no graudiņu plūsmas smilšu pulkstenī. Astoņdesmitajos, jauni un smuki, "Pet Shop Boys" iepūta svaigu vēsmu toreizējā disko ērā. Viņu "It's A Sin" (1987) un "Suburbia" (1986) - tajos laikos katrs sētas panks, kura īpašumā bija kasete ar vienalga kādā kvalitātē ierakstītām šīm dziesmām, bija vienādā vērtē ar pārdevēju, kas tirgoja alu no dzeltenajām mucām pažobelēs. Dzīve turpinās - alu tagad šturmē ne no mucām, bet divlitrīgajām petenēm, sētas panki kļuvuši par godājamiem vīriem vai arī par tiem sen nekas nav dzirdēts, bet "Pet Shop Boys" joprojām ir savā vietā!

Protams, vecie zēni uz skatuves vairs nav ne tuvu tik žiperīgi kā astoņdesmitajos - šim nolūkam tagad viņi izmanto deju grupu pakalpojumus, taču noliegt, ka angļu veterāni joprojām kaut kādu ietekmi mūzikas nozarē patur, nevar. Tiesa, ar gadiem vērojama tendence - "Pet Shob Boys" kļūst mierīgāki, nosvērtāki. Pagājušā gada vasaras beigās zēni izdeva savu vienpadsmito studijas plati "Elysium", kas vērtējama ne gluži viennozīmīgi. Patiesībā jāpaiet diezgan ilgam laikam, lai spētu nodefinēt, ko šis albums, tā teikt, "no sevis iztaisa". Ir divu veidu emocijas. Pirmkārt, "Elysium" ir himnu apkopojums - dziesma "Winner", lai arī dueta biedri to noliedz, ir tāds "We Are the Champions" līdzinieks (un kā nu ne - vasarā taču "zvērveikala puišu" pilsētā Londonā notika Vasaras Olimpiskās spēles!). Ņemot vērā "Pet Shop Boys" spēju jebkuru dziesmu "uzveidot" himnisku, pie tādām var pieskaitīt arī gan "Breathing Space", gan "Hold On". 

Otrā albuma seja gan nav tik tīkama - "Elysium" vietām atgādina mūsu pašu "Hameleonus" ("Memory of the Future")! Riktīgs "Latvijas Radio 2" šlāgeris! Un tādos brīžos tu saproti, ka vecums visiem, neatkarīgi, kurā zemeslodes malā dzīvo, pienāk plus mīnus vienādiem simptomiem. Vienīgais, kas šādos "hameleonu" brīžos attur izslēgt "Elysium", ir cieņa pret abu vīru darīto līdz šim, arī atmiņas no tikšanās ar viņiem šepat Rīgā. Un tad pēkšņi notiek pats interesantākais - pēc aptuveni piecu reižu noklausīšanās, "Pet Shop Boys" jaunākais veikums liekas perfektākais, kas šajā mūzikas nišā līdz šim ir radīts!... Tagad, galvenais, kaut vai aiz ziņkāres tikai neuzgriezt 'Latvijas Radio 2", tikai neuzgriezt "Latvijas Radio 2"...




Albuma vērtējums: 7/10
Citi vērtējumi:
Allmusic: 3/5
The Guardian: 3/5
NME: 6/10
The Observer: 3/5
Pitchfork Media: 5,4/10

Papildus resursi:

2013, www.musicstories.lv

Nav komentāru: