piektdiena, 2013. gada 4. janvāris

Mark Knopfler - "Privateering" (2012)

Jaunības pārgudrībā domāju, ka šo vīru sauc Dire Straits - kā vārdā un uzvārdā. Bet jaunība ir netikums, kas pāriet, tāpēc šobrīd jau neapstrīdams ir fakts, ka "Dire Straits" patiesībā ir kolektīvs, kura dvēsele bija (tas beidza pastāvēt 1995.gadā) vīrs vārdā Marks Nopflers. Šķiet, sirsnīgs kungs, ko apliecina gan neskaitāmie viņa solo un sadarbības projektu albumi, kam kopīgas divas iezīmes - rāmums un spēcīgs stāsts, gan trīs laulības.

Pagājušā gadā iznākušais Nopflera dubultais albums "Privateering" ir viņa septītais solo darbs, kas tapis pēc "Dire Straits" izjukšanas. Šķiet, Nopfleram ir bijis sakrājies sakāmais, jo, kā viņa solo karjerā, šis ir pirmais dubultais albums. Nereti šāda apjoma platēs, ļoti skrupulozi revidējot, vismaz pusi varētu mest ārā vai norakstīt uz viedokli, ka "kaut kā jau tie diski bija jāpiepilda". Ar tādām pašām nedrošām sajūtām ausis pievēršas "Privateering". Bet velti - Nopflera viena no labākajām muzikālajām īpašībām ir konstantums, nemainība. Lai arī kā viņš savos albumos ložņātu caur dažādiem mūzikas stiliem, beigu galā visiem ir zināms, ko no Nopflera sagaidīs.

"Privateering" piedāvājums nav pārsteidzošs. Patiesībā - tā gala produkts (vai varbūt "pēcgarša") ir jau iepriekš paredzama un gardi baudāma. Bet kā līdz tai nonāk, tā ir vesela pārdzīvojumu buķete! Koķetēšana ar blūzu, kantrī, skotu tautas mūziku (Nopflers ir skots), popmūziku un rēnu rokenrolu ir šīs buķetes ziediņi. Dažbrīd škiet, ka vienīgais, kas saista visas šīs dziesmas, ir allaž nosvērtais Nopflera vokāls. Bet kopējo plates atmosfēru veido atsevišķas dziesmas. "Privateering" var sastapt gan absolūtas "Dire Straits" dziesmu dubultnieces, piemēram, "Corned Beef City", gan vēsturisku filmu cienīgus "soundtrakus" - "Haul Away" ir dziesma, no kuras katram, kam zilonis nav sabradājis to trauslo neironu tiltiņu, kas savieno ausis ar spēju pārdzīvot, zosāda uzmetīsies, kā minimums, vismaz uz sev aizsniedzamām ķermeņa vietām.

Pēc visiem svētku balagāniem, raķetēm un virs normas izdzertajām "Merkura" dozām Marks Nopflers ar savu jaunāko albumu "Privateering" atnāk un visas dzīves gudrības saliek pa plauktiņiem. Pat ne gudrības, bet patiesības. Un viena no tādām ir: "Kas uz citiem saka, tam uz mēles kaka." Šis nav no Nopflera, šis no manis - gan pašam ko atcerēties dažādos dzīves momentos, gan citiem par mācību ko teikt...




Albuma vērtējums: 9/10
Citi vērtējumi:
Allmusic: 4/5
Daily Express: 4/5
Financial Times: 4/5
Rolling Stone: 3,5/5
The Telegraph: 4/5

2013, www.musicstories.lv

Nav komentāru: