piektdiena, 2013. gada 25. janvāris

Benjamin Gibbard - "Former Lives" (2012)

Ja ņem vērā paša Bendžamina (jeb Bena) Džibārda apgalvojumus, ka albuma "Former Lives" dziesmas ir par viņa dzīvi "pēdējos astoņos gados", varētu šķist, ka šis 36 gadus vecais amerikāņu indīmūzikas vīrs ir visnotaļ mazrunīgs, jo albuma vidējais dziesmas garuma ir aptuveni trīs minūtes. "Bet garumam taču nav nozīmes," reizēm saviem kompleksu māktajiem vīriešiem, acīs skatoties, samuld sievišķi. Un, ja iepriekšējā situācijā tie ir salti meli, tad Džibārda gadījumā - nekādā gadījumā! "Svarīgāks ir apkārtmērs," reizēm piebilst melojošās dāmas, tad meklē lupu un meklē, kur tas mazais, bet apaļais ir. Džibārda dziesmas ar lupu nav jāmeklē, tās visas, skaitā divpadsmit, atrodamas viņa pirmajā īstajā solo albumā "Former Lives". Un, kas zīmīgi, - ja piekrītam iepriekš izteiktajam par apkārtmēru, jā, - Džibārda dziesmām tas tādā gadījumā ir vismaz metrs pusotra...

Mūzikas aktualitāšu sekotājiem, protams, Bena Džibārda vārds nav svešs - viņš ir grupas "Death Cab for Cutie" līderis. Par cik viņš ir arī šīs grupas balss, protams, "Former Lives" skan gaužām līdzīgi slavenajam kvartetam, kurš, starp citu, savu aktuālāko plati "Codes and Keys" izdeva 2011.gada vidū. Taču "Former Lives" tomēr ir kas pavisam cits. Lai arī Džibārda vokāls, protams, nodod, platei ir nedaudz savādāks instrumentālais fons un dziesmu uzbūve arīdzan - piemēram, "Death Cab for Cutie" lieliskajā 2008.gada platē "Narrow Stairs" ir pat nepilnas deviņas minūtes gara, gribētos atzīt - albuma aizkustinošākā dziesma, "I Will Possess Your Heart", kuras lielu daļu aizņem instrumentālas variācijas. Vārdu sakot, "Former Lives" ir daudz, daudz koncentrētāks un daudz personiskāks. 

"Katra dziesma, ko tu uzraksti, ir pa laiku, kurš vairs nepastāv," mūzikas žurnālam "Paste" savos filozofiskajos spriedumos dalās Džibārds. "Vecākai [albuma "Former Lives"] dziesmai ir astoņi gadi, protams, pārējās ir nesenākas." Un šajos astoņos gados Džibārda dzīve metusi trejdeviņus kūleņus. Daži no tiem ir bijuši visai publiski. Par savu alkohola atkarību pats Džibārds ir bijis visai atklāts, bet ne mazāku "dzeltenās" sabiedrības interesi izraisīja viņa laulības un divus gadus vēlāk šķiršanās (2009-2011) ar aktrisi un dziedātāju Zoju Dešaneli, kura, starp citu, zina, ka pastāv tāda valsts Latvija, jo to visnotaļ bieži piemin, spēlējot galveno lomu seriālā "New Girl" (viens no seriāla varoņiem "spēlējis" basketbolu kādā no Latvijas klubiem). Bet katra biksiņu sadzīve ir viņa paša ziņā, un katrs to uz āru iznes tik lielā mērā, cik uzskata par pieņemamu. Vai arī ietērpj to dziesmās, kurās paviršam klausītājam nav iespējams saskatīt to rašanās iemeslu rētas, bet pats dziesmu teicējs jūtas dvēseli atvieglojis, svītru zināmam periodam pavilcis, lai varētu droši un ar svaigu skatu doties dzīvē tālāk.





Papildus resursi:

Foto raksta ievadā no thefourohfive.com.

2013, www.musicstories.lv

Nav komentāru: