trešdiena, 2013. gada 23. janvāris

Foy Vance - "Melrose EP" (2012)

Jāatzīst, šodien par "dziesminiekiem" sevi sauc katrs, kurš iemācījies uz ģitāras nospēlēt vismaz pāris akordus, sagudrot abstraktu dziesmas tekstu, kura klausītājiem, bez šaubām, jākrīt nožēlas izmisumā par visu savu līdzšinēji izniekoto dzīvi, un atradis pāris ieinteresēto, kas šādu mērkaķošanos patiešām uzskata par labu laika pavadīšanas veidu. Nē, dziesminieki nebūt nav zemē metami! Taisni otrādi - daži no viņiem spēj vienā dziesmā izstāstīt vairāk kā visas pasaules grāmatas kopā ņemtas (kā redzams, pārspīlēšana nav tikai dziesminieku prioritāte...). Un ik pa laikam kāds no tiem iesēžas prātā un nemaz negrib to labprātīgi atstāt. Viens no tādiem ir īrs Fojs Vāns. Par viņu arī šodienas pāris teikumi.

Vāns ir izdevis tikai vienu studijas plati - "Hope" 2007.gadā un daudzas singlplatītes. Arī pagājušajā tapa viena tāda - "Melrose". Tās ir piecas dziesmas. Dziesmas kā pieci pirksti, ar kuriem var izdarīt daudz un dažādas lietas - savelkot kulakā, var kādam uzsist zilu aci, bet var arī kādam parādīt pigu vai noglāstīt galviņu. "Melrose" ir akurāt tāds albums - atkarībā no paša emocionālā "atmosfēra" tas vai nu uzmundrinoši iedunkā (jā, dažreiz arī līdz zilai acij), vai aizstāv, vai, jā,- arī dziedē. Domājams, pēdējā ir vairāk. "Be the Song" ir loperamīds caurejas nomocītiem, "Into the Fire" ibumetīns galvassāpju saēstajiem, bet "Midnight Starlet" penicilīns venērisko slimību kabinetu apmeklētājiem.

Vāna dziesminieka talants nav noliedzams, bet jo vairāk uzrunā viņa nekoncentrēšanās tikai uz pāris ģitāras akordiem. Viņa spēja instrumentāli nevainojami "nokomplektēt" dziesmu nav apšaubāma! Salīdzinot ar "Hope", šajā singlplatē Vāns ir progresējis acīmredzami. Taču arī "Hope", lai arī izklausās tāds kā guļamistabā ierakstīts, patiesībā izvēršas par īstenu piedzīvojumu ikvienam tā klausītājam. Savukārt "Melrose", ja vien ir tāda iespēja, vajag klausīties austiņās, bet patiešām kvalitatīvās, ne tajās iPodu baltajās kakās. Visu singlplati "Melrose" var noklausīties iekš "Deezer", bet albums "Hope" meklējams šeit. Lai šajā epidēmiju laikā veselība turas!


Papildus resursi:

Foto raksta ievadā no mp3.com.

2013, www.musicstories.lv




Nav komentāru: