piektdiena, 2012. gada 10. februāris

Sharon Van Etten - "Magic Chords" (video), "Because I Was In Love" (pilns albums)

Kas liek rasties dzejai, dziesmai vai stāstam? Cik daudz rakstnieks vai komponists savā garadarbā ieliek sevi, patiesos savus pārdzīvojumus, emocijas? Cik piedomā vai vēlamo uzdod par esošo? Vai otrādi. Un vai tie, kas mūždien raksta vai komponē par mīlestību un jūtām, allaž arī ir tādā puseiforijas stāvoklī vai arī spēj no ikdienas rutīnas atslēgties, lai radītu kārtējo mīlas balāžu albumu? Un, kas vēl interesantāk, ja emocijas ir patiesas un, piemēram, tāda dziesma gūst atpazīstamību, kā jūtas objekts, kura dēļ šis darbs tapis - mūziķa vai dzejnieka sieva vai kāda cita mīļotā persona? Pagodinoši? Neērti?

Šī ir laba tēma, par kuru parunāt ar Ņujorkas (ASV) dziesminieci Šaronu Van Etenu. "Ir slikti, ir slikti, ir slikti ticēt katrai dziesmai, ko dziedi," dziesmā "I'm Wrong" dzied Van Etena. Un viņa jau patiešām zina, par ko runā. Intervijā mūzikas izdevumam "Paste Magazine" viņa atklājusi, ka dziesmas viņa rada, pateicoties reāliem notikumiem un emocijām viņas dzīvē, jo citādi viņa neprotot. To Van Etenai aizrādījis arī nu jau bijušais draugs, mīļotās dziesmās izdzirdot, tā teikt, lietas no viņu "netīrās veļas" plauktiņa. Nav ziņu, vai šis draugs kļuva par "bijušo", lielā mērā pateicoties Van Etenas atklātībai dziesmās, bet tas ir jautājums, kas uzdots augstāk - cik tālu radošas personas var nest savu visslēptāko dzīvi uz skatuves? Un uzreiz ir arī atbilde: "Kamēr būs kaut viens, kas to klausīsies." Tas ir gluži kā ar dzelteno presi - visi šķobās par to, bet bez problēmām nosauc visus Anetes Sončikas pēdējā pusgada pupu apgrābstītājus alfabēta un auguma secībā.

2009.gadā Van Etena laida klajā debijas plati "Because I Was In Love" - nosaukums jau izsaka visu, un tas nemāna: plate ir sirdi plosošu, emocionālu dziesmu apkopojums, kuram cauri strāvo vēlme mīlestību burtiski noēsties pilnu muti, bet tuvumā nav neviena, kam šis gardums būtu dalāms ar viņu. "Es uzskatu, ka rakstīšana un dziedāšana par sevi ir ļoti ārstnieciska," sevi attaisno Van Etena, piebilstot, ka rakstīt pēc sajūtām, par kurām viņa vēl īsti nezina, kādas tās ir, viņai palīdz. "Es rakstu to, ko liek mana zemapziņa, līdz es saklausu melodiju. Tad es ātri paņemu ģitāru un aptuveni 20-30 minūtēs ierakstu to. Pēc tam, spēlējot vēlāk šo melodiju, es cenšos saprast, kas bija tas, caur ko es izgāju, sacerot šo dziesmu."

Van Etena rada spēcīgu folkmūziku. Uz skatuves viņu, ja tā varētu teikt, izveda grupas "TV on the Radio" dalībnieks Kips Malone, kļuva par tādu kā "visu skatuves lietu" ierādītāju. Kopumā Van Etena izdevusi jau trīs plates, jaunākā no kurām - "Tramp" - dienas gaismu ieraudzījusi nupat, 7.februārī. Šaronas Van Etenas plates droši var meklēt visi "First Aid Kit" fani, tiesa, pieminēto privāto, reizēm, gaudu dēļ, zviedru meitenes klausīties varbūt ir vieglāk. Taču grūtsirdīgajiem un pēc sevis saprašanas kārajiem labāka izvēle droši vien būs Van Etena. Viņa pati to gan uzreiz noliedz: "Es nedomāju, ka palīdzu cilvēkiem," "Paste Magazine" viņa atklāti paziņo, savu misiju mūzikā saskatot drīzāk cilvēku kopības izjūtas radīšanā - apmēram kā: "Nu, visi mēs iemīlamies, šķiramies. Man tā ir bijis, es par to sarakstīju dziesmu. Paklausies to, varbūt paliks vieglāk!" Un kādam droši vien paliek. Kāds cits uzskata, ka visu dziedē laiks, vēl trešais vispār nevēlas nedz padomu, nedz palīdzību. Jo katrs mēs esam savādāks un, šķiet, tieši to savās dziesmās mums cenšas pateikt Šarona Van Etena.

Turpinājumā dziesma "Magic Chords" no Van Etenas jaunās plates "Tramp", tūlīt aiz tās viss viņas debijas albums "Because I Was In Love".





Papildus resursi:
http://sharonvanetten.com
http://www.facebook.com/SharonVanEttenMusic
http://www.myspace.com/sharonvanetten

Foto raksta ievadā no Šaronas Van Etenas profila portālā "Facebook".

2012, www.musicstories.lv




Nav komentāru: