sestdiena, 2012. gada 11. februāris

"Duran Duran" - "All You Need Is Now" (2011, albuma apskats)

Kurš gan nepazīst angļu roka veterānus "Duran Duran"? Grupu, kuras karjera aizsākās tālajā 1978.gadā, kad to Birmingemā nodibināja Džons Teilors un Niks Rode, kuri tajā spēlē joprojām. Tiesa, balss vīrs Saimons Le Bons, kas ir neapstrīdams "Duran Duran" atpazīstamības zīmogs, grupai pievienojās pāris gadus vēlāk. Kopš dibināšanas grupa nekad nav pajukusi - dažādos sastāvos tā koncertējusi un plates ierakstījusi nu jau 34 gadus. Pagājušā gadā kvartets laida klajā savu trīspadsmito plati "All You Need Is Now", tādējādi pāršķirot vēl vienu lappusi grāmatai, kurā stāstīts par patiesām vērtībām, kas nebālē, gadiem ejot.



Iespējams, bus kāds, kurš iebildīs iepriekšējās rindkopas teju patētiskajai izskaņai, sakot, ka arī "Duran Duran" "īstie" laiki jau ir aiz muguras, un kaut kādā ziņā šim kādam varētu piekrist, ja visu mēra pēc albumu pārdošanas rādītājiem. Pirmie astoņi grupas albumi dažādās valstīs ieguva vismaz Sudraba diska statusu, dažās pat trīskārtēju Platīna statusu (Kanādā ar 1983.gada plati "Seven and the Ragged Tiger"), taču, sākot ar 1997.gada albumu "Medazzaland", vairs tikai vienai platei, 2004.gada "Astronaut", izdevies tiks pie Zelta diska un arī tikai dzimtenē. "All You Need Is Now", pirmais albums pēc četru gadu klusēšanas, arī nosacīti vērā ņemamus pārdošanas rezultātus uzrādīja tikai Apvienotajā Karalistē (11.vieta) un Itālijā (10.vieta). Bet vai tiešām visu izsaka vietas tabulās un šmabulās? Nē, visu izsaka mūzika. Un šeit "Duran Duran" nav ko pārmest - viņi joprojām bez problēmām pārlec sevis nolikto augsto latiņu. Tik varbūt mūzikas vispārējā gaume ir mainījusies.



"Duran Duran", sekojot līdzi mūzikas tirgus globālām izmaiņām, plati "All You Neeed Is Now" patiesībā izdeva jau 2010.gadā, bet tikai digitālā formātā; trīs mēnešus vēlāk sekoja fiziskais albums, un pirmajā tā izdošanas nedēļā Apvienotajā Karalistē pārdeva vairāk kā 14,5 tūkstošus kopiju. Albumam fiziskā formātā mūsdienās, šķiet, tas ir labs skaitlis!

Labas atsauksmes albums saņēma arī no kritiķiem. "Šis ir labākais "Duran Duran" albums kopš [1982.gada plates] "Rio"," jūsmoja mūzikas izdevuma "PopMatters" apskatnieks Krispins Kots. Bet Sāra Rodmana no laikraksta "The Boston Globe" uzteic Le Bona balsi, atsaucot atmiņā "grupas labākos gadus."

"Duran Duran" ir grupa, kas radījusi vienu dziesmu, ko spēlē visas "easy listening" radiostacijas (gan jau arī mūsu "Skonto") - "Ordinary World", un tā ir arī vienīgā šāda formāta dziesma. Visa pārējā grupas daiļrade ir vairāk britu roks, kas sintezēts ar astoņdesmito gadu sintezatoru mūziku, un to iecienījuši ļaudis, kam augstākminētā formāta radiostacijas ne īpaši iet pie dūšas. Arī jaunā plate "All You Need Is Now" nesatur daudz novitāšu, mēģinājumus izpatikt masu gaumēm. "Duran Duran" var tikai uzteikt, ka tie nemērkaķojās līdzi, piemēram, tiem pašiem "Coldplay" un neveido duetus ar riannām un jay-ziem, un neparakstās uz visādiem "Krēslas" marasmu "soundtrekiem". Par to vīriem paldies! Tāpat par jauno plati. Faniem noteikti patiks!



Albuma vērtējums: 7/10
Citi vērtējumi:
AllMediaNY: 5/5
The Daily Mail: 4/5
The Boston Globe: 8/10
NME: 7/10
PopMatters: 8/10
Rolling Stone: 3,5/5
The Guardian: 4/5
The Daily Telegraph: 4/5

2012, www.musicstories.lv




Nav komentāru: