trešdiena, 2012. gada 1. februāris

Josh Ritter - "Girl in the War" (video), "So Runs the World Away" (pilns albums)

Viens no jauno laiku "atšķirīgākajiem" latviešu literātiem Pēteris Pūrītis intervijā, kas nupat publiskota portālā "Delfi", uz jautājumu, vai viņš ir pilna laika rakstnieks, atbild, ka nē. Mūsu mazais tirgus neļauj viņam pelnīt tikai ar spalvaskātu, tāpēc viņš strādā reklāmas aģentūrā, bet ārpus darba nododas rakstīšanai. Raksturojot sev raksturīgā ironiskā veidā, Pūrītis savu dzīvesveidu dēvē par gulēšanu ar divām māsām - Reklāmu un Literatūru. "Reklāma ir kašķīgākā un prasīgākā no māsām, tāpēc tā uzvar daudz biežāk. Literatūra ir jaukākā, mīļākā un gudrākā māsa, taču viņas guļamistabas durvis regulāri izrādās aizslēgtas, un to izdarījusi parasti ir Reklāma. Ar abām māsām vienlaicīgi gulēt nav iespējams," intervijā saka rakstnieks.

To, ka mūsu mazajā, kompaktajā, bet, tajā pašā laikā, kolosālajā zemē radošas personības sevi tikai ar mūzu palīdzību uzturēt nevar, laikam zina ikviens. Tāpēc nereti dzirdama, piemēram, mūziķu sūkstīšanās un tāda labsirdīga skaudība, skatoties uz saviem sugas brāļiem lielajās zemēs, piemēram, ASV. Viens šāds apskaužamais ir arī šī stāsta varonis - amerikāņu folkdziedātājs Džošs Riters. Viņam ir divas kaislības - mūzika un rakstniecība. Taču Riters "guļ" ar abām uzreiz. Dzimis amerikāņu Maskavā jeb tāda nosaukuma pilsētā Aidaho štatā, Riters jau pusaudža vecumā pakļāvās Džonija Keša un Boba Dilana ģitārspēles un dziesmu varai, viņa vājība - folkmūzika. Pēc vidusskolas absolvēšanas Riters pat devās uz Skotijas Folmūzikas skolu, kurā apguva šī sev tik tuvā stila skotu tautas gudrības.

Pagājušo gadsimtu Riters godam noslēdza, izdodot debijas plati, nosauktu savā vārdā, kā jau daudzi - par saviem līdzekļiem un bez mūzikas biznesa pārstāvju palīdzības. Savukārt 2011.gada pavasarī Riters jau varēja lepoties ar sesto plati "So Runs the World Away". Šī plate tad arī ir šodienas dienaskārtībā. Trīspadsmit dziesmās ir paslēptas tik daudz emocijas un domas, ka pēc albuma noklausīšanās liekas, ka izlasīta pabieza grāmata. Runā, pat misticisma romānu guru Stīvens Kings publiski apliecinājis, ka gaida šīs plates iznākšanu. Amerikāņu raidsabiedrības "NPR" šova "All Things Considered" vadītājs Bobs Boilens teicis: "Es no viņa [Rittera] jau gaidīju labus ierakstus... Bet no šī vienkārši aizraujas elpa!" Ja tiešām ir vēlme "aizraut elpu", var sākt kaut vai ar albuma otro dziesmu "Change of Time".

Bet kur stāsta sākumā minētā morāle par to, ka ir cilvēki, kas var sevi uzturēt, darot to, kas vislabāk padodas un patīk? Vienkārši - Riters ne tikai izdevis skaistu dziesmu albumus, spēlē koncertos un dažādos projektos, bet nesen debitējis arī savā otrajā lauciņā - literatūrā, izdodot noveli "Bright's Passage". Es personīgi Riteru nepazīstu, bet, iespējams, viņš ir viens no laimīgākajiem cilvēkiem pasaulē, jo dara to, kas pašam patīk un no tā arī dzīvo. Lai laime katram mazliet iesmeļas no Ritera dziesmas "Girl in the War" video (no 2006.gada plates "The Animal Years") un tad visa albuma "So Runs the World Away".





Papildus resursi:
http://joshritter.com
http://www.facebook.com/joshrittermusic
http://www.myspace.com/joshritter

Foto raksta ievadā no Džoša Ritera profila portālā "Facebook".

2012, www.musicstories.lv




Nav komentāru: