sestdiena, 2012. gada 4. februāris

"Cowboy Junkies" - "Demons" (2011, albuma apskats)

Muzikālā Timminu ģimene no Kanādas pasaulei ir pazīstama jau no astoņdesmito gadu vidus. Divi brāļi - Maikls un Pīters - un māsa Margo grupu "Cowboy Junkies" nodibināja Toronto 1985.gadā. Viņiem kā "vienīgais no ārpasaules" pievienojās basģitārists Alans Entons. Pagājušā gadā grupa laida klajā savu četrpadsmito plati "Demons" ar papildnosaukumu "The Nomad Series: Vol 2". Tas ir veltījums pāragri mūžībā aizgājušam Timminu draugam mūziķim Vikam Česnatam - albums ir viņa dziesmu kaverversiju apkopojums.



Česnats atstāja šo sauli 2009.gada Ziemassvētkos, 45 gadu vecumā. Viņš bija talantīgs komponists un mūziķis, taču 1983.gadā pēc kādas autoavārijas Česnats daļēji kļuva paralizēts, turpmāko dzīvi pavadīdams ratiņkrēslā ar ierobežotām roku kustību spējām. Nepilnu mēnesi pirms savas aiziešanas Česnats intervijā raidsabiedrībai "NPR" atzina, ka savu ķermeni "no kakla uz leju" viņš īsti kontrolēt nespēj. Un, kaut arī viņš dažreiz jūtot atsevišķas sava ķermeņa kustības, pilnvērtīgi staigāt viņš nevarēja. Arī uz ģitāras viņš varēja paspēlēt tikai elementārus akordus. To, kā ar savu traģēdiju Česnats sadzīvoja, protams, vislabāk zināja viņš pats. Garīgi, visticamāk, viņam palīdzēja mūzika, jo no Dieva viņš 13 gadu vecumā bija atteicies un šādu nostāju saglabāja līdz mūža galam. Bet fiziski sāpes viņam palīdzēja pārciest medikamenti. Tie arī izrādījās liktenīgi - viņš mira no muskuļus atslābinoša līdzekļa pārdozēšanas. Visticamāk, tā bija pašnāvība. "Ziniet, es esmu mēģinājis izdarīt pašnāvību trīs vai četras reizes. Tā mani nepieņēma," reiz kādā intervijā bija atzinis Česnats, komentējot dziesmu "Flirted with You All My Life". Šoreiz pieņēma.



"Pēc dabas esmu cinisks cilvēks," reiz kādā citā intervijā atzina Česnats. "Kādreiz es biju jauns un dusmīgs vīrietis, tagad esmu vecs un dusmīgs vīrietis." Visticamāk, skarbā likteņa dēļ Česnata dzīves uztvere bijusi izteikti tumša, tomēr ar visu to viņš radīja satriecošu mūziku. Pēdējos dzīves desmit gadus Česnats bija ļoti tuvā kontaktā ar Margo Timminu un pārējiem "Cowboy Junkies" dalībniekiem, viņi koncertēja kopā. Un tas, kas no šīs dīvainā savienības - Česnata pesimisma un Margo Timminas dūmakainā alta - ir iznācis, dzirdams albuma "Demons" vienpadsmit dziesmās.



Protams, šī nav jautra plate. Tas ir kā šķirstīt bilžu albumu, atceroties aizgājušu tuvu cilvēku. Un tāds Česnats grupai "Cowboy Junkies" bija. Un, iespējams, tieši viņi, un īpaši Margo, vislabāk zina, kā Česnats vēlētos, lai skan viņa dziesmas.

Visu albumu iespējams noklausīties šeit.

Albuma vērtējums: 8/10
Citi vērtējumi:
All Music: 3,5/5
Cover Me: 3,5/5

Saistītie raksti:
"Cowboy Junkies" - "I`ll See You Around", "Angel Mine" (audio, video), "Demons" (pilns albums, audio)
Margo Timminai - 50! (šī diena mūzikas vēsturē, 1961)

2012, www.musicstories.lv




Nav komentāru: