ceturtdiena, 2015. gada 12. novembris

Dalība reklāmās palīdz pārdot

Nereti lielās, starptautiskās kompānijas par savām sejām izvēlas slavenības - aktierus, sportistus, supermodeles. Taču pēdējā laikā viena no šādām kompānijām - apdrošināšanas sabiedrība "Geico" - pieteikusi jaunu reklāmas sēriju, kurā galvenie varoņi ir mūziķi, teiksim tā, ar pieredzi. Jaunākais "Geico" projekts ir sadarbība ar astoņdesmito gadu stadionu karaļiem zviedru hārdroka grupu "Europe". Šai apvienībai visas 33 gadus ilgušās karjeras laikā ir sagadījies radīt divus patiešām lielus hitus - "The Final Countdown" un "Carrie" -, un tie abi ir no vienas plates "The Final Countdown" (1986). 

REKLĀMAS PĀRDOD SAJŪTAS

Tieši "The Final Countdown" ir dziesma, kura tiek izmantota "Geico" reklāmā. Tajā grupa uzstājas biroja virtuvē laikā, kamēr tur viens darbinieks mikroviļņu krāsnī silda savu pusdienmaizi, bet pārējie pie galdiņiem jau bauda maltītī. "Ja viņi būtu gribējuši oriģinālo dziesmu un lai mēs ģērbtos kā pirms trīsdesmit gadiem, mēs nepiekristu," sarunā ar žurnālu "Billboard" nodeklamē "Europe" līderis Džovijs Tempests. "Mēs gribējām izskatīties tādi, kādi esam tagad." Arī dziesmu vīri piekrituši izpildīt tikai mūsdienu versijā. 

Reklāmām mūsdienās iet smagi. Ir radīti dažādi rīki to slēpšanai internetā, interaktīvajā TV apraidē, pat uz daudzām pastkastītēm rotājas uzlīmes "Reklāmdrazu nemest!". No otras puses, tādi virtuālie servisi kā "Youtube" un "Spotify" saviem lietotājiem reklāmas vienkārši iebaro negribot (attiecībā uz "Spotify" tas sakāms par tā sauktajiem "freemium" jeb bezmaksas lietotājiem; arī "Youtube" atsevišķās valstīs jau piedāvā savas maksas versijas testa izmēģināšanu, kas ļauj apiet reklāmas). Un aizvien izteiktāk reklāmas, īpaši videoreklāmas, kļūst, ja tā var teikt, aizraujošākas, atraktīvākas. Vairs nav tik liela spiediena uz tiešu pirkuma izdarīšanu, cik uz sajūtu radīšanu. Reklāmas savā ziņā kļūst par mākslas paveidu. "Kad mēs griežamies pie grupām, tās vienmēr [sākumā] ir skeptiskas," saka reklāmas aģentūras "The Martin Agency", kura veido "Geico" reklāmas kampaņu, radošais direktors Šons Railijs. "Puiši no [grupas] "Europe" saprata, ka viņi varētu būt daļa no jautrības." Un to nenoliegs neviens, kurš reklāmu redzējis - tas nav TV veikals, kurā pusstundu stāsta par muguras kasāmo lāpstiņu. Tas ir neliels smaids, kuru "Europe" rada nu varbūt desmit sekunžu laikā.

PALĪDZ TIKT PIE PIRMĀ "BILLBOARD NR.1"

Protams, arī "Europe" nenodarbojas ar altruismu. "Billboard"  avoti lēš, ka šādas reklāmas izveidošana maksājot aptuveni 400 tūkstošus ASV dolāru. Tie paši avoti gan piebilst, ka, par cik "Geico" "parasti ir taupīgi", reālās izmaksas varētu būt maliet mazākas - ap 300 tūkstošiem. Reklāma devusi grūdienu arī pašai grupai. Tūlīt pēc reklāmas pirmizrādes septembrī, un tās regulāras pārraidīšanas, "The Final Countdown" sagādāja grupai "Europe" tās pirmo "Billboard" Nr. 1 dziemu - tā četras nedēļas noturējās "Billboard Hard Rock Digital Songs" topa augšgalā, dažu nedēļu laikā pēc reklāmas publicēšanas pārdodot 37 tūkstošus dziesmas lejupielāžu, kā arī iegūstot 6,8 miljonus "The Final Countdown" straumējumu. Salīdzinājumam, 1987.gadā pēc dziesmas iznākšanas tās augstākā pozīcija "Billboard TOP 100" bija Nr.8 (bet, protams, "Billboard HOT 100" ir kaut kas pavisam cits, nekā visi pārējie pakārtotie "Billboard" topiņi, tai skaitā "Billboard Hard Rock Digital Songs", kas ir visai specifisks apkopojums).

Līdzīgus panākumus pērn novembrī pēc dalības "Geico" reklāmā piedzvoja arī deviņdesmito gadu amerikāņu hiphopa trio "Salt-N-Pepa", kura 1986.gada dziesma "Push It" trīs mēnešu laikā pēc reklāmas pirmizrādes tika pārdota 50 tūkstošos lejupielāžu un 3,8 miljonos straumējumu. "Europe" līderis Tempests atzīst, ka dalība šajā reklāmā bija ļoti noderīga arī grupas jaunā albuma "War of Kings" (2015) popularizēšanā, kuras ietvaros zviedri janvārī dosies ASV koncerttūrē. "Sākumā mēs daudz par to nedomājām," dalību "Geico" reklāmā komentē Tempests. "Tikai to, ka tas ir jautri, un tas [beigās] izvērtās labi. [Bet tagad] tas ir daudz vairāk, nekā mēs gaidījām."



Foto raksta ievadā no kaaoszine.fi.

2015, www.musicstories.lv.

Nav komentāru: