piektdiena, 2015. gada 6. novembris

Mūžīgais Kīts Ričards

Septiņdesmitajos gados mūzikas žurnāls "New Musical Express" (NME) izveidoja topu ar biedējošu nosaukumu "Visticamāk, būs miruši 10 gadu laikā", kurā iekļāva mūziķus, kuru atkarības un dzīvesveids ļāva izteikt šādas baisas prognozes. Šajā topā atradās arī grupas "The Rolling Stones" ģitārists Kīts Ričards (Keith Richards). 

KĀDU PASAULI ATSTĀSIM RIČARDAM?

Šobrīd Ričardam ir 71 gads. Jā, viņu nomoka artrīts, kā dēļ ir vienkāršotas "The Rolling Stones" dziesmu ģitāras partijas. Jā, viņš pārcietis gan kritienu no palmas pirms desmit gadiem, gan nesen neveiksmīgu klupienu koncerta laikā, kā dēļ joprojām staigā salauztu ribu. Bet galvenais - Ričards ir dzīvs, bauda pauzi "Stounu" koncerttūrē, savas autobiogrāfijas "Life" panākumus un pie sevis atzīmē pirmā solo albuma 23 gadu laikā "Crosseyed Heart" iznākšanu. Un jā, dzīvo kopā ar bērniem un mazbērniem, un diviem suņiem.

Sastādot savu topu, Ričarda gadījumā "NME" kļūdījās. Vēl vairāk - izskatās, ka Ričards ir spēka un enerģijas pilns, neapstādināms. Vārdu sakot - mūžīgs! Par šo tēmu pat cirkulē joki. Piemēram, "Par katru cigareti, kuru jūs izsmēķējat, dievs no jūsu dzīves atņem vienu stundu. Un pieliek to Kītam Ričardam." Vai arī: "Mums ir jāsāk domāt par to, kādu pasauli aizejot mēs atstāsim Kītam Ričardam..." 

GRĀMATA POPULĀRĀKA PAR MŪZIKU

"Neatgādini man!" aizsedzot seju plaukstām, Ričards atbild uz "Rolling Stone" žurnālista Patrika Doila atgādinājumu, ka tagad, kad Čakam Berijam, Little Richard un Fetam Domino ir jau pāri astoņdesmit, bet Džerijs Lī Luiss drīz pabeigs savu atvadu tūri, "The Rolling Stones" būs pasaulē vecākā joprojām koncertējošā rokgrupa. "Es nekad nedomāju, ka tas aizies tik tālu," atzīst Ričards. Mazliet neizpratnē viņš ir par savas autobiogrāfijas "Life" panākumiem - laikraksta "The New York Times" sastādītajā pirktāko grāmatu topā tā sasniedza pirmo vietu. "Tu piecdesmit gadus radi labākos ierakstus, kādus spēj, bet te ar grāmatu...," Ričards kļūst apcerīgs, negribīgi piekrītot, ka tieši ar grāmatu, nevis mūziku, viņš pēdējos gados ir kļuvis ievērojams. 

Nākamajā brīdī Ričards atkal ir formā. "Fuck off!" ("Lūdzu, liecies mierā!" - no angļu valodas) viņš uzbļauj kādam knēvelim, kurš grib, lai rokzvaigzne aifonā paklausās viņa grupas ierakstus. "Un viņš to bija pelnījis, viņam nebija nekādas manieres," Ričardu atbalsta notikuma aculiecinieks Doils. Un no tā visa būs secināt, ka veterāni joprojām ir formā un ne tik drīz atdos savu vietu jaunajiem. Un, ja vēl pieņem, ka Ričardam tiešām ir līgums ar kādu Labo vai Nelabo, un viņš patiešām ir mūžīgs...


Foto raksta ievadā no guardianlv.com.

2015, www.musicstories.lv

Nav komentāru: