otrdiena, 2015. gada 10. novembris

Børns - "Dopamine" (2015)

Patīkamu pārsteigumu visai pasaulei sagādājis divdesmit trīs gadus vecais dabasbērns Gerets Borns no Losandželosas, kur viņš dzīvo koka mājā un iedvesmu smeļas dabas mainīgajās izteiksmēs. Iedvesmu mūzikai, ko viņš rada un izpilda ar pseidonīmu "Børns", kas tulkojumā no dāņu valodas nozīmē "bērns".


GRĒCĪBAS VIELA

"Es esmu tāds cilvēks, kuram jānomaina dekorācijas, kolīdz domas sāk iet pa riņķi," Bornu citē žurnāls "Rolling Stone". Un tā no Mičiganas štata mazpilsētas Grandheivenas jaunais censonis nonāca Amerikas popkultūras galvaspilsētā Losandželosā. Jaunās dekorācijas darīja savu, Borna radošumam nebija sāta, un rezultāts ir 16.oktobrī klajā nākusī viņa debijas plate "Dopamine".

Dopamīns ir ķīmiska viela, kura cilvēka smadzenēs ir galvenā par "grēcību" un slepenajām alkām. Proti, tieši dopamīns atbild par iemīlēšanās sajūtu, tieši dopamīns palīdz rasties laulības pārkāpšanas jutekliskajām ierosmēm. Viņš ir blakus arī motivācijas, uzmanības un atkarību veidošanās procesiem. Un, lūk, šādu nosaukumu savam debijas albumam ir izvēlējies Borns (plates noformējums gan liecina, ka jauneklis ir iepazinies ar dopamīna darbības sfēru).

BĒRNĪBAS AINIŅAS MŪZIKĀ

Tā sauktajā indīpopa nišā ar puišiem šobrīd ir švaki. To pārsvarā ir ieņēmušas dāmas, piemēram, Lorde vai Holsija, un tieši par pēdējās vīrišķo līdzinieku varētu nodēvēt šo Bornu. Gan ar būtisku piebildi - Borna albums satur arī psihedēlijas piemaisījumu gaumīgā devā, kas viņa mūziku padara krietni plašāku par jau pieminēto Holsiju. Laikam tur vainojama Borna dabas mīlestība un bērnības vide mazpilsētā, kurā, visticamāk, piemājas zālienā, iestājoties krēslai, kārnīties nāca ne tikai klaiņojoši suņi, bet arī pa kādai stirniņai un varbūt par staltbriedim. Tas platei "Dopamine" piemet savu šķipsniņu hipijisku noskaņu. 

Albumā ir dziesma "Electric Love" - himna mīlestībai. Un tajā ir vārdi: "Noslīcini mani / Tu liec manai sirdij sisties kā lietus[lāsēm] / Ieskauj mani / Turi mani dziļi sem saviem viļņiem." Teiksim tā, atmetos visu liriku un pīļu sūdus, šie vārdi precīzi raksturo Borna albumu - "Dopamine" ne tikai parauj zem viļņiem, liek pārkāpt laulību un rada atkarību. Tas ar klausītāja smadzenēm izdara lietas, kuru priekšā tas dopamīns vienkārši nobāl kā mūķene, kura nupat uzzinājusi, ka burkāni šodien pusdienās tiks pasniegti rīvētā veidā.


2015, www.musicstories.lv

Nav komentāru: