sestdiena, 2015. gada 26. decembris

20 dziesmas, kuras bija jānoklausās 2015.gadā

2015.gads mūzikas vēsturē ieies kā gads, kad ieņēmumi no mūzikas straumēšanas pirmo reizi pārsniedza ieņēmumus no mūzikas pārdošanas fiziskā un digitālā (lejupielāžu) formātā. Šajā tirgū blakus "Spotify" un "Deezer" nu ir parādījušies vēl arī citi spēlētāji - zvaigžņotais, bet ne īpaši veiksmīgais projekts "Tidal" un ilgi gaidītais "Apple Music". Mūzikas straumēšana ir lielisks pakalpojums - iespēja klausīties gandrīz visu un iepazīt jaunas grupas un māksliniekus par salīdzinoši nelielu samaksu ir, iespējams, mūzikasmīļu lielākais ieguvums no interneta izgudrošanas. Taču tam ir arī viena būtiska blakne - klausītāji ļoti bieži vairs neizvēlas klausīties visu albumu, bet tikai dažas atsevišķas, kā likums, plates populārākās dziesmas. Un šis ir iemesls, kāpēc mūzikas izdevēji šobrīd ar ļoti lielu rūpību pieiet singlu izvēlei, jo no tā var būt atkarīgi gaidāmā albuma turpmākie panākumi straumēšanas servisos. Un, loģiski, jo vairāk straumējumu, jo vairāk naudiņas.

Šeit ir uzskaitītas divdesmit dziesmas, kuras nebūtu bijis slikti noklausīties 2015.gadā. Ne tā kā piespiedu kārtš, bet aiz laba prāta. Jo katra no šīm dziesmām ir piedzīvojums tāpat kā daudzas citas, kuras tūkstošu tūkstošiem ir palikušas aiz šī divdesmitnieka. Un ne jau tā, ka šīs būtu absolūti labākās aizejošā gada dziesmas, vienkārši tieši šīm divdesmit ir palaimējies šajā sarakstā iekļūt. 

1. "Wolf Alice" - "Turn to Dust" ("My Love Is Cool", 2015)
Britu kvarteta līdere Elija Rouzela kādā intervijā pēc grupas debijas albuma "My Love Is Cool" iznākšanas šogad atklāja, ka agrā jaunībā, pirmo reizi apmeklējot mūzikas festivālu, viņu vairāk aizrāvusi vispārējā jautrība, kas valdījusi apkārt, nevis uz skatuvēm notiekošais. Taču vienu viņa atceroties labi - tā saucamie folkmūziķi un bardi viņai festivālā uzdzinuši zosādu, tāpēc savu ceļu mūzikā viņa izvēlējusies iet šiem stiliem pretējā ielas pusē. 


2. Jamie XX - "Loud Places" ("In Colour", 2015)
Angļu "The xx" viens no dalībniekiem Džeimijs Smits jeb Jamie XX šajā gadā izdeva savu debijas albumu "In Colour", kurš ir lielisks visās savās izpausmēs. Taču koncentrētā veidā šī albuma misiju un būtību izsaka šī kompozīcija "Loud Places" - ar mikroķirurga precizitāti Džeimijs vienā dziesmā ir sašuvis kopā absolūtu mieru ar sprādzienbīstamu enerģiju.


3. "The Vaccines" - "Minimal Afflection" ("English Graffiti", 2015) 
Salīdzinoši klusi šogad savā trešaja studijas veikumā "English Graffiti" sevi pieteica britu "The Vaccines". "Minimal Afflection" pat nav jaunā albuma singls, taču interesantākā no plates dziesmām gan.


4. Carly Rae Jepsen - "Your Type" ("Emotion", 2015)
Tas nekas, ka Kārliju Reju Džepsenu un Džastinu Bīberu šķir teju desmit gadi, bet tieši Bībera savulaik sajūsmas pilnais tvīts par savas tolaik vēl maz zināmās tautietes dziesmu "Call Me Maybe" pavēra Džepsenai ceļu lielajā mūzikas pasaulē. Viņas šogad klajā nākušais albums "Emotion" ir rezultāts eksperimentiem ar elektroniku, ar kuru, kā izskatās, Džepsena nav dabūjusi pa pirkstiem, bet radījusi lielisku plati, ipaši "Your Type" no tā.


5. "A Great Big World" - "Oasis" ("When the Morning Comes", 2015)
Jens Aksels pirms gadiem pieciem pasauli aizrāva ar degsmi, kādā viņš izpildīja savus skaņdarbus, sevišķi virtuozo dziesmu "Waltz". Tagad viņš kopā ar kolēģi Čadu Kingu ir atgriezies duetā "A Great Big World", laižot klajā jau otro plati "When the Morning Comes", kas ir Akselam tik piestāvošo muzikālo himnu apkopojums, tai skaitā šī "Oasis". 


6. Troye Sivan - "Talk Me Down" ("Blue Neighbourhood", 2015)
Austrāļu zēns Trojs Sivans ir viens no jaunās paaudzes mūziķiem, kas savu ceļu izcirtuši sociālajos tīklos, konkrēti, "YouTube", kurā Sivana kontam seko 3,7 miljoni kontu; tie pirmie uzzina viņa pārdomas, idejas un arī visai intīmas atzīšanās. Taču lai šīs modernās lietas neaizmiglo skatu uz Sivanu kā mūziķi - viņa debijas albums "Blue Neighbourhood", un sevišķi dziesma "Talk Me Down", šķiet, ir kosmosā radīta un tikai pārpratuma dēļ uz mūsu grēcīgās Zemes nonākusi.


7. "Kodaline" - "The One" ("Coming Up For Air", 2015)
Gatavojoties kāzām, jaunais pāris allaž smalki izdomā, ko vilks mugurā, kur svinēs, kādus viesus aicinās, cik stāvu torte tiks pasūtināta, bet nereti pavirši izvēlās dziesmu pirmajam kāzu valsim, kas patiesībā atmiņā paliks uz visu mūžu, atšķirībā no tortes (ja vien no tās visiem, ieskaitot mācītāju, nepiemetīsies caureja). Dublinas kvarteta "Kodaline" dziesma "The One" kā pirmais kāzu valsis varētu pat kalpot kā vienīgais iemesls saslēgties laulības važās.


8. Robyn Sherwell - "Landslide" ("Islander", EP, 2015)
Trīsdesmitgadnieci Robinu Šervelu no Gērnsijas Lielbritānijā mēdz salīdzināt ar īru dziesminieci Enju, jo abu mūzikai piestāv fonā slīdoši rāmi miglas vāli vai vismaz iekurts kamīns, krūzīte laba vīna un aromātiskās sveces, no kurām alerģiskākam klausītājam sasprēgā krūšu gali. Enja šajā gadā ir izdevusi jaunu albumu, par kuru pasaules lielie mediji izsakās ļoti atzinīgi, taču Šervela ir padarījusi vēl labāku darbu - radījusi dziesmu "Landslide", kura ir mākslas filmas "Suffragette" (ar Keriju Maliganu un Helēnu Bonhemu Kārteri galvenajās lomās) skaņu celiņa centrālais notikums.


9. Torres - "Sprinter" ("Sprinter", 2015)
Makenzija Skota (24) jeb Torres ASV mūzikas galvaspilsētā Nešvilā nejāj krogā uz elektriskā buļļa, nedzied kantrīmūzikas bāros un, visai iespējams, nosmīn bārdā par Teilores Sviftas maģisko ietekmi uz klausītāju masām. Protams, Torres nestrādā cirkū par bārdaino dāmu, tāpēc, saprotams, tā īsti bārdā smīnēt par lietām viņa nevar, bet savās dziesmās gan, kā, piemēram, "Sprinter" no tāda paša nosaukuma albuma, kurš ir pilns traģisma, depresijas un tieši tāpēc tik sasodīti labs!


10. "Purity Ring" - "Heartsight" ("Another Eternity", 2015)
Šajā "vajadzēja noklausīties" dziesmu sarakstā vairums ir tādu, kurām būtu jārosina vēlmi noklausīties visu albumu. Arī šī kanādiešu elektroniskās mūzikas dueta dziesma "Heartsight" pavedināmu klausītāju noteikti aizvedīs pie visas plates "Another Eternity", pretējā gadījumā klausītājam, goda vārds, nav sirds.


11. "Falls" - "Let In The Light" ("Omaha", 2015)
"Viņi satikās. Viņi iemīlējās. Viņi rakstīja dziesmas. Viņi cīnījās. Viņi veidoja. Viņi izšķīrās. Viņi...," šādi vārdi stāv rakstīti dueta "Falls" mājaslapā, vēstot par aizejošā gada, iespējams, skumjāko mīlas stāstu mūzikā. Melinda Kirvina un Saimons Rudstons-Brauns jeb duets "Falls" iesāka rakstīt plati "Omaha" ne tikai kā dueta biedri, bet arī kā pāris; albumam iznākot, viņi bija vairs tikai dueta biedri. 


12. Sara Bareilles - "She Used To Be Mine" ("What's Inside: Songs From Waitress", 2015)
Sāra Bareiless (36) pasaulei sevi pieteica 2007.gadā ar dziesmu "Love Song", apliecinot, ka ir spēcīgs konkurents plašajam sieviešu vokālistu-klavierpianistu bataljonam. "She Used To Be Mine" ir dziesma no mūzikla "Waitress", ko Bareilesa sakomponēja pēc tāda paša nosaukuma 2007.gada filmas. 


13. Jamie Lawson - "Wasn't Expecting That" ("Jamie Lawson", 2015)
Četrdesmitgadnieks Džeimijs Lousons apstākļu sakritības rezultātā savā ziņā veido vēsturi - proti, viņš ir pirmais mākslinieks, kuru savam ierakstu "leiblam" "Gingerbread Man Records" parakstījis šobrīd populārākais vīriešu kārtas mūziķis pasaulē Eds Šīrans. "Wasn't Expecting That" bija pirmais singls no Lousona jaunās plates, un tas parādīja, ka ābols no ābeles jeb Lousons no Šīrana nekur tālu nekrīt; starp citu, Lousonam ir turpinājums - Fojs Vānss, kurš novembra beigās arī krita Šīrana piparkūku vīra (no "gingerbread man") apkampienos.


14. "Years & Years" - "Eyes Shut" ("Communion", 2015)
Londonas trio "Years & Years" šogad uzvarēja Lielbritānijas nozīmīgākajā jauno mūziķu konkursā "BBC Sound of 2015", kas parasti šajā vecās Eiropas sirdī nozīmē spilgtu karjeras turpinājumu. Šķiet, nav tādu Eiropas līmeņa ar mūziku saistītu konkursu, kurā "Years & Years" šogad nebūtu nominēti, tāpēc ir tikai loģiski, ka viņu debijas plate "Communion" ir bijusi starmešu gaismā, priekšspēli noslēdzot ar singlu "Eyes Shut".


15. Sawyer Fredericks - "Take It All" ("Sawyer Fredericks", EP, 2015)
Salīdzinājumam: kad ļaudis visā pasaulē pārliecībā, ka mainās tūkstošgades, ar šampaniešu lietu sagaidīja 2000.gadu, Konektikutas mazulim Soijeram Frederikam bija tikai deviņi mēneši. Tagad viņam ir 16 gadu, un patiesībā uz šo brīdi viņš jau ir izdarījis daudz vairāk kā vairums pusmūža vīru, piemēram, Frederiks ir uzvarējis talantu konkursā "The Voice" un ieguvis ne tikai simts tūkstošus ASV dolāru, bet vēl arī šo to vērtīgāku - bezierunu klausītāju mīlestību, par ko viņš pateicās savā dziesmā "Take It All".

16. "Stereophonics" - "White Lies" ("Keep the Village Alive", 2015)
Velsas vīri "Stereophonics" šajā gadā laida klajā savu devīto studijas plati "Keep The Village Alive", kas pat "foniķu" ne tos kaismīgākos fanus padarīja teju slapjus. Pirmo reizi vairāku albumu laikā Kellija Džounsa un viņa kolēģu actiņās atkal ir manāma mūzikas radīšanas azarta dzirksts. Bravo!


17. James Bay - "Hold Back the River" ("Chaos And the Calm", 2015)
Angļu puika ar hūti Džeimss Bejs (25) šobrīd iekaro Amerikas klausitāju sirdis, koncertējot Jaunajā kontinentā. Viņa debijas plate "Chaos And the Calm" ir 2015.gadā Lielbritānijā pirktākais debijas albums (aptuveni 350 tūkstoši kopiju), bet ārpus dzimtenes ārēm ar to atpazīstamību ir švakāk. "Hold Back the River" ir dziesma, kurai vajadzētu likt iemīlēt Beju ar visu viņa mūziku un hūti.


18. "CHVRCHES" - "Leave A Trace" ("Every Open Eye", 2015)
Ja godīgi, pilnīgi jau apnicis lasīt par šiem skotiem kā par kaut ko tik unikālu, ka unikālāk vairs nevar būt. Jā, trio ar Lourenu Meiberiju ir lieliska klausāmviela, taču pārsteiguma efekts, ko "CHVRCHES" sagādāja ar savu debijas plati "The Bones Of What You Believe" (2013), protams, bija pavisam cita līmeņa.


19. "Smallpools" - "A Real Hero" (EP, 2015)
Reizēm gadās, ka starp dienas trokšņiem un kņadu nejauši cauri izsprūk kaut kas tāds, kas liek uz mirkli apstāties un padomāt. Nē, tā nav ceļu policija ar ieslēgtām bākugunīm, šoreiz tas ir kāds nezināms Losandželosas kvartets "Smallpools" ar nezināmu dziesmu "A Real Hero", un tas lieku reizi pierāda, ka biežums, ar kādu dziesmu drillē pa radio, ne vienmēr ir tieši proporcionāls tās brīnišķīgumam.


20. "Foxes" - "If You Leave Me Now" ("All I Need", 2016)
Abstrakto divdesmitnieku noslēdz angļu meitene Luīza Rouza Alena (26) jeb "Foxes". Nākamā gada 5.februārī klajā nāks viņas otrais albums "All I Need", un singls no tās - "If You Leave Me Now" - liek nojaust, ka mūsu platuma grādos ziemas ierasti aukstākais mēnesis, iespējams, tāds paliks tikai termometra skalā, bet ne "Foxes" klausītāju sirdīs.


2015, www.musicstories.lv.

Nav komentāru: