piektdiena, 2015. gada 4. decembris

Grimes - "Art Angels" (2015)


Kleira Boučere (27), kura uzstājas ar skatuves vārdu Grimes, ir ļoti pateicīga "Lielajam Džejam" kā viņa dēvē Džeizī (Jay-Z). Pirmkārt jau par to, ka tieši viņš ierakstu kompānijas "4AD" vārdā 2013.gadā parakstīja ar Grimes līgumu par albumu izdošanu. Otrkārt, Džeizī, pretēji PR komandas šaubām, ļāva atstāt Grimes publicitātes bilžu komplektā attēlu, kurā viņa speciāli rāda savas spalvainās paduses. "Jā, lai viņai paliek tie mati," Džeizī skaļi izteica savu lēmumu, un viņš ir boss.

"MySpace" PRODUKTS

Grimes ir īpaša personība mūzikas pasaulē. Viņa visu dara pati. Iepriekšējo albumu "Visions" (2012) viņa vienatnē radīja mēneša laikā - pati saprogrammēja ritmus, iedziedāja visas balss partijas, ieskaņoja visus instrumentus, turklāt vēl pati arī veidoja albuma noformējumu (tie gan, būsim godīgi, viņai ir briesmīgi!). Tāpēc nav brīnums, ka arī savu jaunāko albumu "Art Angels" viņa ir radījusi līdzigi - pat producējusi pati, lūdzot palīgā vien pa vienam vokālajam palīgam divās atsevišķās plates dziesmās. 

Savu muzikālo, ja tā var teikt, karjeru Boučere uzsāka laikos, kad pasaules ietekmīgākais sociālais medijs bija "MySpace" - vietne, kurā daudzi mūziķi-iesācēji ievietoja savas guļamistabās ierakstītās dziesmas, dažiem tas vēlāk ļāva izveidot tiešām vērā ņemamas karjeras, piemēram, Liljai Alenai vai tiem pašiem "Arctic Monkeys". "MySpace" vietnē zem sadaļas "grime music" (netīrā mūzika) savus garadarbus ievietoja arī Boučere. Šī nodarbe meiteni tā aizrāva, ka viņa ne tikai pieņēma šīs sadaļas nosaukumā balstītu pseidonīmu "Grime", bet arī pameta skolu, lai mūzikai nodotos pilnībā. "Mans tētis vēl joprojām man jautā, vai es varu pabeigt [iesāktās neirozinātnes] studijas," Boučere atklāj sarunā ar žurnālu "Rolling Stone". Viņas vecāki gan zinot, ar ko meita nodarbojas, "bet viņi joprojām kļūst dusmīgi, ja es internetā lamājos." To varot ieraudzīt vecmāmiņa...

LAIKĀ AIZVĒRT LOGUS

Domājams, mazmeitas spalvainās paduses vecmāmiņai pieņemt ir vieglāk kā mūziku, ko Boučere rada. Tā ir progresīva. Miksējot pankroku ar elektronisko deju mūziku, Grimes ieved skaņu pasaulē, kurā nav viens plats ceļš ar gludu asfalta segumu. Tie drīzāk ir džungļi, kuros katram pašam jāierauga un jānoķer kaut kas, kas neslīd ārā no rokām un ar kā palīdzību nokļūt no punkta A līdz punktam B. "Es radu neatkarīgu mūziku," saka kanādiešu dziedātāja, kura šobrīd mitinās Losandželosā. "Man šķiet, ja tu vēlies ar kaut ko izcelties, ir svarīgi mākslinieciski nepalikt nevienam parādā. Es gribētu būt kā [grupas "Nine Inch Nails" līderis] Trents Reznors," savu favorītu mūzikas pasaulē atklāj Boučere. 

"Rolling Stone" novērojis, ka Boučeres sarunas stils ir visai īpatnējs. Viņa spējot sarunas laikā vienu pēc otras "atvērt" dažādas tēmas (kā internetā atverās jauni logi, salidzina "Rolling Stone"), un tikai no sarunas biedra vērības un spējas izsekot visām tām ir atkarīga šīs komunikācijas veiksme. Gluži kā ar "Art Angels" - logi veras viens uz otra, un, ja prātā tos laikus neaizver, Grimes domas pavediens var pazust, un albums tapt nebaudāms. Ja kontroli pārņemt tomēr izdodas, "Art Angels" var nokļūt pat šā gada favorītalbumu sarakstā. Pat tiem, kam padusēs ierasti svilpo vējš. 


2015, www.musicstories.lv.

Nav komentāru: