otrdiena, 2015. gada 29. decembris

20 albumi, kuri bija jānoklausās 2015.gadā

2015.gads ir iegājis vēsturē kā gads, kurā ir iznācis šajā gadsimtā līdz šim pārdotākais albums pasaulē. Protams, tā ir tā pati vecā, labā Adele ar savu plati "25". Taču, iespējams, tajā pašā laikā tas arī ir viens no pārvērtētākajiem albumiem. Aizejošais gads noteikti bija zīmīgs kanādiešu māksliniekam "The Weeknd" jeb Eibelam Tesfejam. Nedēļā pēc viņa trešā albuma "Beauty Behind the Madness" iznākšanas (28.08.) "Billboard TOP 100" bija iekļuvušas desmit dziesmas no šīs plates. Citāda veida rekordu uzstādīja Marks Ronsons. Viņa kopdarbs ar Bruno Marsu "Uptown Funk" no albuma "Uptown Special" šajā pašā "Billboard" tabulā no pirmā četrdesmitnieka nav izkritis jau vairāk kā gadu!


Aizejošais gads ir aizritējis mūzikas straumēšanas ēnā. Izdevniecības lauza galvas, kā pielāgoties jaunajai situācijai, kad mūzika ir pārcēlusies digitālajā straumēšanas vidē. Vieni pērk vietas straumēšanas servisu dziesmu listēs, kurām seko vismaz desmit tūkstoši kontu (summas varot sasniegt pat $2000 par dziesmu), citi jauno albumu virzīšanai tirgū straumēšanas servisus izmanto kā primāro līdzekli, piemēram, zviedru dīdžeja Avicii komanda, kuras aktivitātes "Spotify" servisā ļāvušas no tā iekasēt honorāru, kas mērāms miljonos. 



2015.gads būs arī gads, kurā masveida renesansi piedzīvoja vinila plašu mūzikas formāts. Atšķirībā no citiem mūzikas datu nesējiem (CD un lejupielādēm), kuru pārdošanas rādītāji gadu no gada krītās par aptuveni 10%, vinila plašu tirdzniecība zeļ un plaukst, uzrādot ap 40% izaugsmi gadā. Vinila plates ir kļuvušas par modes lietu, tas tiesa. Bet tāpat nevar noliegt, ka klausīties vinila plati ir pilnīgi cits baudījums kā visas straumēšanas, digitālie formāti un arī CD. Vinila plašu skanējumam piemīt mūzikas dziļums, kāds nav vērojams nevienā citā formātā. 



Lūk, tāds ir bijis 2015.gads mūzikā, tādas bijušas tendences. Bet tām tiešā veidā, protams, nav nekāda sakara ar šīm divdesmit platēm, kas ievietotas šajā sarakstā kā vēlamas būt noklausītas 2015.gadā. Šeit, kā ierasts, ir tikai tāds krāsas triepiens, salīdzinot ar lielo makslas darbu, ko šajā gadā ir izveidojuši un radījuši mūziķi visā plašajā pasaulē.



1. "Mumford & Sons" - "Wilder Mind" (2015)

Šo britu iepriekšējās divas plates varēja tikt izmantotas cilvēku novešanā līdz ārprātam - brīnišķīgā Markuss Mamforda un kolēģu sacerēta mūzika tika sacūkāta ar to bandžo spēli; kaukt pilnīgi gribējās! Bet tas, ko "Mumford & Sons" stāda priekšā platē "Wilder Mind", ir absolūta augšāmcelšanās, sajūsma un, jā, orgasms! Tāds, kuru var dabūt, apēdot veselu arbūzu ar visu mizu.





2. Giorgio Moroder - "Deja Vu" (2015)

Pēc 30 gadu pārtraukuma jaunu solo albumu šogad izdeva itaļu diskomūzikas vecmeistars Džordžio Moroders. Šis albums ļauj aptuveni nojaust, kāda tagad būtu diskomūzika, ja nepienāktu deviņdesmitie.









3. "Tame Impala" - "Currents" (2015)

Mūziķis un producents Marks Ronsons "Tame Impala" Kevinu Pārkeru nosaucis par "guļamistabas ģēniju." Nē, tam nav nekāda sakara ar gultu. Pārkers tur, guļamistabā, ieraksta "Tame Impala" albumus. Vienatnē un pilnīgi visu. Pārējie grupas dalībnieki viņam vajadzīgi tikai kā koncertu grupa vai auksta aliņa pienesēji mēģinājumos.






4. "Of Monsters and Men" - "Beneath the Skin" (2015)

Izauguši no bērnu bikšelēm un kaitēm, islandiešu "Of Monsters and Men" atgriežas ar brieduma pilnu plati. Debijas albumu pirms četriem gadiem islandieši pārdeva 1,1 miljonā kopiju. Islandieši! 1,1 miljons!... Popmūzikas dieviem ziedoto "Beneath the Skin" tādā gadījumā gaida vismaz dubults triumfs.







5. Børns - "Dopamine" (2015)

Losandželosas dabasbērna Gereta Borna debijas plate "Dopamine" apliecina to patiešām priekpilno faktu, ka mūzikas industrijā ieplūstošās jaunās asinis nodrošina smadzenēm tik daudz skābekļa, lai nenoreibtu. Ja nu vienīgi no sajūsmas par šo jaunekli Bornu un viņa kosmisko mūziku.







6. "Civil Twilight" - "Story Of An Immigrant" (2015)

Keiptaunieši (Dienvidāfrikā) "Civil Twilight" ir aktīvi jau desmit gadus, šī ir kvarteta trešā plate. Puikas lielāku popularitāti ir iekarojuši, savus skaņdarbus atvēlot filmām un seriāliem ("House M.D.", "Arrow", "The Vampire Diaries" u.c.), jo tādas ir arī viņu dziesmas - kā aizraujoša seriāla epizodes, kuras beidzas interesantākajā vietā.






7. "Life in Film" - "Here It Comes" (2015)

Kā iereibis pusmūža vīrs, kurš otrdienās streipuļojot nāk mājās no baleta nodarbībām, Londonas kvartets "Life in Film" iznes savu muzikālo stāstu, kurš iekļauts grupas debijas platē "Here It Comes". Reizēm noreibst, ieskrien garāmejošas mājas sienā, reizēm nokāpj garām ietvei, bet galu galā nonāk mājās. Un saprot, ka otrdienās pusmūža vīriem baleta nodarbības nemaz nenotiek.





8. "Mew" - "+-" (2015)

Grupas nu jau bijušais ģitārists Bo Madsens "Mew" mūziku raksturojis kā "sajūtu un domu sajaukumu", kam ir tendence celt spārnos arī tos, kuriem nav spārnu. Cilvēkiem to nav, un nemaz nevajag. "Mew" sestais albums "+-" dāvā spārnus. Varbūt tie neļaus aizlidot uz siltajām zemēm, bet pa milimetru pacelties virs zemes gan.






9. Bill Fay - "Who Is the Sender?" (2015)

Pirms trim gadiem angļu dziedātājs un komponists Bils Fejs atgriezās ar plati "Life Is People" - pirmo pēc 41 gada pārtraukuma. Tas bija muzikālu stāstu krājums, kurus stāsta dzīvesgudrs vīrs un kurā katram stāstam ir dziedinošas spējas. Feja jaunais albums "Who Is the Sender" ir turpinājums.







10. "Twenty One Pilots" - "Blurryface" (2015)

Amerikāņu duets "Twenty One Pilots" tiek dēvēts par alternatīvās mūzikas un hiphopa sintēzes meistariem. Dies' ar visiem terminiem un klasifikatoriem, bet tas, ko rada Tailers Džozefs un Džošs Duns, nekādā ziņā nav nosaucams par garlaicīgu.







11. "The Corrs" - "White Light" (2015)
Pēc desmit gadu klusēšanas ar jaunu albumu atgriežas īru ģimenes ansamblis "The Corrs". Popularitāti savulaik ieguvuši, tradicionālo īru tautas mūziku miksējot ar labi izkalkulētu popu, Korru kvartets, šķiet, otrajam nu ir nodevies teju līdz matu galiņiem. Bet viņiem tas piestāv. Vienmēr ir piestāvējis.





12. Troye Sivan - "Blue Neighbourhood" (2015)
"YouTube" zvaigzne, divdesmit gadus vecais austrāļu zēns Trojs Sivans šogad izdeva savu debijas albumu "Blue Neighbourhood". Tas ir 58 minūšu ceļojums transā. Iespējams, labākais 2015.gada albums. Nē, pilnīgi noteikti labākais!







13. "Coldplay" - "A Head Full Of Dreams" (2015)
Kriss Mārtins un "Coldplay" atvadās ar vērienu. Savu septīto albumu pasludinājuši par savu pēdējo, britu vīri svin no sirds! Dzīvi, mūziku un savu dzīvi mūzikā, kas sākās tieši pirms 15 gadiem ar albumu "Parachutes". 







14. "Alabama Shakes" - "Sound & Color" (2015)
Vismaz divas trešdaļas no šī amerikāņu kolektīva "Alabama Shakes" ir tā līdere Britānija Hovarda. Nav daudz tādu mūziķu, kuri... muzicē garšīgi. Hovarda to dara, turklāt brīdī, kad viņa nododas mūzikai, visa pasaule apkārt vienkārši pazūd. Nav šaubu, ka "Sound & Color" kā galveno ietekmi savai muzikālajai karjerai reiz minēs kāds no lielajiem nākotnes talantiem.




15. "Blur" - "The Magic Whip" (2015)
Deviņdesmito gadu tricinātāji londonieši "Blur" šogad pēc divpadsmit gadu pauzes atgriezās ar savu astoto albumu "The Magic Whip". Kas kāroja pēc nostaļģijas, to saņēma visai nosacīti, jo, kā runā, vienā upē divreiz iekāpt nevarot. Bet galvenais šajā visā ir grupas līderis Deimons Albarns, un viņa solījums žurnālam "Rolling Stone", ka nākamgad būs jauns "Gorillaz" albums! Tādā gadījumā štrunts ar visu "Blur"! Joks, protams. Bet varbūt arī nē.



16. Tobias Jesso Jr. - "Goon" (2015)
Kad šā gada sākumā ierakstu kompānijas UMPB vadītāja Džodija Gersona parakstīja septiņskaitļa līgumu ar nevienam nezināmo komponistu Tobiasu Džesso Jaunāko, kāds varēja neizpratnē saraut uzacis (vai svārkus uz augšu). Taču tieši Džesso ir autors vienai no Adeles jaunās plates "25" populārākajām dziesmām "When We Were Young". "25" komerciālie panākumi ir plaši apspriesti, līdz ar to uzaču raucēji un svārku cēlāji abus var atkal nolaist lejā. 



17. Brandon Flowers - "The Desired Effect" (2015)
"The Killers" līderis Brendons Floverss, kad atpūšas no grupas, ieraksta pa kādam solo albumam. Salīdzinot ar viņa solo debiju "Flamingo" (2010), kurš principā varētu būt arī "The Killers" albums, "The Desired Effect" ir Floversa ceļojums bērnībā - astoņdesmitajos. Lieliska sintēze mūzikas stiliem, starp kuriem kalendārs uzskaita divas desmitgades.





18. "Florence + The Machine" - "How Big, How Blue, How Beautiful" (2015)
Florenca Velša dzīvo viegli un ātri kā jau pienākas pirms iekāpšanas ceturtajā gadu desmitā. Ninnīte un vīrieši lielos daudzumos - kā gan lai tur turās normāli pie zemes?! Un Velša sajutās tik viegla, ka koncertā palēcās un, vai to maz var iedomāties, krita arī lejā, un salauza kāju. Vai no šī būs Florencei ko mācīties? Grūti teikt. Bet starp visu šo jezgu albums viņai ir izdevies lielisks.




19. "Gengahr" - "A Dream Outside" (2015)
15.jūnijā Londonas kvartets "Gengahr" izdeva savu debijas albumu "A Dream Outside". Tajā pašā dienā to par savu "Dienas plati" kronēja britu radiostacija "BBC Radio 6 Music", un jaunai grupai Lielbritānijā tas nozīmē lielu atpazīstamību. Bet ārpus?... 







20. Lianne La Havas - "Blood" (2015)
Lianne Šarlote Bērnsa jeb Lianne La Havas 2015.gadā turpināja pildīt savu misiju - iznest cauri 21.gadsimta stilu džungļiem īstenu soulmūziku. Viņas otrais albums "Blood" pilnībā atbilst stila nosaukumam - tas ir dvēselisks (no "soul") visās izpausmēs, lieku reizi pierādot patiesību, ka "mazāk vienmēr nozīmē vairāk." 






2015, www.musicstories.lv.

Nav komentāru: