ceturtdiena, 2015. gada 10. decembris

"Coldplay" - "A Head Full of Dreams" (2015)


Tikai pusotru gadu pēc apcerīgās plates "Ghost Stories" angļu kvartets "Coldplay" laidis klajā jaunu albumu "A Head Full of Dreams". Izsludināts kā grupas atvadu albums, tas kā tāds arī radīts - dzīvi svinošs. Tāds, lai palicējiem nav slapjas acis un pašiem nepaliek mieles. 


NEPIEDEROŠIEM IEEJA ATĻAUTA!

Jaunā albuma kontrasts pret iepriekšējo ir milzīgs. "Ghost Stories" bija tikai viena jestra dziesma ("A Sky Full of Stars"), pārējās astoņas ieturot teju sēru noskaņās, kas, protams, bija "Coldplay" līdera Krisa Mārtina pēcšķiršanās grūtsirdības izpausmes. Bet izrādās, ideja par "A Head Full of Dreams" grupai radās vienlaicīgi ar lēmumu par intīmā albuma "Ghost Stories" ierakstīšanu, intervijā žurnālam "Entertainment Weekly" atzīst Mārtins. "Mēs padomājām, ka varbūt pēc šī atturīgā, intīmā albuma mēs sajutīsimies tā, ka gribēsim spēlēt mazliet jautrāk." Un sapņi piepildījās.

Saistībā ar "A Head Full of Dreams" ārzemju prese uzsver divas lietas - jau pieminēto plates dinamiku visā tās krāšņumā un grupai neierasti lielo viesmākslinieku plejādi, un to personības. Divas dziesmas palīdzējusi iedziedāt Bejonsī (dziesmas "Up&Up" piedziedājumā piedalās arī Bejonsī un Džeizī meita). Tālāk. Gvineta Paltrova, Mārtina bijusī sieva, piedalās dziesmas "Everglow" ierakstā. Zviedru popmūzikas princese Tove Lo dzirdama kompozīcijā "Fun". Un vēl vairāk - kā plates līdzautors ir minēts arī ASV prezidents Baraks Obama, kurš skaņdarbā "Kaleidoscope" ir dzirdams, dziedam populāro amerikāņu baznīcas dziesmu "Amazing Grace". Albuma ierakstā palīdzējuši arī daudzi viesinstrumentālisti, tai skaitā Noels Galahers, tas pats, kurš no "Oasis".

SAJŪSMINOŠAIS CEĻOJUMS 15 GADU GARUMĀ

Pašam Mārtinam albums patīkot, pat ļoti. Viņš bez aplinkiem atzīst, ka plates ievadošā "A Head Full of Dreams" "ir mana visu laiku mīļākā "Coldplay" dziesma. Tas ir tas, ko es vienmēr esmu sapņojis dziedāt," Mārtins atklāj sarunā ar "Entertainment Weekly". Turpat viņš arī atzīst, ka, sagaidot "Coldplay" debijas albuma "Parachutes" piecpadsmito gadskārtu, jūtas mierā ar visiem grupas albumiem. "[2005.gada plati] "X&Y" es gan gribētu mazliet pakoriģēt. Bet [kopumā] es jūtos sajūsmināts par ceļojumu, ko esam veikuši," par "Coldplay" radošo mūžu saka Mārtins. 

Kas tad ar "Coldplay" notiks tālāk? Jau šā gada sākumā žurnāls "Billboard" ziņoja, ka "A Head Full of Dreams" būs kvarteta atvadu albums, kam sekos atvadu tūre, un tad iestāsies miers. Vai uz laiku, vai pavisam - pateikt nevar neviens. Pats Mārtins, cik noprotams, pievērsīsies kādiem svarīgiem sabiedriskiem pienākumiem, kļūstot "par Bono". "Viss, ko es daru, ir ["U2" līdera] Bono iekustināts - pēc piecpadsmit [grupā "Coldplay" pavadītiem] gadiem tas nepārprotami ir redzams," Mārtins toreiz atzina sarunā ar "Billboard". Iespējams, viņš kļūs par ANO sūtni vai kaut ko tik pat reprezentablu un svarīgu, un visi būs sajūsmināti un laimīgi.

TAS ARĪ VISS...

Bet "Coldplay" fanu domas dalās. Vieni, protams, pat negrib pieļaut iespēju, ka viņu varoņi vairs nerakstīs jaunas dziesmas, nekoncertēs un vispār pazudīs no skatuvēm. Savukārt otrie, kas gan, domājams, ir mazākumā, racionāli spriež, ka aizejot tagad - būtībā slavas zenītā - "Coldplay" saglabās savu ikonas statusu uz mūžīgiem laikiem, atšķirībā no tiem, kurus no skatuves nevar nodzīt pat kaulainā ar izkapti. Vienīgā fanu cerība būšot kāds no "Global Citizen Festival" pasākumiem, kas reizi gadā notiek Ņujorkas Centrālparkā un ko rīko pats Mārtins. "Mūsu grupa parādīsies un spēlēs gadījumā, ja neviens cits neteiks "jā"," par "Coldplay" iespējamo dalību kādā no šiem festivāliem nākotnē saka Mārtins. "Bet es ceru, ka mums to darīt nevajadzēs." Tātad - tas ir viss...


2015, www.musicstories.lv.

Nav komentāru: