piektdiena, 2012. gada 21. decembris

"Muse" - "The 2nd Law" (2012)

Britu trio "Muse" nu jau mēs varam saukt par savējiem. Kā 2007.gada 2.jūlijā "Arēnu "Rīga"" pirmo reizi pieskandināja, tā nedēļu atpakaļ turpat piedzīvojām jau trešo grupas uznācienu Latvijā. Par pēdējiem diviem nezinu, bet pirmais "Muse" koncerts bija tas, pēc kura visus citu mākslinieku dzīvos priekšnesumus nācās uzņemt vien ar vāji maskētu neizpratni sejā. Viņi skan perfekti! Pat koncertos. Un kā lasāms pagājušās nedēļas "Muse" uzstāšanās liecinieku vēstījumos - pat tie, kas bijuši uz abiem iepriekšējiem koncertiem, šo trešo nosauc par vēl labāku, un viņiem neticēt nav iemesla.

Iegansts, kāpēc "Muse" atkal priecēja mūsmāju publiku, ir tās jaunais albums "The 2nd Law", kas klajā nāca vien 28.septembrī. Savā sestajā studijas veikumā briti turpina pārsteigt, jo blakus jau no "The Resistance" (2009) laikiem iepazītajiem Metjū Belamija operas cienīgajiem instrumentālajiem opusiem, šajā "2.likuma" albumā klāt nākusi arī niekošanās ar atsevišķiem deju un elektroniskās mūzikas elementiem. Kādā intervijā plates sagatavošanas laikā "Muse" solists Belamijs atklāja, ka šāds pavērsiens būs. Skeptiķi jau sāka šņākt ūsās, taču, jāatzīst, puišiem ir ļoti laba kvantitatīvās gaumes izjūta. Jo dziesmās, kurās šie elementi ir piemēroti, tie skan tik organiski, ka nerodas vispār nekādas šaubas vai vilšanās.

Lielos vilcienos "Muse" daiļradi var sadalīt divos posmos - līdz 2006.gada albumam "Black Holes and Revelations", jo tas bija grupas pirmais patiesi milzu popularitāti ieguvušais albums, un pēc tā. Tas bija arī pirmais, kurā trio nometa savu jaunavības jostu un atdevās popmūzikai. Bet atkal - prata to izdarīt spīdoši! Ja "Black Holes" albumā Belamijs varbūt arī daļēji apspieda sevī mītošo vēlmi eksperimentēt ar simfoniskiem iestarpinājumiem, tad "The Resistance" saturēja jau veselu simfoniju "Exogenesis" trīs daļās. "The 2nd Law" tas ir gājis mazumā, taču ir kāds cits vēl nebijis jaunums - divās albuma dziesmās ("Save Me" un "Liquid State") līdervokāls nodots "Muse" basģitārista Kristofera Volštenholma rokās jeb mutē. Kā nupat intervijā laikrakstam "Diena" atzina pats Volštenholms, koncertos Belamijam esot vajadzīga pāris dziesmu pauze atpūtai...

Pagaidām "The 2nd Law" neiet tik spīdoši kā "The Resistance" - tā 2009.gadā visur, izņemot ASV, ieguva pārdotāko albumu topu augstāko apbalvojumu, un arī ASV sasniedza pat 3.vietu. Jaunākais veikums vēl tika kaļ savus panākumus. Ja personīgi, tad jāatzīst, ka "The 2nd Law" šķiet labāks par "The Resistance", bet, protams, nav tāds kā "Black Holes and Revelations". Taču ir savādāks, liekas - nobriedušāks. Ja vēl precīzāk - nav daudz albumu, kam dodot pilnu novērtējuma punktu komplektu, ir tāda patiesi labi padarīta darba sajūta.




Albuma vērtējums: 10/10
Citi vērtējumi:
Allmusic: 3/5
The Guardian: 4/5
NME: 8/10
Pitchfork Media: 5,5/10
Rolling Stone: 3,5/5

Papildus resursi:

2012, www.musicstories.lv

Nav komentāru: