ceturtdiena, 2012. gada 6. decembris

"Hess" - "Living in Yesterday" (2012)

Mūzikas katalogā, ko pāršķirstu reizi nedēļā, lai apskatītu jaunākās plates, nekad nebiju pievērsis uzmanību žanram, kas tajā definēts kā "Progressive". Nu tas skaidrs, ka cilvēkam, kura gaume vairāk sliecas uz regresa pusi, šādā mūzikā deguns nav jābāž. Tomēr reizi nenocietos un savu no spalvainajām nāsīm sastāvošo degunu šajā folderī tomēr iebāzu. Pirmais, kas nāca ceļā, bija kādas vokāli instrumentālās apvienības "Hess" albums "Living in Yesterday". Labi, klausīšos šos. Un sagatavojies tam, ko mūsdienās mēdz dēvēt par "progresīvu mūziku", vienu pirkstu turēju uz "Off" pogas, lai pie pirmā akorda, kas manu jau tā novārdzināto nervu sistēmu gluži vienkārši sagrautu, izdarītu izslēgšanas klikšķi. Un tā tas pirksts palika gaisā karājamies veselas 37 minūtes. Tieši tik, cik ilgst šī plate.

Kas tad, izrādās, ir "Progressive"? Melodisks roks labākajās "Def Leppard" tradīcijās! Bet, ja "Def Leppard" ir progresīva mūzika, tad es esmu slikti kopta ziloņa paduse. "Hess", kā nu ir nācies secināt, - ir mierīga, melodiska un, šķiet, ļoti pazīstama mūzika, kuras ziedu laiku bija astoņdesmito beigas, deviņdesmito sākums. Iespējams, grupas dalībniekiem joprojām ir tam laikam tik pierastās lauvu krēpes?... Par dalībniekiem. Galvenais tur ir Harijs Hess, kurš reiz bija grupas "Harem Scarem" vokālists. Neesmu šīs apvienības daiļrades pārzinātājs, bet pēc "Living in Yesterday" apskatiem dažādās vietnēs var secināt, ka Hesa šis otrais, varētu tā teikt, soloalbums ir kaut kas ļoti līdzīgs, cik noprotams, leģendārās grupas "Harem Scarem" skanējumam un garam.

"Hess" patiesi ir ļoti labs ceļabiedrs ikdienas gaitās un svētkos tiem, kam patīk, piemēram, "Sunrise Avenue", "Lifehouse", "3 Doors Down", pat "Foo Fighters". Hesa plate "Living in Yeterday" ar savu nosaukumu ir trāpījusi tieši desmitniekā - tā ir dzīvošana vakardienā, vakardienas emociju atsvaidzināšana, ļaušana kaut uz mirkli katram atgriezties kādā pagātnes punktā, kurā simtiem reižu bijusi vēlme pabūt atkal. Taisnības labad gan jābilst, ka dziesma "Living in Yesterday" sākas ar vārdiem "Vairs nekādas dzīvošanas pagātnē." Bet tiem, kam angļu valoda aprobežojas ar frāzēm, kas pienāk mēstulēs, piemēram, "lick mai pusī" vai "enlārdž jour penis" kā man, tas lielu lomu nespēlē. Piemēram, "Falling Down" kļuva par manu mīļāko šīs plates dziesmu - braucu mašīnā, klausījos to un raudāju...

Bet pietiek svešu emociju, katram jāizdzīvo savas. Tāpēc droši liekam "Living in Yesterday" savos atskaņotājos, aipados, aipodos un citos aikāsāpos un sākam ceļojumu pagātnē. Citam tālākā, citam tuvākā, dažam pat varbūt nākotnē. Tikpat dažādi, cik katrs esam, skanēs arī "Hess" plate. Noklausīties to var šeit.


Albuma vērtējums: 7/10

Papildus resursi:

2012, www.musicstories.lv




Nav komentāru: