otrdiena, 2012. gada 4. decembris

"WE TRUST" - "These New Countries" (2011)

Portugālis Andrē Tentugals, būdams gan režisors, gan mūziķis, no saviem padotajiem dažādos projektos, iespējams, ne reizi vien pēc kāda skarbāka aizrādījuma pretī saņēmis repliku: "A tu pats izdari labāk!" Un Tentugals nav nedz ļauns, nedz aizspriedumains, un pats arī izdara. Viņa pagājušā gada debijas plate "These New Countries" ir tam pierādījums. Vēl vairāk - Andrē ir ne tikai atvērts cilvēks, bet arī sabiedrības kopību mīlošs. Tieši tāpēc, lai arī savā muzikālajā projektā pa lielam darbojas vien viņš pats, tas saucās "WE TRUST" - "MĒS TICAM". Daudzskaitlī. Jo plates tapšanā tomēr piepalīdzēja draugi un vienkārši paziņas, un Tentugala "mērķis nekad nav bijis padarīt ierakstu par egocentrisku pieredzi, pat, ja dziesmas un aranžējumus rakstījis esmu es pats."

Tentaguls zina, ko runā. Savā dzimtenē Portugālē viņš ir samērā zināms videoklipu režisors, kura kontā ir visu pašmāju lielāko zvaigžņu dziesmu videoversijas, kā arī darbs ar vienu otru starptautiski zināmāku vārdu, piemēram, "The Divine Comedy". Varbūt tāpēc, ka daudz pieredzējis, zina, kā vajag, bet neviens cits neprot tik labi izdarīt, Tentaguls pats ķērās vērsim pie ragiem un radīja šīs divpadsmit dziesmas. Ja nu gadījumā "The Divine Comedy" Nīls Henons kāda radoša strīda laikā pajautātu: "A tu pats proti labāk?", Andrē Tentugalam atbilde nu ir gatava, un saucās "These New Countries".

Pats mākslinieks šo plati uzskata drīzāk par atpūtu. "Es gribēju, lai [albuma] ierakstīšanas process būtu gandrīz kā brīvdienu pavadīšana ar draugiem. Divus gadus es biju strādājis bez apstājas, un man bija nepieciešams pārtraukums," "WE TRUST" "Facebook" profilā stāsta Tentugals. "Bija draugi, kas vienmēr nāca uz [skaņu ierakstu] studiju, gandrīz katru dienu. Brīvība, kuru es sajutu tajā [ieraksta] laikā, ir katrā no dziesmām (..)." Un šī radošā portugāļa brīvības izjūta, ziniet, nav nekāda oriģinālā. Domājams, lielākā daļa albuma "These New Countries" klausītāju Tentugala dziesmās sajutīs to pašu - viņš runā vienā valodā un domā vienā paralēlē ar daudziem. "WE TRUST" dziesmas patiešām arī ir brīvas, brīvību nesošas. To vieglais indīpopa savienojums ar dažiem gaisīgiem elektroniskās mūzikas elementiem un brīnišķīgajiem aranžējumiem brīvības sajūtu ne tikai rada. Katra dziesma pati par sevi ir apliecinājums brīvībai mūzikas eksperimentos, ko piekopj Andrē Tentugals.

"Šis ieraksts runā par laiku, telpu un pārmaiņām. Es brīdinu, ka tajā nav nekas par politiku un ekonomisko krīzi. Tas runā par mainīgām mentalitātēm un jauniem ceļojumiem. Pa zemēm bez robežām un savienību telpām," par plati "These New Countries" saka Tentugals. Un, sasodīts, viņam ir pilnīga taisnība!




Papildus resursi:

2012, www.musicstories.lv

Nav komentāru: