sestdiena, 2013. gada 23. novembris

No arhīviem: "Bee Gees" - "Main Course" (1975)

Pagājušā gadsimta septiņdesmito sākumā brāļi Barijs, Robins un Maurīss Gibsi (vai kā nu gramatiski pareizi lokās tas uzvārds "Gibb"), kas uz skatuvēm bija pavadījuši jau visu savu bērnību, esot spēku plaukumā, sajuta, ka pasaulei tuvojas kas baiss un milzīgs. Kas tāds, kas pasauli satricinās burtiskā nozīmē. Un tā arī notika - parādījās disko. 1975.gadā iznāca slavenās brāļu grupas "Bee Gees" trīspadsmitais albums "Main Course", un tas bija pirmais, kurā trijotne tik koncentrētā veidā savā daiļradē iepina disko ritmus, pēc kuriem "Bee Gees" būs atpazīstami aš' līdz savām skumjajām beigām jau divdesmit pirmā gadsimta pašā sākumā. 

Izvēloties kādu no grupas agrīnās daiļrades albumiem nevis uz dullo, bet paklausoties dziesmu fragmentus, "Main Course" platē nevar nepamanīt dziesmu skanējuma daudzveidību. Jau pieminētie disko ritmi ("Nights On Broadway", "Jive Talkin'", "Wind Of Change" vispār piedienētos klausīties tikai grupas "Village People" dalībnieku tērpos) ne visai organiski, bet tomēr kaut kā mijas ar teju raudienu izsaucošām balādēm ("Songbird", "Country Lanes"), bet albums noslēdzas ar himnu "Baby As You Turn Away". Mūzikas žurnāls "Rolling Stone" ir tiešs: ""Main Course" ir "Bee Gees" visu laiku vislabāk skanošais albums!" (tiesa, teikts tas tika tūlīt pēc tā iznākšanas 1975.gadā). 

Kā zināms, "Bee Gees" noslēgums nebija lāga. Viens pēc otra mūžībā aizgāja brāļi Maurīss (2003) un Robins (2012), pēdējais grupas albums "This Is Where I Came In", kas, starp citu, skanējumā neko ļoti neatšķiras no "Main Course", iznāca 2001.gadā. Un nu jau vairāk kā desmit gadus "Bee Gees" daiļradi ir iespējams vērtēt "no - līdz". Un plāns sākt apgūt trio atstāto mantojumu ar "Main Course" nav peļams. Katrā ziņā šis albums "Bee Gees" daiļradē dod lielāku ieskatu kā visas tās komerciāli satiražētās grupas labāko dziesmu izlases, kas nereti arī sagrupētas kaut kādās "love songs" vai "disko stars" nosacītajās kategorijās. Un, klausoties plati, vajag paturēt prātā, ka ārā, aiz loga ir 1975.gads...


2013, www.musicstories.lv

Nav komentāru: