otrdiena, 2013. gada 5. novembris

"Travis" - "Where You Stand" (2013)

Kas ir mainījies pēdējos piecos gados, kopš iznāca iepriekšējais "Travis" albums "Ode To J. Smith" (2008)? Nu, pirmkārt, skotu kvartets ir paviesojies Latvijā (tas gan notika pāris mēnešus pirms šīs plates izdošanas). Otrkārt, ja paskatās vēl vairāk atpakaļ, uz 2007.gadu, kad "Travis" diskogrāfiju papildināja albums "The Boy With No Name" (Zēns bez vārda), šim puisēnam nu ir vārds, pat veseli divi - Klejs Krists. Tas ir kvarteta līdera Frena Hīlija dēlēns, kura gaidīšanas laikā tapa pieminētais albums, kam par godu (vairāk gan topošā tēva neizlēmībai) tas tika arī nosaukts. Vēl Hīlijs paspējis izdot solo albumu "Wreckorder" (2010), nu tādu 50:50... Par sadzīvi nemaz nav ko runāt - pirms pieciem gadiem katru kotleti pirms apēšanas nebija jānobildē, lai ieliktu instagramā, tviterī un sejgrāmatā.

Kas nav mainījies? "Travis"! Jāatzīstas, "Ode To J. Smith" ir paslīdējis garām, tāpēc par atskaites punktu lai top "The Boy With No Name". Tad nu ar pilnu atbildību var apgalvot - "Where You Stand" tik tiešām ir baudāms tieši tāpat kā aiziepriekšgājējs. Tas ir nosēts popsīgām balādītēm un mazliet paskaļām šūpuļdziesmām. Mūzikas žurnāls "Uncut" nostaļģijā nopūšas, ka "īsu brīdi deviņdesmitajos "Travis" bija spēcīgākā Lielbritānijas grupa", bet nu tagad, noprotams, laikam nekā īpaša... Tā nav. "Where You Stand" ir pat ļoti klausāms albums. Jau piecus gadus Berlīnē dzīvojošais Hīlijs šim pašam "Uncut" mazliet paver albuma tapšanas aizkulises: "Endijs [Danlops] mācījās spēlēt klasisko piano. Dogijs [Peins] joprojām komponēja, ierakstījās. Nīls [Primrouzs] vienkārši ātri braukājās ar mašīnu. Parasti ir tā, ka es uzrakstu visu, tad sanāk grupa, mēs radām demo ierakstu, no kā vēlāk radām dziesmu [gala versijas]. Šajā reizē es tā negribēju, tāpēc viss ir daudz lielāks kopdarbs. Endijs uzrakstīja pāris dziesmu, Dogijs - trīs."

"Where You Stand" tad nu ir šī kopdarba taustāmais (klausāmais) rezultāts. Šīs ir dziesmas dažādiem dzīves brīžiem - pirmajam kāzu valsim, pēdējam skolas zvanam vai vidējam aritmētiskam dejotājam pasākumā "Tiem, kam pāri 60...". Bet vislabāk šo plati vienkārši klausīties. Veltīt sev. Ielaist sirdī. Jo tieši tur ir "Travis" īstā vieta. Un, kamēr jūtīgākie no šī patosa aizies pavemt, pārējiem skaists klips no "Travis" svaigākajiem apcirkņiem. Un jā, kamēr "YouTube" nav izņēmusi, šeit ir pilns "Travis" šīs vasaras "T in the Park" festivāla koncerts. 


Ja patīk, noklausies arī šos:

Brandon Flowers - "Flamingo" (2010)

Tāpat kā Hīlijs arī "The Killers" solists Brendons Flovers 2010.gadā paniekojās ar solo albumiņu. Jāsaka, ka šajā setā Flovers Hīlijam "ieliek".







"Embrace" - "The God Will Out" (1998)

Ja brāļiem Galaheriem atņemtu ninnīti un liktu dziedāt mazliet tīrāk, plus vēl fonā noliktu stīgu orķestri, sanāktu akurāt grupa "Embrace" (arī briti, ja kas). Kāds tam sakars ar "Travis"? Laikam nekāds. Vienkārši - arī smuki spēlē!





"The Thrills" - "2002-2007" (2011)

Nu lūk, īru piecīši "The Thrills" tad arī varētu būt vistuvākais mūzikas žurnāla "Uncut" pieminētajiem "Travis" deviņdesmito gadu "zvaigznīšu brīžiem". Pēc 2008.gada albuma "Teenager" pārdošanas neveiksmes un padzīšanas no "leibeļa" "EMI" puiši tā arī nav atgriezušies no "radošā atvaļinājuma".




2013, www.musicstories.lv

Nav komentāru: