ceturtdiena, 2013. gada 7. novembris

Gabriel Miller Phillips - “One For the Crow” (2013)

Kad sāp, pasauli redz savādāk. Iesākumā - visu saasināti. Kad sāpes kļuvušas par ikdienas pelēcības sastāvdaļu, kad vairs nav spēka cīnīties, iestājas tāda iekšēja vientulība. Un vienalga, vai apkārt ir citi cilvēki - tavas sāpes neviens cits neizcietīs, tas būs jādara tev pašam. Un vienalga, vai citiem "ir žēl" vai tie "jūt līdzi", savas sāpes katrs izsāp pats. Sāpēja arī Bruklinas (ASV) puisim Geibrielam Milleram Filipam. 21 gada vecumā progresēja kāda kaulu kaite, kas staigāšanu padarīja par sāpīgām mokām. Operācija, rehabilitācija, morālā un fiziskā atgūšanās - aptuveni divus gadus Millera Filipa pastāvīgā uzturēšanās vieta bija gulta. Šo divu gadu laikā tapa viņa debijas albums "One For the Crow".

Šķistu, albumam, kas radies uz šāda fona, būtu jābūt tumšam, pesimistiskam. It kā vārdiem no dziesmas "Memorial Drive" - "Visi mani draugi ir aizbraukuši // Esmu spoks, kuru neviens nepazīst" - šo teoriju vajadzētu pārvērst praksē, taču tā nav. Nevar noliegt, "One For the Crow" ir himnu albums vientulībai, bet tas nav nedz pesimistisks, nedz pelēks. Milleram Filipam, albuma ierakstā sadarbojoties ar Aleksu Lipsenu ("Phosphorescent"), Izraēlā dzimušo lielisko vijolnieku Joidu Niru (strādā arīdzan ar Regīnu Spektori) un "Antony & the Johnsons" bundzinieku Pārkeru Kindredu (kādreizējo Džefa Baklija grupas dalībnieku), debija ir izdevusies askētiska. Askētiska visādā ziņā - nav nedz albuma reklāmas glancētos žurnālos, nedz pretenzijas uz bezierunu atzīšanu, nedz iedomīgas māžošanās (albumu bez maksas var noklausīties arī iekš "Bandcamp"). Millera Filipa askētismu gribētos nosaukt par "stilīgu". Bet, ņemot vērā, ko tik ar šo vārdu mūsdienās neapzīmē, labāk lai iet apzīmējums "sirsnīgs". Jā, tā būs labi. Millera Filipa debijas albums "One For the Crow" ir sirsnīgs.



Ja patīk, noklausies arī šos:


Natašas Kānas jeb "Bat for Lashes" trešajā albumā iekodēti tie paši kodi, kas maģisku dara arī Millera Filipa debijas albumu. Ievadošā dziesma "Lilies" jo īpaši.  







"Western Affairs" - "2000" (2012)

Noslēpumains kolektīvs no Vašingtonas (ASV). Noslēpumains, jo maz zināms. Tik vien, ka pērn iznākusi debijas singlplatīte "2000". Bērnībā bija mīts, ka, ja iepurkšķinās pudelē un tad pielaidīs tai pie kakliņa sērkociņu, būs sprādziens. Tāpat, ja ziemā pie metāla staba piešaus mēli, redzēs Rīgu. Nebija dūšas pārbaudīt. Bet mītu, ka tā sauktais "drīmpops" domas paceļ zvaigznēm blakus, "Western Affairs" apstiprina pilnībā.



"The Walls" - "Stop the Lights" (2012)

Stīvs Volls reiz kūrēja īru grupu "The Stunning" (lai ar tabureti met pirmais, kurš tādu atceras). Kad tā (grupa) izbeidzās, viņš kopā ar biedru un brāli nodibināja šo "The Walls". Divpadsmit gados trīs plates. "James" faniem ies pie dūšas.





2013, www.musicstories.lv


Nav komentāru: