trešdiena, 2012. gada 4. jūlijs

"Siinai" - "Olympic Fire", "Marathon" (audio)

Kā vēsta reliģiski raksti, pie "Dieva kalna Horeba", ko mūsdienās pazīstam kā Sinaja kalnu, pravieti Mozu "no liesmojoša, bet nesadeguša ērkšķu krūma" uzrunāja pats Dievs Jahve. Tālākais reliģisko jautājumu pārzinātājiem jau ir zināms, un visa šī stāsta morāle, neapšaubāmi, ir - pat, ja tu stosti valodu (raksti apstiprina, ka Mozum šī tiešām ir bijusi problēma), tu vari kļūt par masu iedvesmotāju un izstaidzinātāju. Šie notikumi, neapšaubāmi, bija grandiozi, ja skatās uz to lomu reliģijā, bet tā, gribam to vai nē, ietekmējusi un joprojām ietekmē mūsu dzīvi visās vajadzīgajās un nevajadzīgajās vietās un lietās. Cilvēkiem allaž ir patikušas mistiskas lietas - dievi, leģendas, mīti, viss noslēpumainais. Jo tas, ko mēs īsti neizprotam, ko nevaram pataustīt un apčamdīt, allaž liekas kas grandiozs un mistisks. 

Viena no šādām mistiskām vietām ir Olimpa kalns Grieķijā - kalns, kurā, kā vēsta grieķu mitoloģija, mājo 12 Olimpa dievi. Protams, šī kalna nosaukums asociējas ar sporta spēlēm - olimpiādi -, kas teju, teju notiks šogad arī Londonā. Sengrieķu mitoloģija paģēr uzskatīt, ka to iedibinātājs ir mītiskais varonis Herakls, un tas noticis ap mūsu ēras 590.gadu. Citi avoti vēsta, ka pirmie olimpisko spēļu aizmetņi parādījās krietni senāk - ap 880.gadu pirms mūsu ēras. Taču nosacījumi šādām spēlēm bija vieni - uzvarēt godīgi, sacensību laikā pārtraukt visus karus un neiepīt sporta svētku norisē politiku. Gana mītiem apvīta ir olimpisko spēļu vēsture, un tieši šo mītu dēļ tām joprojām ir tāda īpaša aura.

Katrās olimpiskajās spēlēs - atklāšanas un noslēguma ceremonijās - organizatori cenšas sasaistīt zemes, kurā olimpiāde notiek, vēsturiskos notikumus ar mūsdienām. Šīs ceremonijas daudziem cilvēkiem arī ir galvenais notikums šajās spēlēs, pat ne pašas sacensības. Tad nu šiem ļaudīm par lielu prieku pacentušies četri somu puiši, kas nodēvējušies par "Siinai" jeb to pašu veco, labo Sinaja kalnu. Viņu debijas albums saucas "Olympic Games", un tas, protams, ir veltīts olimpiskajām spēlēm. Astoņas kompozīcijas izdzīvo dažādus mirkļus, ko šajās spēlēs piedzīvo gan dalībnieki, gan skatītāji - tiek izspēlēts gan maratonskrējiens, gan olimpiskās lāpas aizdegšana, gan traģiskās 1972.gada Minhenes olimpiskās spēles. Tāpat sportiskās emocijas uzkurina instrumentālās versijas par finiša līnijas sasniegšanu un, visbeidzot, cerēto uzvaru!

"Olimpiskā tēma jau sen bija mūsu vīzijās," saka grupas "Siinai" ģitārists Risto Jonsū. "Mēs gribējām ierakstīt kaut ko patiesi lielu, kas varētu radīt šo antīko sporta spēļu seno, pat reliģisko noskaņu." Grupai tas ir izdevies lieliski! Gluži kā Čaikovskis bez vārdiem izstāsta pasaku par Riekstkodi, "Siinai" rada mistisku sajūtu  par šo pirmsākumos tik noslēpumaino notikumu - olimpiskajām spēlēm. Visu plati iespējams noklausīties "Deezer" sistēmā, taču dažas no dziesmām še zem raksta.







Papildus resursi:
"Siinai" mājaslapa
"Siinai" profils portālā "Facebook"
Iegādājies "Siinai" mūziku legāli!

Foto raksta ievadā no "Siinai" profila portālā 'Facebook".

2012, www.musicstories.lv








Nav komentāru: