ceturtdiena, 2012. gada 5. jūlijs

No arhīviem: "Little Feat" - "Time Loves A Hero" (1977, pilns albums)

Vasarās, kad mūziķi pārsvarā aizņemti ar festivālu viesu izklaidēšanu, kad jauno plašu klāsts nav tik ražens, vairāk laika atliek nopūst putekļus no veciem plauktiem un atsvaidzināt atmiņā kādu trīsdesmit un vairāk gadus vecu plati. Vai gluži otrādi - iepazīt to pirmo reizi! Klausoties šos vecos ierakstus, atliek vien pabrīnīties vai, pareizāk sakot, nedaudz ar dusmām konstatēt, kas gan mums, aiz dzelzs priekškara mītošajiem, ir gājis garām - tik daudz labas mūzikas! Labi, ka tagad, digitalizācijas ērai pārņemot varu pasaulē, varam šo robu aizpildīt ar uzviju. Šajā reizē laika mašīna ir notēmēta uz 35 gadus veciem notikumiem - 1977.gadu. 

Droši vien katrs mūziķis, dibinot savu grupu, cer, ka tā būs teju mūžīga. Ja ne fiziski, tad vismaz ēteriski, - ka tās ierakstus klausīsies paaudžu paaudzes un slavēs. Vai brīnīsies. Vai abus kopā. Iespējams, tik tālejoši plāni  1969.gadā bija amerikāņu mūziķiem Louvelam Džordžam un Bilam Peinam, kad viņi Losandželosā nodibināja rokgrupu "Little Feat". Par rokgrupu gan to var nosaukt tikai nosacīti - tās muzikālajā arsenālā ir gan blūzs un R'n'B, gan soula un fankmūzikas ietekmes. Kad abi augstākminētie satikās, Džordžs spēlēja Frenka Zapas grupā "Mothers Of Invention". Viņi nolēma dibināt savu "blici", pieaicinot Džordža grupas biedru basistu Roju Estradu un bundzinieku Ričiju Heivardu. "Mothers Of Invention" bundzinieks Džimijs Karls Bleks nereti esot smējies par Louvela it kā "mazajām pēdām" ("little feet"). Bet, pateicoties bītlmānijai, vārda "feet" rakstība tika pārveidota par "feat" ("varoņdarbs") no vārda "The Beatles".

"Little Feat" arī veica varoņdarbus - tajā laikā, kad pasauli joprojām plosīja izjukušā Liverpūlas Četrinieka atstātais muzikālais mantojums, kad Bītlu stila melodiskās popa un rokenrola dziesmas lika jukt prātā miljoniem, šie četri vīri nolēma piedāvāt šai pusjukušai pasaulei alternatīvu - atraktīvu fankdžeza sajaukumu ar  rokenrolu, blūzu un neskaitāmiem citiem mūzikas stiliem, kam ar Bītliem nebija ne mazākās līdzības. Līdz 1979.gadam "Little Feat" bija izaudzis līdz sešu cilvēku kolektīvam, izdevis sešas studijas plates, bet tad notika nelaime - tā gada 29.jūnijā, dienu pēc sava solo albuma veicināšanas tūres koncerta Vašingtonā, zālē, kurā tika ierakstīta lielākā daļa viņa koncertalbuma "Waiting For Columbus" materiāla, Džordžs sabruka un nedaudz vēlāk savā viesnīcas numuriņā arī nomira. Ārstu diagnoze - sirds mazspēja. Louvelam Džordžam tobrīd bija 34 gadi...

Tālāk visu diktēja loģika - "Waiting For Columbus" kļuva par Džordža visu laiku pārdotāko albumu, bet "Little Feat" tā pašā gada novembrī izdeva pēdējo albumu ar Džordža piedalīšanos, kas gan tika pabeigts bez viņa, - "Down On The Farm". Līdz ar to 1977.gada albums "Time Loves A Hero" ir pēdējais "pilnvērtīgais" "Little Feat" albums, kas dod ieskatu grupas evolūcijas pašā sasniegumu virsotnē. Albuma vieglā noskaņa, kas varētu būt vēl atmiņas no sešdesmito gadu hipiju dzīvesveida "dzīvot viegli", pavada visas 35 minūtes. Šo plati noskaņu ziņā nedaudz var pielīdzināt šeit pāris dienas atpakaļ apskatītajam angļu "Gentle Giant" 1975.gada albumam "Free Hand". Septiņdesmitajos tomēr bija kolosāla mūzika!

Skaidrības un precizitātes labad - grupa "Little Feat" turpina skatuves dzīvi joprojām. Tās vienīgais "oriģinālais" dalībnieks gan palicis tikai Bils Peins, un grupa šajā vasarā gatavojas izdot jaunu plati "Rooster Rag" (tā gan iznāks tikai 27.jūlijā, taču "Deezer" sistēmā ir noklausāma jau tagad). Tiesa, sadaļā "No arhīviem" tā neiekļaujas, tāpēc stāsta par to šeit šobrīd nebūs. Bet turpinājumā ikviens var noklausīties "Little Feat" 1977.gada plati "Time Loves A Hero", atceroties savus septiņdesmitos vai iepazīstot tos pirmo reizi.




Papildus resursi:

2012, www.musicstories.lv

Nav komentāru: