pirmdiena, 2012. gada 2. jūlijs

No arhīviem: "Gentle Giant" - "Free Hand" (1975, pilns albums)

Nereti dzirdam sakām: "Tā ir kulta grupa!" vai "Tas ir kulta dziedātājs!", šiem teicējiem bieži vien nesaprotot, ko šis apzīmējums nozīmē. Ja kāds par "kulta dziedātāju" var nosaukt Ģimu Bilanu, lai kas viņš arī tāds būtu, acīmredzot ar mūzikas apvāršņu pārzināšanu viņam ir pašvaki. Tomēr katrai paaudzei ir savi "kulta" mākslinieki, pat ja mēs no šodienas viedokļa nesaprotam, kāpēc tieši tie un ne citi. Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos, kad rokmūzika piedzīvoja, šķiet, vislielāko savu "visuma sprādzienu", rodoties aizvien jauniem un jauniem tās paveidiem, par kulta grupu tika uzskatīta britu muzikālā apvienība "Gentle Giant".

Projekts, kurš pastāvēja desmit gadus, no 1970. līdz 1980.gadam, bija ne tikai ārkārtīgi ražīgs (11 studijas albumi un neskaitāmi koncertieraksti), tas bija tiem laikiem visnotaļ pretenciozs. "Mūsu mērķis ir paplašināt mūsdienu populārās mūzikas robežas, riskējot kļūt nepopulāriem," savā otrā albuma "Acquiring The Taste" (1971) piezīmēs rakstīja brāļi Šulmani - Dereks, Rejs un Fils -, kas arī ir grupas kodols. Brāļi piedzima Skotijā, viņu tēvs dienēja armijas orķestrī, viņa lauciņš bija džeza trompete. Un laikam ar šo arī izskaidrojama "Gentle Giant" mūzika - tā ir pārpildīta džeza noskaņām, kas kuplinātas ar lielu daudzumu dažādiem instrumentiem - saksafoniem, vijolēm, havajiešu ģitārām, ksilofoniem un daudziem citiem. Tas viss, kompozīcijā ar izcila baznīcas kamerkora cienīgām vokālajām partijām un septiņdesmito psihedēlijas noskaņām, radījis mūziku, kurai nav iespējams novecot vai zaudēt atraktivitāti, gadiem ejot.

Klausoties nesen pārizdoto "Gentle Giant" 1975.gada plati "Free Hand", gara acīm var iedomāties viduslaiku pili, kurā notiek jautras svinības. Jautras tās dara ne tikai izdzertais vīns un nospaidītās galdu apkalpotājas, bet arī pieci muzikāli vīri, kas, spēlējot jestru deju gabalu, pēkšņi attopas, ka turpat zāles stūrī galīgi pillā guļ bīskaps, tāpēc šad un tad starp jautrajiem treļļiem iesprauž kādu baznīcas korālim stila ziņā pielīdzināmu piedziedājumu. "Free Hand" pastimulēs ikviena mūzikas mīļa G-punktu, lai kur tas arī atrastos...




Papildus resursi:

2012, www.musicstories.lv

Nav komentāru: