pirmdiena, 2014. gada 24. marts

"Laibach" - "Spectre" (2014)

Savu darbību pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā slovēņu pulciņš "Laibach" sāka ar skandālu. Pat ne skandālu, vienkārši multimediālais projekts "Rdeči revirji" ("Sarkanais rajons"), ko "Laibach" gatavoja kopā ar dažiem māksliniekiem un teātra trupu, tika aizliegts vēl pirms tā norises sākuma, it kā neatļautas simbolikas izmantošanas dēļ. Kā zināms slovēņu liktenis ir līdzīgs latviešu - reiz tā sastāvējusi Romas impērijā (tur gan mēs neesam bijuši), bijusi Hābsburgu monarhijas valdījumā (arī bez mums), 1918.gadā, droši vien uz tā paša vispārējā pasaules apjukuma fona, ko izmantoja Latvija, slovēņi pirmo reizi savā pastāvēšanas vēsturē ieguva pašnoteikšanās tiesības, bet Otrajā Pasaules karā šo nelielo tautiņu paspēja okupēt un anektēt visi, kam nebija slinkums - Vācija, Itālija, Ungārija un Horvātija. Savu neatkarību slovēņi atguva vien 1991.gadā gluži kā Latvija un Eiropas Savienībā iestājās 2004.gada 1.maijā arī kopā ar Latviju. 

Slovēņiem tātad viss ir gandrīz kā mums, latviešiem. Nosacīti "Laibach" ir slovēņu "Pērkons" - abas grupas savās radošajās izpausmēs tieši vai netieši iepina cīņu pret pastāvošo iekārtu ("Sarkanā rajona" pasākums patiesībā tika atcelts, jo tajā bija plānots izsmiet esošās varas struktūras), abas šī pati vara bija centusies apklusināt. Lai arī neatkarība atgūta, "Laibach" turpina cīnīties un būt politiski atraktīvi. Viņiem tīk gan fotografēties militāros kostīmos,  gan rakstīt mūziku neviennozīmīgi vērtējamām filmām (piemēram, "Iron Sky" (2012), kurā tiek apgalvots (fantazēts), ka 1945.gadā nacisti izvietoja slepenu bāzi uz Mēness un kaļ plānus 2018.gadā pārņemt varu pasaulē), vārdu sakot, "Laibach" patīk provocēt.

Politiskais smeķis nav zudis arī grupas jaunākajā albumā "Spectre". Dziesmu lirikā ietvertas tādas frāzes kā "Mēs cīnāmies par jums, brīvību neredzējošie" ("The Whistleblowers"), "Nav baušļu pie sienas, nav dieva, nav noteikumu, lai jūs iebiedētu" ("No History"), "Eiropa sabruks" ("Eurovision"). Albums kaut kā baisi organiski iekļaujas šodienas ģeopolitisko peripetiju virpulī. Un, iespējams, kādu Ukrainā tas iedvesmos cīņai pret varaskāro Austrumu kaimiņu. Ir skaidrs, kurā pusē varētu būt "Laibach" simpātijas. Un varbūt tāpēc albuma ievadošā dziesma "The Whistleblowers" lai tiek veltīta ukraiņu brīvības cīnītājiem - tā vienkārši, svilpojot, izkvēpināt utis no savas sētas.


2014, www.musicstories.lv

Nav komentāru: