trešdiena, 2014. gada 12. marts

Beck - "Morning Phase" (2014)

Deviņdesmito gadu vidū tas nebija nekāds kārtīgs īru krogs Latvijā, kurā stundas laikā vismaz reizi nenoskanēja Beka Hansena, viņš arī vienkārši Beks, joprojām vienmēr labprāt līdzi dungojamā dziesmiņa par zaudētāju "Loser". To varēja dziedāt līdzi, gan cilājot vēl pilnos alus kausus, gan arī, mazliet piešļurpstot, kad neskaitāmo kausu saturs jau bija savu fizioloģisko uzdevumu veicis. Tālāk Beks turpināja būt šerps, ass, nepieradināms. 2005.gada plate "Guero" bija nākamais atskaites punkts pēc "Mellow Gold" (1994), kurā rodama arī dziesma "Loser". Tas demonstrēja, cik muzikāli daudzveidīgs ir šis Losandželosā dzimušais vīrs. 

Nepilnas trīs nedēļas atpakaļ, 21.februārī, bija nolikts datums, kad klajā jānāk Beka jaunākajam albumam, divpadsmitajam pēc kārtas, "Morning Phase". Nedēļu iepriekš amerikāņu radiostacija "NPR" piedāvāja noklausīties gan plati, gan stundu garu interviju ar pašu mākslinieku. Ir liela iespēja, ka lielākais vairums plates klausītāju pirmo dziesmu laikā tomēr vēlreiz pārliecinājās, vai tiešām neklausās ko citu. Jebko, tikai ne Beku. "Tik lēns!" - bija vairuma komentāru kopsavilkums divos vārdos. "Šerpā" Beka fani negrib lāga pieņemt "Mornig Phase", jo "te jau ir pat kantrī!". Bet uz pārējiem plate iedarbojas kā jaunākās paaudzes žurku inde - to apēdot, žurķim piemetas tāda caureja, ka viņš skraida apkārt, kamēr pa perimetru izkakā visas iekšas. Vai kā narkodīlerim, kam pēkšņi muitas postenī parādās alerģiskas pazīmes, jo viņš "mantu" norijis prezervatīvā ar zemeņu garšu, bet no šīm ogām viņam izmetas pumpas un trūkst elpas. Vārdu sakot, "Morning Phase" efekts ir neatgriezenisks. 

"Šis nav vienkārši labs Beks, šis ir vislabākais Beks," albuma recenzijā skandē "Entertainment Weekly" interneta versija. "Viņš ir atradis savu pareizo skaņu, un viņš rezonē ar šo skaņu kā traks," domā "The New York Times". Savukārt klausītājam-vienkāršajam sirdi nospiež grūtsirdīgas domas: vai tiešām Beks ar "Morning Phase" ir sasniedzis savas virsotnes un ko viņš varēs piedāvāt turpmāk? Cik cilvēcīgi - uztraukties par lietām, kuras varbūt kādreiz notiks vai nenotiks. Jādzīvo šeit un tagad! Un šeit un tagad ir "Morning Phase" - albums, par kuru varētu nodot, ja ne tēvuzemi, tad svešām personām savu interneta bankas PIN kodu pilnīgi noteikti.

)

2014, www.musicstories.lv

Nav komentāru: