pirmdiena, 2014. gada 27. oktobris

"Pink Floyd" - "The Endless River" (2014)

Pirms divdesmit gadiem, 1994., "Pink Floyd" izdeva plati "The Division Bell" un devās pasaules koncerttūrē. Pēc tās grupas dalībnieki pievērsās savām solo karjerām un citiem projektiem. Taču viss mainījās 2008.gada 15.septembrī, kad ar 21.gadsimta sērgu vēzi nomira viens no "Pink Floyd" dibinātājiem, taustiņinstrumentālists  Ričards Raits. "Muzikāli viņš mums visiem izgrieza pogas", žurnālam "Uncut" (rakstā visi citāti no tā) atzīst grupas bundzinieks Niks Meisons. "Iespējams, Riks tā arī nekad nesaņēma to atzinību - gan grupā, gan ārpus tās -, ko viņš ar savu talantu būtu pelnījis." 

Kad jūlijā "Pink Floyd" līdera Deivida Gilmoura sieva Pollija Samsone "ietvītoja", ka "starp citu, Pink Floyd albums iznāks oktobrī un sauksies "The Endless River", sākās liela villošanās un minēšana, kas tad vīriem pēc divdesmit gadu ilgas pauzes uz sirds. Un vai tā maz vispār ir taisnība. Izrādās, ir. Un iemesls tam ir plates "The Division Bell" ieraksta laikā tapušie materiāli, kam albumā toreiz nebija vietas un kuru centrālā persona ir Ričards Raits. Palikušie "Pink Floyd" dalībnieki nolēma izdot plati, mūžībā aizgājušā biedra ierakstiem pievienojoties ar saviem instrumentiem studijā mūsdienās. "Šis [albums] ir veltījums viņam," atzīst Gilmours. "Man tas daudzējādā ziņā ir ļoti nozīmīgi un emocionāli. Un klausoties visus šos [vecos ierakstus], nožēla par viņa aiziešanu atgriežas atkal un atkal."

Albumā "The Endless River", kurš klajā nāks 7.novembrī, ir iekļauti ieraksti no 1993. un 1994.gada, bet īpašs ir 20 minūšu "Pink Floyd" mēģinājuma ieraksts 1969.gada 29.jūnijā Alberthollā Londonā, kurā Raits spēlē koncertzālē esošās ērģeles. "Man šķiet, Riks tajā brīdī rotaļājās ar ideju sarakstīt operu," pārliecināts viens no "The Endless River" producentiem Martins Glovers, pazīstams arī kā "Youth". Savukārt ierakstu inženierim, un arī vienam no plates producentiem, Endijam Džeksonam dienasgrāmatā pie 2013.gada 11.novembra stāv ieraksts, ka akurāt šajā dienā studijā Gilmours un Meisons pirmo reizi kopš "The Division Bell" kopā ierakstīja kaut ko jaunam "Pink Floyd" materiālam. 

Protams, būs mēģinājumi padarīt "The Endless River" par "Gada atgriešanos", "Sensacionālu" vai "Grandiozu", taču visdziļākā šī albuma būtība ir godināt savu mūžībā aizgājušo biedru Ričardu Raitu un nedot aizmirstībai pārklāties pār viņa piemiņu un veikumu dzīves laikā. "Šī ir pēdējā iespēja dzirdēt viņu spēlējam ar mums, un to mēs arī izdarījām," savus dziļi personīgos motīvus plates tapšanai apliecina Deivids Gilmours.  


2014, www.musicstories.lv

Nav komentāru: