sestdiena, 2012. gada 31. marts

"R.E.M." - "Collapse Into Now" (2011, albuma apskats)

2011.gada 21.septembrī grupas "R.E.M." mājaslapā tika publicēts paziņojums, ka "mūsu kā grupas dienas ir skaitītas" un, protams, visa tā muldēšanās, ka "tas bija grūts lēmums" utt. utjpr. Ziņa pasaulei bija skaidra - Maiks Staips un kolēģi bija pieņēmuši lēmumu, kurš ticis cilāts un atlikts vairākkārt iepriekš, proti, leģendārā amerikāņu grupa "R.E.M." ar 31 gadu stāžu ir pagātne! Taču vēl pirms gada klajā nāca kārtējais grupas albums "Collapse Into Now", kas nu izrādījies "R.E.M." pēdējais studijas albums. Un, ja tā paklausās šo plati, pieņemtais lēmums nešķiet greizs un nepareizs...



Tiem, kas seko līdzi Staipa gaitām uz skatuves un runām, kas virmo ap "R.E.M.", šāds lēmums nebūt nešķita pārsteigums. Nav noslēpums, ka līdzīgu lēmumu grupa pieņēma arī pēc 2004.gada plates "Around the Sun" - toreiz puišiem savs veikums tik ļoti nepatika, ka viņi izlēma: ja arī nākamā plate būs līdzīga, grupas dalībnieki paspiedīs viens otram rociņas un dosies katrs savā virzienā. 2008.gada "Accelerate" tomēr sanāca, grupasprāt, daudz labāks. Puiši sapurinājās, pat izbraukāja koncerttūri, tai skaitā apmeklējot arī Rīgu, un likās, lietas nostājas savās loģiskajās vietās.

Kad pirms gada, 7.martā, dienasgaismu ieraudzīja "R.E.M." piecpadsmitais studijas albums "Collapse Into Now", par šiem draudiem grupa pairšanai daudzi bija piemirsuši. Taču, izrādās, tieši šī plate bija "vājais punkts", un lēmums par došanos katram uz savu pusi, daudziem faniem par šausmām, tika pieņemts.



Viss ir atkarīgs no gaumes. Man, piemēram, "sliktais" albums "Around the Sun" patika tīri labi, pat labāk par "atkal uzmundrinošo" "Accelerate". Tomēr "Collapse Into Now" ir kaut kā grūti novērtēt ar "patīk-nepatīk" kaut vai tāpēc vien, ka nu ir zināms, ka no "R.E.M." vairs nekā jauna nebūs. No šāda viedokļa raugoties, šai platei ir gana liela vēsturiska nozīme. Taču no muzikālā viedokļa... Laikam grupa saprata, ka šī nebūs tā plate, ar kuru doties koncerttūrē. Un laikam saprata, ka ir laiks kārt ģitāras vadzī un baudīt darba dzīvē sapelnīto. Tiesa, ar "R.E.M." platēm mēdz būt dīvaini - ja šobrīd kāda liekas nekas īpašs, kaut kādos zināmos dzīves posmos tieši "Collapse Into Now", iespējams, šķitīs labākais, kas jebkad ir radīts. Dikti ceru uz to, jo no sirds negribas, ka pēc grupas, ar kuru izaugusi vesela paaudze, ar ko asociējas vidusskolas jautrie gadi un citas labas atmiņas, paliktu tāda rūgtuma pēcgarša.

"Katra diena ir no jauna. Katra diena pienāk, lai to uzvarētu. Tieši tā tiek radīti varoņi," albuma dziesmā "Every Day Is Yours to Win" dzied Staips. Un, lai arī tagad jauna diena viena pēc otras aust jau bez "R.E.M.", viņi ir un paliek varoņi daudzu fanu acīs. Un ir skaidrs, ka ikvienam no viņiem dziļi sirdī glabājas sapnis, ka varbūt viņu varonis nemaz nav miris, bet vienkārši uz kādu brītiņu paņēmis pauzi. Bet varbūt tas jau bija ierakstīts zvaigznēs, ko Staips nojauta, uz albuma vāciņa mājot visiem atvadas?...





Albuma vērtējums: 7/10
Citi vērtējumi:
Rolling Stone: 4/5
The Telegraph: 3/5
The Guardian: 4/5
Spin: 8/10
The Independent: 4/5
Pitchfork Media: 6,8/10
Allmusic: 3,5/5

Iegādājies albumu legāli:
http://itunes.apple.com/us/album/collapse-into-now-deluxe-version/id413746010

2012, www.musicstories.lv




Nav komentāru: