piektdiena, 2016. gada 15. janvāris

Ennio Morricone - "Christmas Ennio Morricone" (2016)

Mūsu Maestro Raimondam Paulam nupat palika 80. Tāpat kā pasaules popmūzika ir radusies no Bītliem, tāpat latviešu estrāde lielā mērā ir Maestro roku darbs, un par to viņa priekšā kungi noņem cepures, bet dāmas... nu, asprātīgāko variantu teikuma turpinājumam, ņemot vērā savu lielisko humora izjūtu, varētu pateikt pats klaviermeistars. Bet šeit ne tik daudz par Paula kungu, cik kādu citu ģēniju-skaņradi. Par itāļu komponistu Ennio Morikoni. Viņam šogad rudenī paliks 88, un, kā pats apgalvo sarunā ar žurnālu "Billboard", pensijā iet viņš netaisās. Gluži pretēji - šā gada sākumā Meistars dosies Eiropas turnejā!

Paulam un Morikonem ir kāda kopīga  iezīme - abi ir lieli kinomūzikas meistari. Morikone sarakstījis mūziku vismaz 19 mākslas filmām, pirmā no kurām bija režisora Lusio Folči "Gli imbroglioni" (1963). Aktuālākais Morikones darbs ir skaņu celiņš Kventina Tarantīno devītajai filmai "The Hateful Eight" ar Semjuelu Lī Džeksonu un Kurtu Raselu galvenajās lomās. Tarantīno, kurš nesen kādā intervijā izteicās, ka beigs savu režisora karjeru pēc desmitās filmas (tātad palikusi vēl viena!), Morikoni jau lenca savas 2009.gada filmas "Inglourious Basterds" tapšanas laikā, bet toreiz Meistars atteica. Sadarbība sākās Tarantīno nākamās filmas "Django Unchained" (2012) veidošanas laikā, un nu tā turpinās īsteni "tarantīniskajā" lentē "The Hateful Eight".

Bet arī par to nav šis stāts. Šis stāsts ir par... Ziemassvētkiem. Morikones mūzika ir tik pārlaicīga, ka tā atceļ jebkādus gadaskaitļu rāmjus un laikapstākļu sezonas. Jo, kad Ziemassvētku eglītes pamazām sāk pildīt daudzdzīvokļu māju pagalmu atkritumu urnas un visas dāvanas vai nu izdzertas vai nodotas lombardā un tad nauda nodzerta, Morikone 8.janvārī, pašā gada sākumā, izdod albumu "Christmas Ennio Morricone". Nē, nē, zvaniņi tur neskan un pār Bētlemi tur neviens gaismu nenes, tas ir lielisks Morikones filmu mūzikas kokteilis, kas Ziemassvētku sajūtu rada un, galvenais, notur arī jebkurā citā gadalaikā. 

Morikone var atļauties Ziemassvētkus pārcelt uz sev vien zināmiem datumiem, tāpat kā Pauls varētu rīkot Krastmalas Līgosvētku šlāgerkoncertu februārī, un ir skaidrs, ka tajā nebūs vietas, kur adatai nokrist. Jo ģēniji dzīvo pāri kalendāram. Bet pārējie viņiem seko.



2016, www.musicstories.lv.

Nav komentāru: